Veelgestelde vragen over de verzorging van je cavia

Hoe verzorg ik mijn cavia? Heeft u net een cavia, of wilt u gewoon meer weten? Hier leest u over ontwormen, voeding, castratie en meer.

Moet ik mijn cavia ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij cavia’s voor.

Als uw cavia diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn cavia laten castreren of ‘steriliseren’?

Zeugjes kunnen al op twee maanden leeftijd vruchtbaar zijn en beertjes op drie maanden leeftijd. Het is aan te raden jonge cavia’s al na vijf tot zes weken na de geboorte gescheiden te houden. En na een bevalling is een zeugje binnen een paar uur al weer vruchtbaar!

Beertjes kunnen vanaf de leeftijd van vier tot vijf maanden gecastreerd worden. Ook na de castratie kan een beertje nog vijf tot zes weken met succes dekken. Gedurende deze tijd is het handig om beertjes en zeugjes nog steeds te scheiden.

Wat geef ik mijn cavia te eten?

Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia.

Verder mag u uw cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer, fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 25 mg vitamine C te geven. Of u geeft een goed pelletvoer waaraan extra vitamine C is toegevoegd.

Lees hier verder over caviavoeding.

Is het erg als mijn cavia 1 dag niet eet?

Ja, cavia’s moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren.

Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; de cavia komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucosegehalte in het bloed krijgen als ze niet eten. Daarom mag een cavia ook niet vasten voor een narcose.

Dus als uw cavia een dag niet eet en/of geen keutels produceert, is het verstandig te bellen met de dierenarts voor een afspraak.

Overige vragen

Heeft u nog vragen? Laat het ons weten. Voor overige vragen neemt u contact op met een dierenarts in de buurt; wij staan u graag te woord.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd