Abces konijn

Abcessen bij konijnen kunnen overal in het lichaam voorkomen. Of en hoe uw dierenarts het abces behandelt, ligt aan de oorzaak en plaats op het lichaam.

Zo herkent u een abces bij uw konijn

Konijnen hebben regelmatig last van bulten die het gevolg zijn van een ontsteking: een abces. Deze zitten meestal op de kop en hals, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Sommige bulten vallen in het begin niet op. Een abces voelt aan als een vrij harde ronde bult onder de huid.

Een abces is een onderhuidse ruimte gevuld met pus. Bij konijnen is deze pus dikker dan bij bijvoorbeeld mensen, omdat konijnen het enzym missen dat pus vloeibaar maakt. Het abces heeft een dikke buitenste laag.

Andere mogelijke oorzaken van een bult bij uw konijn zijn:

  • cyste
  • bloeduitstorting
  • gezwel

Uw dierenarts kan door middel van onderzoek bekijken of het om een ontstekingsbult (abces), of iets anders gaat. Gaat het om een abces? Dan is het belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en de ontsteking te behandelen.

Oorzaken ontstekingsbult bij uw konijn

Een abces bij uw konijn kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • verkeerde voeding
    Abcessen ter hoogte van de boven -en onderkaak worden meestal veroorzaakt door een ontsteking van een tand- of kieswortel. De oorzaak van zo’n ontsteking is vaak verkeerde voeding. Bij te weinig hooi en te veel krachtvoer slijten de kiezen en tanden onvoldoende, waardoor de kans op ontstekingen en andere gebitsproblemen groter wordt. Ook gebrek aan vitamines of mineralen spelen vaak een grote rol bij gebitsproblemen.
    Lees ook: gebitsproblemen konijn
  • kapotte tanden of kiezen bij konijn
    Wondjes in het slijmvlies van de mond, bijvoorbeeld veroorzaakt door scherpe stukjes voer of haakjes op de kiezen, kunnen ook voor problemen zorgen in de mond van uw konijn.
  • wondjes in de huid
    Wondjes in de huid, bijvoorbeeld door stro of bijtwondjes, zijn plekken waardoor bacteriën de huid binnen kunnen komen. Hierdoor kan een abces ontstaan.
  • ontsteking van voetzooltjes
    Abcessen ontstaan ook via ontstekingen aan de voeten van een konijn.
  • lage weerstand, ouderdom of ziekte
    Konijnen met een lagere weerstand door ouderdom of ziekte zijn gevoeliger voor bacteriële infecties. Via de bloedbaan kunnen bacteriën verspreid worden en abcessen veroorzaken in inwendige organen zoals long, lever en nieren.

Bult bij uw konijn: diagnose

Heeft uw konijn een bult? Laat deze dan onderzoeken door uw dierenarts. Bij het onderzoek haalt de dierenarts met een naald voorzichtig materiaal uit de bult.

Met kleuring en microscopisch onderzoek stellen we vast of het gaat om een abces of iets anders, zoals een cyste, bloeduitstorting of gezwel.

Zodra we weten dat het een abces is, gaan we op zoek naar de oorzaak. Bij abcessen aan de kop is in de meeste gevallen een gebitsprobleem de oorzaak.

Om dit te bevestigen en de behandeling te bepalen kijken we in de mond van uw konijn. Hiervoor is een lichte verdoving bij uw konijn nodig.

Met röntgenfoto’s beoordelen we de wortels van de kiezen en tanden en zien we of het kaakbot is aangetast door de ontsteking.

Behandeling abces bij konijn

De behandeling hangt af van de oorzaak van het abces en de plaats.

Probeer nooit zelf bij uw konijn een abces te verwijderen of op een andere manier te behandelen.

Als een abces niet goed behandeld wordt, kunt u meer schade maken dan dat u uw konijn helpt!

Het verwijderen van het abces met een operatie is vaak de beste oplossing. Dit is helaas niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als de ontsteking tot in het kaakbot is gedrongen.

Een abces onder de huid, bijvoorbeeld door een bijtwond, kan bijna wel altijd verwijderd worden met een operatie.

Is het niet mogelijk om het abces te verwijderen? Dan openen we het abces en halen we zoveel mogelijk van het abces en aangetast weefsel weg. Vervolgens moet de wond open blijven zodat de pus eruit kan, de holte gespoeld kan worden en antibiotica aangebracht kan worden.

Kaakabcessen kunnen terugkomen als het niet mogelijk is om de oorzaak weg te halen. In dat geval kan het zijn dat we u doorverwijzen naar een specialist.

Als uw konijn erg ziek is

Is uw konijn ziek, en eet het slecht? Dan is het belangrijk om uw konijn voor de operatie met narcose eerst wat te laten aansterken.

Dit doen we bijvoorbeeld met medicatie (tegen maagproblemen) en (bij)voeren met vitamines.

Het is heel belangrijk dat een konijn blijft eten. Als het konijn niet zelf eet, zullen we meerdere keren per dag voeding toe moeten dienen.

Dit wordt eventueel gecombineerd met een infuus.

Voorkomen ontstekingen bij konijnen

Een abces is een bacteriële infectie. Als er geen wondje of ontsteking is waar de bacteriën naar binnen kunnen, kan er geen abces groeien.

Zorg dus voor een hygiënische omgeving en let erop dat uw konijn schoon is en zichzelf schoon houdt.

Er zijn geen vaccinaties of andere injecties tegen abcessen.

Kosten behandeling van abces bij konijn

De kosten van de behandeling van een abces bij een konijn hangen af van de type behandeling die uw konijn nodig heeft. Als uw konijn ziek is en slecht eet, is er bijvoorbeeld vaak opname nodig.

Ook het type operatie bepaalt de kosten van de behandeling.

Wilt u een kosteninschatting, of heeft u een vraag over een bult bij uw konijn?

Neem vooral contact met ons op, we helpen u graag vrijblijvend met advies.

Abces bij hond en kat

Ook honden en katten kunnen last krijgen van een abces. Lees: abces bij hond of kat

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd