Minder stress bij de dierenarts

De dierenarts is vaak niet de leukste to-do op uw lijstje, zeker omdat het dieren vaak stress oplevert. Wij helpen u graag een handje.

De dierenarts levert voor veel dieren stress op. Ook voor baasjes is een bezoek niet altijd even makkelijk: ook u maakt zich zorgen over uw huisdier.

Voor het dier is er de autorit, een andere omgeving, ontmoetingen met andere dieren, onbekende geuren, om over die enge dierenarts nog maar te zwijgen. Allemaal factoren die de stress er niet minder om maken.

Minder stress bij de dierenarts: wij helpen u en uw dier graag een handje

Stress bij de dierenarts

Stress bij de dierenarts is geen uitzondering. Gelukkig kunt u aardig wat doen om uw dier en daarmee uzelf te helpen.

Voorkom stress

Om een gestresst dier bij de dierenarts te voorkomen valt er heel wat te doen in de voorbereiding. Als uw dier nog jong is leert hij veel, maar ook later kunt u nog van alles doen om uw dier te laten wennen. Denk aan een puppyconsult, kittenconsult of uw dier nauwgezet laten wennen aan de dierenarts. Lees ook:

Stress is de (mogelijke) oorzaak van veel gezondheidsproblemen bij dieren. Goede reden dus de stress tijdens een bezoek aan de dierenarts te verminderen.

Tips: met uw dier naar de dierenarts

Onze tips kunnen u en uw dier helpen om elk dierenartsbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Voordat u de dierenarts bezoekt

Tip 1: "aanraking is oké!"

Leer uw huisdier genieten van routinematige handelingen. Voer regelmatig zelf lichamelijk onderzoek uit in een vertrouwde en ontspannen omgeving. Leer uw huisdier van jongs af aan om kalm te blijven als het gebit, de oren, ogen, voeten en huid worden behandeld en onderzocht. Koppel dit zonodig aan een beloning, zoals een traktatie of speelgoed.  Lees ook "hond of kat leren tandenpoetsen", hierin zitten veel tips om een hond te laten wennen. Doe dit elke keer heel kort om uw huisdier te helpen minder angstig te zijn tijdens een echt onderzoek en doe het vooral ook regelmatig. Ook wanneer uw dier al ouder is werkt dit. Probeer het, wees geduldig, want het kan soms lang duren.

Tip 2: praktijkbezoeken aan klinieken

Als uw huisdier de kliniek alleen bezoekt als hij zich ziek voelt of pijn heeft, is het niet meer dan normaal dat hij angst ontwikkelt. Ga langs bij uw dierenarts, vooral als het niet nodig is. Vraag aan de balie even of u even in de wachtkamer mag zitten om te wennen aan de dierenarts. Onze medewerkers zullen dit alleen maar toejuichen, tenzij het net enorm druk is natuurlijk. Neem een speciaal speeltje of iets lekkers mee, zodat uw huisdier leert genieten van de kliniek en uw hond er niet bang voor is. Met een hond voelt dit misschien natuurlijker, maar zelfs met een kat kunt u dit proberen. Is uw dier nog jong? Denk aan het puppyconsult of kittenconsult om te wennen aan de dierenarts en voor tips op maat, zoals over gedrag, vachtverzorging en zorg voor uw dier.

Tip 3: wennen aan reizen

Help uw huisdier wennen aan reizen. Autoritten kunnen stressvol zijn. Om te voorkomen dat u een gestrest huisdier meeneemt naar het ziekenhuis, oefent u van tevoren veilig reizen: Lees voor praktische tips rondom internationale reizen: reizen met een hond en daarnaast:

De dag van uw bezoek aan de dierenarts

U kunt op de dag zelf uw dier helpen stress te voorkomen.

Let deze dag extra goed op de lichaamstaal van uw dier, hiermee wordt de ervaring van meer of minder stress vaak heel duidelijk aangegeven, maar vooral: handel hier ook naar. Herken en respecteer wanneer uw huisdier zich ongemakkelijk en gestresst voelt en onderneem actie door een interactie (met een mens of ander dier) te stoppen of hem uit een stressvolle situatie te halen. Zorg vervolgens voor herkenbaarheid (in geuren, situaties en in jou als baasje) en daarmee een gevoel van veiligheid. Hieronder vindt u tips om uw katten of honden minder gestresst naar de dierenarts te laten gaan: 

Honden

  • Als uw hond agressief of erg gestresst is, wacht dan in de auto in plaats van in de wachtkamer van de dierenarts. Geef dit even aan aan de balie en vraag desgewenst ook vooral om specifieke tips.

  • Als u eenmaal in de kliniek bent, geef uw huisdier dan even de tijd om te snuffelen en te verkennen. Dit kan voor een welkome afleiding zorgen.

  • Neem het favoriete speeltje, dekentje of de stoffen mand van uw hond mee naar de dierenkliniek om vertrouwdheid en comfort te bieden. Iets bekends vermindert de stress.
  • Lees meer op: hond naar de dierenarts

Katten

  • Laat uw kat wennen aan de reismand. Start hiermee op tijd. 
  • Plaats een handdoek over uw kattenreismand om visuele afleiding te verminderen die uw kat nog meer van streek kan maken.
  • Plaats de reismand indien mogelijk op een veilige, hoge ondergrond in de wachtkamer, buiten het bereik van honden die kunnen ruiken of aan de reismand kunnen stoten en de kat kunnen alarmeren.
  • Neem het favoriete speeltje, dekentje met eigen geur, of beddengoed van uw dier mee naar de afspraak om vertrouwdheid en comfort te bieden.
  • Vooral bij honden: zorg dat u iets lekkers bij de hand heeft. Vooral tijdens injecties, temperatuurmetingen of wanneer een pijnlijke plek wordt onderzocht kan dit voor welkome afleiding zorgen.
  • Lees meer op:

Vraag gerust!

Vraag gerust aan de paraveterinairen achter de balie van de dierenkliniek om tips, zij helpen u graag. Wanneer baasjes en dierenartsen samenwerken, is het heel goed mogelijk om een bezoek aan de dierenarts te transformeren van angstaanjagend naar leuk!

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.