Cavia en vitamine C

Vitamine C is voor een cavia heel belangrijk. Lees hier waarom en hoe u ervoor zorgt dat uw cavia voldoende van de vitamine binnenkrijgt.

Vitamine C voor uw cavia

Anders dan het konijn, maar net als de mens, missen cavia’s een enzym dat noodzakelijk is voor het maken van vitamine C. Door onvolledige voeding of door overmatig verbruik van het lichaam kan een cavia snel een tekort aan dit vitamine krijgen. Het is daarom belangrijk dat een cavia elke dag vitamine C krijgt. Lees ook: voedingstips voor uw cavia

Waarom vitamine C voor uw cavia zo belangrijk is

Dat vitamine C goed is voor het afweerstelsel, dat wist u waarschijnlijk wel. Niet iedereen weet dat het ook onmisbaar is voor het maken van ons bindweefsel (collageen).

Het bindweefsel ‘bindt’ als het ware meerdere celtypes aan elkaar. Denk aan tanden in het kaakbot, de aanhechting van spieren en pezen aan bot. Ook is het een onderdeel van kraakbeen.

Als er te weinig vitamine C is, wordt er dus minder (stevig) collageen aangemaakt. Hierdoor krijgt de cavia minder sterke verbindingen in gewrichten, pezen en spieren. Hierdoor kan uw cavia vervelende gezondheidsproblemen krijgen. 

Gevolgen van te weinig vitamine C

Bij een tekort van vitamine C kan de cavia bijvoorbeeld last krijgen van:

  • kromme pootjes
  • dikke gewrichten
  • slappe rug
  • gebitsproblemen (komt het meeste voor)

Gebitsproblemen bij cavia door tekort vitamine C

De kiezen van een cavia staan normaal in een hoek van ongeveer dertig graden ten opzichte van elkaar. Als het collageen/bindweefsel van minder goede kwaliteit is, zullen deze schuine kiezen nog schuiner gaan staan en langs elkaar heen kunnen glijden. Hierdoor kunnen problemen ontstaan zoals:

  • overgroeiende kiezen
  • haken en punten die in wang of tong prikken
  • niet meer kunnen kauwen omdat tong klem zit of kiezen los zitten

Lees ook: herken gebitsproblemen bij uw cavia

Wanneer cavia's extra vitamine C nodig hebben

Zeugjes die drachtig zijn hebben extra veel vitamine C nodig omdat de ontwikkelende biggetjes uit heel veel bindweefsel zijn opgemaakt. 

Ook cavia’s die herstellen van ziekte, wondjes hebben of last hebben van enige vorm van stress zullen via hun immuunapparaat ook meer vitamine C verbruiken.

Het geven van voldoende vitamine C via de voeding is dus heel belangrijk. Uw dierenarts kan u advies geven over de hoeveelheid vitamine C. 

Waarin zit genoeg vitamine C?

Voeding voor cavia’s 

In de meeste pellet (biks) voedingen voor cavia’s is vitamine C toegevoegd. Let er wel op dat door (zon-) licht, vocht of warmte de hoeveelheid vitamine in het voer snel kan afnemen. Kies dus altijd voor lichtdichte zakken en haal geen voer uit schepbakken. 

Uw dierenarts kan u helpen met het kiezen van een goed merk.

Fruit en groenten

Vers fruit en vooral groentes zijn een ideale bron van vitamine C. In een rode paprika zit (per 100 gram) ongeveer driemaal zoveel vitamine C als in een sinaasappel. Witlof, broccoli en spruitjes zijn andere ‘power’- plantjes. Ook in vers groen gras zit veel van de vitamine. 

Verzorging en voeding cavia

Lees voor meer tips ook:

Advies of vraag

Denkt u dat uw cavia een tekort aan vitamine C heeft, of wilt u advies over goede voeding voor uw dier? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd