Pomeriaan

De pomeriaan staat ook wel bekend als de dwergkeeshond. Deze kleine hond is actief en slim. Behalve dat hij donzig en schattig is, is hij een echte familievriend met waakhond instincten.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de pomeriaan? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de pomeriaan een hele moedige hond is?

Pomeriaan

Wat zijn de eigenschappen van de pomeriaan? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de pomeriaan een hele moedige hond is?

Pomeriaan karakter: ondernemende hond

De pomeriaan is misschien wel één van de kleinste honden in het dierenrijk. Hun persoonlijkheden zijn allesbehalve klein. Ze hebben een trotse en glamoureuze uitstraling met een extraverte, slimme en levendige persoonlijkheid.

Veelzijdige hond

Ze hebben een ondernemend karakter en zijn meestal niet bang voor vreemden of andere dieren. De kleine pom is daarnaast ook kalm en gemakkelijk om mee te leven - hij vindt het heerlijk om op schoot te zitten, te wandelen of te spelen in de tuin.

Blaffende hond

Houd er rekening mee dat deze kleine hond de neiging heeft om veel te blaffen. Het zijn uitstekende waakhonden en blaffen tegen alles waar ze niet aan gewend zijn. Leer ze op commando te stoppen met blaffen, anders gaan ze de hele dag door.

Activiteit: energieke hond

Poms hebben veel energie en gaan graag wandelen. Ondanks dat ze klein zijn, hebben pomerianen regelmatig lichaamsbeweging en training nodig. Ze zijn erg intelligent en vinden het leuk om trucs te leren. Of doe samen met uw pomeriaan aan hondensporten zoals behendigheid, freestyle, rally en tracking.

Wandelen, jagen en spelen

De pomeriaan is het gelukkigst wanneer hij lange wandelingen kan maken, op bladeren kan jagen en met andere kleine honden kan spelen. Ze houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe bezienswaardigheden en geuren te ontdekken.

Vachtverzorging pomeriaan

De pomeriaan heeft een volle en donzige dubbele vacht. De ondervacht is zacht en dicht. De bovenvacht is lang en recht met een grove textuur.

Regelmatig borstelen

Om ervoor te zorgen dat uw pomeriaan er op zijn best uitziet, moet de vacht regelmatig worden geborsteld. De dwergkeeshond kan ook last krijgen van haaruitval. Als u uw pom regelmatig borstelt, zal dit geen groot probleem zijn.

Training: duidelijke grenzen

De pomeriaan is erg slim waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze nemen alleen opdrachten aan van mensen die ze respecteren. Wilt u dat uw training succesvol is? Dan is het belangrijk om strikt te zijn, duidelijke grenzen te stellen en de baas te zijn. Als u niet duidelijk de baas bent, zal uw pomeriaan uw domineren en kan hij slechte manieren ontwikkelen.

Grootte en gewicht pomeriaan

De pomeriaan is een klein hondenras. De gemiddelde hoogte voor een volgroeide dwergkeeshond is slechts 18 tot 23 cm. Het gewicht ligt meestal tussen één en drie kg voor mannen en vrouwen.

Kleur

De pom is er in verschillende kleuren. Alle kleuren van wit tot zwart en van blond tot bruin, daarbij alle tinten en combinaties zijn toegestaan.

Leeftijd pomeriaan

Hoe oud wordt een pomeriaan? Dit hondje kan gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud worden. Over het algemeen heeft de pomeriaan een bovengemiddelde levensverwachting in vergelijking met andere rassen.

Speciaal voor het ras

Deze kleine honden zijn veel groter in hun hoofd dan ze in werkelijkheid zijn. Ze zijn vaak moediger dan veel grotere hondenrassen. Dit kan er soms toe leiden dat ze grotere honden lastigvallen. Als ze goed gesocialiseerd zijn met andere honden en dieren, kunnen ze over het algemeen goed met hen overweg.

Erfelijke ziektes bij de dwergkeeshond

Over het algemeen is de dwergkeeshond een gezond hondenras. Maar net als elk ander ras zijn poms vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de pomeriaan zijn:

 • tracheale instorting
 • patella luxatie
 • degeneratieve myelopathie (DM)
 • alopecia X
 • ziekte van Legg-Calve-Perthes
 • Chiari malformatie en syringomyelie - wordt veroorzaakt door een te kleine schedel waardoor de hersenen niet in de schedel passen. Doordat er een deel van de hersenen tegen het ruggenmergkanaal zitten, ontstaat er een soort vacuüm rond het ruggenmerg waardoor er holtes ontstaan. Symptomen zijn: jeuk, pijnaanvallen, gevoelige plekken op de huid en een slechte coördinatie.

Tandsteen

Wees ervan bewust dat het ras meer vatbaar is voor tandsteen en dat de tanden vaak onder narcose moeten worden gereinigd. Bij sommige poms moet dit wel drie tot vier keer per jaar gebeuren.

Voeding

Net als bij alle rassen, moet de hoeveelheid voeding gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de hond. Maar nog belangrijker, aangezien het een actieve hond is, moet de voeding passen bij het activiteitenniveau van de hond. Doe altijd wat het beste is voor uw hond en raadpleeg uw dierenarts als u twijfelt.

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Gaat u een pomeriaan kopen? Voorkom dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of oudere pomeriaan koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.

Wilt u weten waar u op moet letten als u een puppy of hond koopt? Ga naar: puppy kopen

 Achtergrond pomeriaan

De pomeriaan kent verschillende namen zoals pom en dwergkeeshond. Dit hondenras is vernoemd naar de regio Pommeren dat gelegen is in het noordwesten van Polen en het noordoosten van Duitsland.

Van groot naar klein

Het oorspronkelijke ras woog tussen de negen en 13 kg, wat veel groter is dan de pomeriaan die we tegenwoordig kennen.

Het ras werd populair in Groot-Brittannië nadat koningin Victoria verliefd werd op een pom tijdens een vakantie in Italië. Ze nam er één mee naar huis en de populariteit van het ras nam direct toe. Vanaf toen werd dit ras verder gefokt tot het kleine speelgoed hondje zoals we die vandaag herkennen.

Dwergkeeshond

De naam pomeriaan naam werd pas in 1974 door Duitsers geaccepteerd. Hiervoor noemde de Duitsers het ras de Duitse spitz en was hij voor hen een nationaal ras. In veel landen staan ​​ze bekend als de dwergspitz of dwergkeeshond.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd