Bijna helft baasjes maakt zich zorgen over opvoeding en gezondheid van hun puppy

Een huisdier verrijkt je leven. Dat vinden bijna alle huisdiereigenaren in Nederland. Mensen onderschatten tegelijkertijd vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup.

Het AniCura Nationaal Huisdierpanel deed zomer 2019 onderzoek naar de aanschaf van een huisdier en de opvoeding van puppy’s en kittens onder huisdiereigenaren in Nederland. In dit artikel leest u enkele bevindingen en adviezen van onze dierenartsen.

Vragen over de opvoeding of gezondheid van uw pup? Neem contact met ons op via bovenstaande button, we helpen u graag!

Naast gezelligheid ook zorgen

Hoewel de meeste mensen (77%) een huisdier nemen voor de gezelligheid en behoorlijk wat mensen (15%) een huisdier aanschaffen om de stress tegen te gaan, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo maakt 41% van de eigenaren van een pup zich soms zorgen over de opvoeding, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. 

Ondanks dat de meeste mensen niet vinden dat een pup tegenvalt, geeft toch 10% van de hondeneigenaren en 8% van de katteneigenaren aan dat ze gezondheidsproblemen met de pup/kitten hebben gehad. 8% vond de opvoeding van de pup tegenvallen en 30% geeft aan dat ze bij de volgende pup toch dingen anders zouden aanpakken. Bijna de helft hiervan zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen.

De juiste pup kiezen

Voor de aanschaf van een pup denken mensen vooral na over de karaktereigenschappen (62%) en of het ras bij hen past (52%). Ook zoekt 41% naar informatie over fokkers en denkt 39% na over de tijd die een pup kost. Het valt ook niet mee om de juiste hond te kiezen. Er zijn maar liefst 350 geregistreerde hondenrassen, waarvan de labrador, teckel, chihuahua, golden retriever en de border collie de meest populaire hondenrassen in Nederland zijn. Om teleurstellingen te voorkomen, is het volgens Doreen Planta, ethologe en hondenexpert, belangrijk dat mensen een pup kiezen die aansluit op hun wensen en die bij het gezin past. “Kies een pup op je gevoel, dus eentje die je leuk vindt en die vriendelijk overkomt.”

Eerste ‘opvoedmaanden’ pup zijn vaak zwaar

Mensen onderschatten vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup. 60% van de huisdiereigenaren denkt dat de eerste maanden met een puppy net zo zwaar zijn als de eerste maanden met een baby.

Planta geeft enkele tips die bijdragen aan het gewenste gedrag van een pup. “Als de pup voor het eerst buiten een plasje doet, kun je hem het beste daarvoor belonen. Durf een pup ook los te laten op jonge leeftijd. Daarmee leer je hem los te lopen en op jou te letten. Wat ook belangrijk is, is om hem direct te leren om alleen te zijn. Des te jonger je hem dat leert, des te makkelijker wordt hij hierin als hij ouder is. Wat vaak onbekend is, is dat je een pup mag troosten en optillen als hij ergens bang voor is. Dat helpt juist in het krijgen van een stabiele pup die vertrouwen krijgt in situaties.”

Handige tips voor gezondheid en verzorging puppy

Wat moet je doen om je puppy gezond te houden en waar moet je allemaal rekening mee houden? Dierenarts Floor Stembert van AniCura geeft enkele handige tips.

  • "Let op de gezondheid van de pup bij aanschaf. Een gezonde pup herken je onder meer aan: goed gewicht, schone oren, neus, ogen en vacht, geen vlooien en een goed gebit.
  • Wees je bewust van de kosten die komen kijken bij de aanschaf en verzorging van een pup, zoals verzekering, vaccinatie, voeding, speeltjes, bezoek dierenarts, eventuele puppytrainingen/-cursussen.
  • Overweeg een verzekering: een pup met complicaties kan veel geld kosten. Een verzekering verzacht deze kosten.
  • Maak je huis geschikt voor een puppy; dus laat geen rommel slingeren en houd kabels, bedradingen buiten bereik van de hond. Puppy’s bijten graag in allerlei voorwerpen wanneer hun tanden wisselen.
  • Maak gebruik van de puppyconsulten die veel dierenklinieken gratis aanbieden. Tijdens deze consulten wennen pups aan het onderzoek bij de dierenarts en worden baasjes geholpen met de vragen die ze hebben.
  • Start al jong met tandenpoetsen. Op de leeftijd van twee jaar heeft maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten gebitsproblemen.

Puppy Wijzer

De eerste maanden van een puppy bepalen voor een groot deel de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond. Een puppy verzorgen en opvoeden is dus niet iets wat je even tussendoor doet. Stembert benadrukt dan ook: “Als eigenaren twijfelen kunnen ze het beste een gedragsexpert of dierenarts inschakelen. Ook hebben we een Puppy Wijzer ontwikkeld waarin je maandelijks per e-mail advies en tips krijgt over de verzorging van de pup in het eerste jaar. Zo hopen we de prille puppy-eigenaar te ondersteunen met de opvoeding en gezondheid van zijn pup.”

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.