Brillendoosjesgist en andere bacteriën bij konijnen

Konijnen hebben - net als wij - bacteriën nodig. Maar sommige van de goede bacteriën voor konijnen, kunnen slecht zijn voor bijvoorbeeld honden of katten. Maar welke bacteriën zijn schadelijk voor uw konijn en zijn omgeving?

Brillendoosjesgist bij konijnen

Gisten zijn een van nature voorkomend organisme bij het konijn. Met name in het maagdarm kanaal van een konijn is de gist Cyniclomyces rijkelijk aanwezig. Deze gist wordt ook wel “brillendoosjesgist” genoemd, omdat het op een brillendoosje lijkt wanneer je de gist door een microscoop bekijkt. 

Brillendoosjesgist kan voor uw konijn geen kwaad, het helpt zelfs in de vertering van al het vezelrijke voedsel. De gist kan nog wel eens klachten geven bij honden. 

Lees ook: gasbuik bij konijnen

Brillendoosjesgist bij honden

Eet uw hond konijnenkeutels? Dat kan gevaarlijk zijn: het kan uw hond ziek maken. Voor konijnen is eerdergenoemde brillendoosjesgist nodig, maar voor honden is dat een ander verhaal. Brillendoosjesgist kan de oorzaak zijn van chronische of terugkerende diarree bij honden. Brillendoosjesgist hoort niet in de darmflora van honden thuis. Gelukkig is deze oorzaak van diarree na grondig ontlastingonderzoek goed te behandelen met nystatine. Bij 15% van onze honden wordt brillendoosjesgist aangetroffen bij een ontlasting. (bron: UU)

Bacteriën bij konijnen

Bacteriën zijn overal in onze omgeving. Sommige zijn nuttig en functioneel (zoals brillendoosjesgist), doordat ze de strijd aangaan met mogelijk schadelijke bacteriën. 

In het ademhalingsstelsel (neus, keel) en ook in het maagdarmstelsel (vooral in de blinde darm) van uw konijn komen talrijke bacteriën voor die samen voor een evenwicht zorgen. Ze voorkomen overgroei van de darmen door schadelijke bacteriën, en dragen hun steentje bij aan de vertering.

Pasteurella

In de neus van uw konijn kan de vervelende bacterie Pasteurella zijn tol gaan eisen, dit geeft vaak aanleiding tot de bekende ziekte ‘snot’. Een lastig probleem, want antibioticum heeft hier vaak maar weinig effect op. 

Clostridium

Een darmbacterie die veel voorkomt bij konijnen is Clostridium, welke onder andere een rol heeft in slijmerige ontlasting bij het konijn, diarree, en de ‘dikke-buikenziekte’.

Lees ook: veel voorkomende ziektes bij konijnen

Schimmels en mijten bij konijnen en cavia’s 

Schimmelinfecties zien we niet vaak bij konijnen, maar wel vaker bij (jonge) cavia’s. In het bijzonder op de kop: het gebied rondom de ogen, de neusjes en de oren zijn soms aangetast. Symptomen die opvallen zijn kaalheid, korstige, verdikte huid en soms jeuk.

Let erop dat veel schimmels bij knaagdieren in principe ook besmettelijk zijn voor kinderen en volwassenen met een verminderde weerstand (ringworm). Een overmatig schilferige vacht, en dan voornamelijk in de nek/rug, wordt vaak veroorzaakt door vachtmijten, Cheyletiella en Leoparacus soorten.

Ze zorgen voor matige jeuk. Wat eerder opvalt zijn de kale plekken die deze parasieten veroorzaken.

Ook honden en katten kunnen last krijgen van een huidschimmelinfecte.

Lees ook: oorproblemen bij konijnen

Wormen bij konijnen

Wormen bij konijnen veroorzaken niet vaak klachten. De meest bekende is de Passalurus (pinworm). De pinworm wordt regelmatig aangetroffen in de ontlasting, maar uw konijn krijgt hier vaak geen klachten door. Alleen als het om een hele grote infectie gaat kan uw konijn er last van krijgen. 

Vlooien en teken bij konijnen

Andere parasieten die we vaker zien bij konijnen zijn vlooien en teken. In het wild levende konijnen zijn vaak een bron van deze kriebelaars, die op hun beurt weer andere infecties kunnen verspreiden.

Vanaf de lente zien we vaker tekenbeten bij konijnen met vrij buiten beloop. Konijnen zijn gelukkig niet gevoelig voor de ziekte van Lyme. Wel kunnen ze last krijgen van irritatie, jeuk en ontstekingen. 

Vliegen bij konijnen

Een ander probleem wat in de zomer nogal eens voorkomt zijn de eitjes die door vliegen worden gelegd. Dit noemen we myiasis: madenziekte. Vooral in vochtige plooien van de huid, denk aan urine of plakpoep, komen de eitjes dan uit. De maden voeden zich vervolgens met weefsel van het konijn. 

Lees ook: huidproblemen bij konijnen

Twijfels, of advies?

Heeft u een vraag over beestjes of parasieten bij uw konijn? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.