Abces bij de kat

Regelmatig komen katten op het spreekuur met een plotseling ontstane dikte op het lichaam. Dit kan een abces door een ontsteking zijn.

Wat is een abces bij de kat ?

Abcessen komen veel voor bij bijvoorbeeld katten die gevochten hebben (vechtabces). Alle diersoorten van alle leeftijden met een bacteriële ontsteking kunnen een abces krijgen. Lees ook: abces bij konijn  en abces hond

Symptomen 

Een abces is een ontsteking die is uitgegroeid of ‘uitgerijpt’ tot een holte met daarin pus. Pus bestaat met name uit bacteriën en dode cellen. Wanneer een abces niet behandeld wordt,  breekt het abces vaak open waarna de pus uit het abces loopt. Soms geneest dit en soms komt het even later weer terug. 

Katten hebben vaak pijn door de druk van de bult en kunnen gaan krabben of bijten aan de bult. Daarnaast kunnen ze er regelmatig ziek van zijn en stoppen met eten en drinken. 

Diagnose abces kat

De dierenarts zal altijd eerst je kat onderzoeken. Is jouw kat ziek, sloom en hoe gaat het met eten? Van de buitenkant is niet altijd te zien om wat voor bult het gaat. Zo kan de bult ook een vetbult, kwaadaardige huidtumor of huidgezwel zijn. Lees ook: vetbult kat

Door met een naald in de dikte te prikken kan de dierenarts bepalen of het om een abces gaat. Bij een abces heeft een kat vaak ook koorts. Ga naar: koorts kat

Behandeling abces kat 

Bij een ingreep zal het abces geopend en gespoeld worden totdat alle pus eruit is. Er wordt hierbij gekeken of er een oorzaak aanwezig, waarvoor ook een behandeling nodig is.

Het is belangrijk dat de wond na de behandeling niet snel kan sluiten. Na de behandeling is er dus bij jouw kat een kleine opening die niet wordt dichtgehecht. Soms wordt er een drain geplaatst om de wond langer open te houden, zodat alle pus er zeker uit kan. Sluit de wond te snel, dan kan de ontsteking terugkomen. Nabehandeling van een abces kan bestaan uit antibiotica en spoelen van de wond.

Vraag of een afspraak maken?

Heb je vragen over een abces bij jouw kat of wil je een afspraak maken? De dierenartsen van AniCura hebben veel expertise in het verwijderen van een abces bij jouw hond, kat, konijn of knaagdier. Neem contact op met ons. 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd