Het verhaal van Cuki - de hond met hersenvliesontsteking

Twee jaar geleden kwam de vijfjarige Cuki, een Yorkshire Terrier, bij ons langs. Cuki had last van zijn ogen, bekken en stabiliteit. We verwezen hem door naar onze neurologische afdeling vanwege zijn hersengerelateerde klachten.

Benieuwd wat Cuki had en hoe we hem hebben geholpen? We delen hier het verhaal van Cuki met je. Gelukkig konden we hem helpen!

Het onderzoek van Cuki

Klinisch onderzoek

Cuki werd eerst goed onderzocht in een AniCura-kliniek. Daaruit bleek dat Cuki beschadigingen had aan allebei de ogen en een verminderde traanproductie had. Dit kan wijzen op een infectie door virussen of parasieten.

Uit een neurologisch onderzoek bleek daarna dat Cuki trilde en een erg brede houding aannam. Zijn coördinatie in de bekken klopte niet, waardoor hij zijn rechterachterbeen sleepte. Ook zette Cuki zijn achterpoten niet goed neer.

Scanonderzoek

Er werd een MRI-scan en CSF-onderzoek uitgevoerd op Cuki om de oorzaak van zijn klachten te achterhalen. Een CSF-onderzoek is het afnemen van vocht rondom de hersenen en ruggenmerg om te kijken of daar iets afwijkends te zien is.

Op de MRI was duidelijk te zien dat er meerdere laesies, ook wel beschadigingen, in zijn zenuwstelsel zaten. Er was ook sprake van afwijkingen in het bloedonderzoek, waaronder verhoogd eiwit en een verhoogd aantal ontstekingscellen.

Daardoor vermoedden we dat het om een auto-immuunontsteking van het zenuwstelsel ging. Dat is een zeer ernstige vorm waarvan we niet precies de oorzaak weten.

Neurologisch onderzoek

Vanwege deze symptomen voerden we een neurologisch onderzoek uit. Cuki sloot zijn ogen niet volledig als je de oogleden aanraakte, omdat zijn gevoel was verminderd en hij ze gewoon niet meer kon sluiten.

Verder bleek zijn linkerpupil groter en gevoeliger te zijn dan de rechter. Later bloedonderzoek gaf echter geen indicatie van een onderliggende ziekte.

Het probleem van Cuki bevond zich in de hersenen en ruggenmerg. De meest waarschijnlijke oorzaak was een ontsteking van het zenuwstelsel of een tumor die het centrale zenuwstelsel aantast.

De diagnose van Cuki

Nadat we meedere onderzoeken uitvoerden kwamen we erachter dat Cuki meningo-encefalitis van onbekende oorsprong (MUO) had. We noemen dit ook wel een hersenvliesontsteking. Dit betekent dat de hersenvliezen van Cuki’s hersenen aangetast waren.

Yorkshire Terriers zoals Cuki zijn hier vatbaarder voor dan andere hondenrassen.

Symptomen van hersenvliesontsteking bij honden zijn afwijkend gedrag, afwijkend bewustzijn en moeite met lopen. Cuki had vooral moeite met lopen.

De behandeling van Cuki

Cuki werd opgenomen in het ziekenhuis voor dieren en behandeld met verschillende injecties en medicijnen. Daar reageerde hij erg goed op. Elke drie weken moest hij terugkomen voor nieuwe injecties.

Na acht maanden liet een MRI een opvallende vermindering zien van beschadigingen in het zenuwstelsel. Dat was goed nieuws!

Hoe maakt Cuki het nu?

Momenteel krijgt Cuki om de zes weken nog injecties en een paar keer per dag oogdruppels. Hij zal waarschijnlijk de rest van zijn leven af en toe behandeld moeten worden. Dat is meestal het geval met dergelijke ontstekingen.

Cuki’s levenskwaliteit is in ieder geval weer zeer goed, en dat is het belangrijkste.

Ernstige ziektes als hersenvliesontsteking vereisen naast de juiste behandeling ook grote toewijding van de eigenaar. Ondanks onze grote spanningen en die van de baasjes, overlijden er ook helaas honden aan. Gelukkig kunnen wij veel honden zoals Cuki wél helpen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd