Shetland sheepdog

De Shetland sheepdog, ook wel bekend als Sheltie, is intelligent en behendig. Met een achtergrond als de rechterhand van de boer, is de Sheltie tegenwoordig een uitstekend familielid en superster in hondensporten.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de Shetland sheepdog? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat er Amerikaanse en Engelse Shelties zijn?

Achtergrond van de Shetland sheepdog

Sommige theorieën zeggen dat de Shetland sheepdog een mix is van verschillende Noordse hondenrassen, waaronder pomeriaan, de border collie en misschien zelfs de cavalier King Charles-spaniël. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de Shetland sheepdog (met de bijnaam Sheltie) zijn oorsprong op de Shetland-eilanden die tussen Schotland en Noorwegen liggen.

De boer zijn beste vriend

Ooit was het de beste vriend van de Schotse boer. Ze fokten de honden door de border collie te kruisen met kleinere honden, om hun kuddes schapen te hoeden. Daarnaast beschermde dit ras ook het terrein door naar vogels en andere dieren te blaffen om ze uit de tuin te verdrijven. Het was een betrouwbare waakhond. Veel van de Shelties houden tegenwoordig nog steeds van het jagen op vogels.

Uiterlijk veranderd

Het uiterlijk van de Sheltie vandaag verschilt van hoe hij er in het verleden uitzag. Oude foto's laten zien dat de hond robuuster was en een kortere en bredere kop had. Tegenwoordig zijn de "Lassie" -markeringen de meest voorkomende, maar Shelties zijn er ook in andere variëteiten.

Karakter: waak- en gezinshond

Shelties zijn heel makkelijk om van te houden dankzij hun speciale karakter. Het is een geliefd ras voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen wel wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Uitstekende waakhond

Het ligt in hun aard om het gezin te beschermen, daarom blaffen ze snel als er vreemden op hun grondgebied zijn. Dit maakt ze uitstekende waakhonden, maar om geen geïrriteerde buren te krijgen, kunt u ze trainen om thuis stil te zijn.

Als u niet van een luidruchtige hond houdt, is dit niet het ras voor u. Ook wordt de Sheltie vaak gezien als levendig, snel denkend, volgzaam en toegewijd. Ze houden ervan u te plezieren en zijn ongelooflijk gemakkelijk te trainen.

Activiteit Shetland sheepdog

De snelheid, behendigheid en het springvermogen van het ras zijn typische kenmerken. Het is daarom een goed ras om mee te doen aan hondensporten. In behendigheid zijn ze vaak de beste van de groep.

Fysieke en mentale uitdaging

Bent u actief? Dan past de Sheltie perfect bij u! Ze hebben het nodig om te rennen en te spelen. Ze hebben fysieke en mentale oefeningen nodig om zich goed te voelen. Shelties zijn namelijk erg intelligent en hebben een taak nodig waarbij ze moeten nadenken. Zonder deze uitdaging zullen ze zich gaan vervelen. Vergeet niet om uw hond te trainen met positieve bekrachtiging.

Vachtverzorging

Shelties hebben een dubbele vacht, waarbij de ondervacht kort en dicht is, en de bovenvacht hard en lang. De vacht van het ras is makkelijker te onderhouden dan u zou denken.

Hond borstelen

De vacht moet ongeveer één keer per week worden geborsteld. Tijdens het seizoen dat er meer haaruitval is, moet de Sheltie extra geborsteld worden. Maak het proces makkelijker door de vacht nat te maken met een beetje water.

Oren en poten

Besteed speciale aandacht aan de vacht achter de oren, deze heeft de neiging in de war te raken. Ook de vacht rond en onder de poten moet af en toe met een schaar worden geknipt.

Hond in bad

Hoe vaak dit ras een bad nodig heeft, verschilt per hond. Meestal hoeven ze alleen te baden als ze echt vies zijn. Bij het baden van uw Sheltie is het belangrijk om de vacht goed droog te maken, bij voorkeur met een föhn.

Lees ook: vachtverzorging hond

Training Sheltie

Shelties zijn erg intelligent en hebben uitdagingen nodig. Daarom is het belangrijk om de training afwisselend en leuk te maken. Train uw hond met positieve bekrachtiging, door veel te spelen en de sessies kort te houden. Probeer de training interessant te houden, anders gaan ze vervelen.

Hondensporten

Als u een actief persoon bent, krijgt u een Sheltie die het heel goed kan doen in verschillende hondensporten, bijvoorbeeld op tentoonstellingen, gehoorzaamheid, freestyle en tracking. Als het op behendigheid aankomt, blinkt het ras uit vanwege zijn natuurlijke atletisch vermogen, werkvermogen en bereidheid om hun eigenaren te plezieren.

Grootte en gewicht

De maten variëren erg, maar voor mannen is de hoogte ongeveer 35 tot 39 cm en voor vrouwen ongeveer 33 tot 38 cm. Een typische Sheltie weegt ongeveer zes tot zeven kg.

Kleur

De kleur van de vacht van een Shetland sheepdog varieert. De meest voorkomende kleuren zijn:

 • sable (lichtbruin)
 • zwart
 • blue merle

Naast deze kleur hebben ze verschillende hoeveelheden witte en bruine aftekeningen. Het ras kan ook driekleurig, namelijk in zwart met een bruin en wit patroon of blauwe merle.

Speciaal voor het ras

Dit hondenras onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Zo is zijn er twee lijnen en is de Sheltie een erg geschikte gezinshond. 

Twee lijnen

Het ras is opgesplitst in verschillende lijnen: Amerikaanse Shelties en Engelse Shelties. Het uiterlijk en het karakter verschillen erg tussen die twee lijnen.

Gezinshond

Shelties zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Dankzij hun iets kleinere formaat, grote intelligentie en toewijding aan hun baasje, kan een Sheltie een goede eerste hond zijn - zolang u maar bereid bent om aan zijn energiebehoefte te voorzien. De Sheltie is ook kindvriendelijk. Leer wel uw kinderen hoe ze de hond moeten benaderen en aanraken.

Erfelijke ziektes Shetland sheepdog

De Sheltie is over het algemeen een gezond ras. Maar net zoals elke hond kan het voorkomen dat ze toch ziek worden. De meest voorkomende ziekten en aandoeningen zijn:

Dubbele merle

Belangrijke informatie: het is erg gevaarlijk om twee merle-honden te paren (ook wel een dubbele merle genoemd). Dit kan blindheid, doofheid en andere ernstige ziekten veroorzaken. Zorg ervoor dat u altijd naar een erkende en transparante fokker gaat om dit te voorkomen.

Voeding: 2 keer daags

Hoeveel uw Sheltie eet, hangt altijd af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Houd uw Sheltie in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag eten te geven.

Gewichtstest

Als u twijfelt of uw hond een gezond gewicht heeft, kunt u thuis een test doen. Kijk eerst naar de hond en zorg ervoor dat u een middel ziet. Probeer dan of u de ribben kunt voelen zonder hard te hoeven drukken. Als u dat niet kunt, heeft hij mogelijk minder voedsel en meer beweging nodig. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de dierenarts.

Type

Herdershond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen Shetland sheepdog kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.

Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Shetland sheepdog koopt.

Tips over het aanschaffen van een puppy of volwassen Shetland sheepdog? Ga naar puppy kopen en ontdek wat u moet weten voordat u een hond aanschaft.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd