De perfecte voeding voor jouw konijn

De schappen staan vol met konijnenvoer en de ene na de andere reclame promoot iets nieuws. Maar wat is goed voor uw konijn?

Droge brokken, blikvoer, hooi en moet u het aanvullen met groenten? Hoe weet u zeker of uw harige vriend alles krijgt wat hij nodig heeft? Met deze voedingsgids komt u tot een goed en uitgebalanceerd dieet.

Wat valt in de smaak?

Vraag aan uw dierenarts of een andere expert wat uw huisdier nodig heeft. Een gezond dieet is essentieel voor uw konijn. Het is het eerste medicijn en voorkomt gezondheidsproblemen. Niet geheel onbelangrijk dus.

Eten voor het konijn

Konijnen moeten 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben en zijn uren per dag bezig met het eten daarvan. Het is belangrijk om konijnen niet te veel verschillende dingen te geven. Dit leidt tot selectief eetgedrag en voedingsstoftekorten.

  • Hooi bevat belangrijke voedingsstoffen, konijnen moeten er goed op kauwen en dat zorgt voor natuurlijke slijtage van het gebit. Daarnaast vermindert het verveling.
  • Ga voor harde brokken. De tanden en kiezen van het konijn groeien namelijk levenslang door. En hoe harder de brok, hoe meer het gebit natuurlijk slijt.
  • Konijnen zijn gek op groenten en fruit. Deze bevatten veel vocht en kunnen diarree veroorzaken. Ook zit fruit vol met suikers die tot maag- en darmstoornissen en gebitsproblemen kunnen leiden. Geef daarom niet te veel groenvoer.
  • Water! Heel belangrijk, helemaal in de winter als het water kan bevriezen. Controleer daarom minstens drie keer per dag of het niet bevroren is.

Lees ook: tips voor het kopen van een konijn

Artikelen over voeding voor konijnen

We hebben op onze website verschillende artikelen die te maken hebben met voeding voor konijnen en bijvoorbeeld de tanden. Klik hieronder in het lijstje

Advies

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste voeding? U kan altijd contact opnemen met uw AniCura-dierenkliniek.

De dichtsbijzijnde kliniek vindt u hier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd