Gebitsproblemen konijn

De tanden van uw konijn blijven altijd groeien en slijten. Problemen aan het gebit bij konijnen komen dan ook veel voor en zijn vaak erg pijnlijk voor uw konijn.

U ontdekt vaak gebitsproblemen wanneer uw konijn (ernstige) symptomen toont. Lees hier hoe u gebitsproblemen op tijd herkent en het advies van de dierenarts voor behandeling.

Waaruit bestaat het gebit van een konijn?

Het gebit van een konijn bestaat uit:

  • vier snijtanden, twee boven en twee onder: deze zijn goed zichtbaar
  • twee stifttanden: dit zijn twee kleine tanden die achter de bovenste snijtanden groeien
  • vier rijen met kiezen, deze zijn moeilijker te zien

Bij konijnen blijven de tanden en kiezen het hele leven doorgroeien, en dit met 2 mm per week. Door slijtage blijven de tanden en kiezen kort. Als deze afslijting niet goed gebeurt ontstaan er problemen, zoals te lange snijtanden.

Voorbeelden van te lange snijtanden bij een konijn

Te lange snijtanden bij konijn

Eet uw konijn niet? Neem snel contact op met de dierenarts!

Door problemen aan het gebit gaat een konijn vaak minder eten of stopt soms helemaal met eten. In dit geval moet er snel ingegrepen worden, omdat een konijn niet lang zonder eten kan.

Als een konijn niet goed eet kunnen er al snel ernstige problemen optreden met het maagdarmstelsel, soms zelfs met dodelijke afloop. Neem dus altijd snel contact op met een dierenarts.

Symptomen problemen in gebit konijn

Een pijnlijk gebit bij een konijn leidt vaak tot minder of moeilijk eten. Kauwen lukt niet of voeding valt uit het bekje. Er ontstaat een voorkeur naar zachtere voeding, zoals fruit.

Andere symptomen van gebitsproblemen zijn:

  • kwijlen, waardoor de haren bij de kin nat en plakkerig kunnen worden, soms wordt de kin kaal en rood
  • vermageren
  • tandenknarsen
  • verdikkingen aan de onderkaak
  • chronische oogontsteking en/of uitvloei uit de neus
  • slappe ontlasting of verstopping, vaak vooral kleinere keutels

Gebitsproblemen konijn: oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die problemen aan het gebit van uw konijn kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • erfelijke problemen: bijvoorbeeld een te korte bovenkaak, een verkeerde sluiting van de kaken of het ontbreken van de stifttanden
  • verkeerde voeding: te weinig slijtage of een calciumtekort en/of vitamine D tekort
  • schade aan gebit, bijvoorbeeld door afgebroken tand, tandenknarsen of een botbreuk van de kaak

Deze problemen kunnen tegelijkertijd voorkomen, zoals een erfelijke aanleg en een verkeerde voeding. Als de tanden van uw konijn niet goed slijten, kan uw konijn last krijgen van:

  • olifanttanden: doorgroeiende snijtanden
  • haken op de kiezen door ongelijkmatige slijtage
  • knobbelige kiezen, die los kunnen zitten of ontstekingen aan de wortel hebben
  • abcessen

Diagnose en behandeling van gebitsproblemen bij konijn

Heeft uw konijn een probleem met snijtanden? Dan is dit door de dierenarts snel te zien. Voor het onderzoeken van de kiezen is vaak een roesje bij uw konijn nodig. Mogelijke problemen worden dan vaak gelijk behandeld.

Heeft uw konijn een gebitsprobleem? De behandeling van het gebit van uw konijn hangt af van de oorzaak van het probleem.

Te lange snijtanden worden geslepen, dit kan zonder narcose en is snel gebeurd.

Bij terugkerende problemen kunnen de snijtanden ook getrokken worden. Dit gebeurt wel onder algehele narcose.

Haken op kiezen worden verwijderd en kiezen worden indien nodig ingekort.

De kiezen van konijnen hebben lange wortels, deze zijn zo met het oog niet zichtbaar. Hier kunnen bijvoorbeeld ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld door een afgebroken tand. Om de wortels te beoordelen of de oorzaak van een abces te vinden, moeten röntgenfoto’s gemaakt worden. Hiervoor moet uw konijn onder narcose.

Lees ook: abcessen bij konijnen

Kosten gebitsbehandeling konijn

De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van oorzaak en symptomen. Tanden slijpen van uw konijn is een andere ingreep dan het verwijderen van een abces.

Heeft u een vraag over kosten, of over de beste behandeling voor uw konijn? Onze dierenartsen helpen u graag!

Voorkomen van gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen bij konijnen kunt u het best voorkomen met de juiste voeding.

Hooi, vers gras, takken en groene bladeren

Voor het afslijten van de tanden en kiezen is hooi heel belangrijk! Geef geen knaagsteen of liksteen, hierdoor kan uw konijn makkelijker blaasgruis ontwikkelen.

Daarnaast zorgen de vezels in hooi voor een goede werking van het maagdarmstelsel. Het eten van vers gras, takken en groene bladeren zijn ook zeer goed voor het slijten van de kiezen en tanden.

Biks of brokjes

Het meest geschikte krachtvoer zijn brokjes die er allemaal hetzelfde uitzien. Dit lijkt saai, maar deze brokjes bevatten veel vezels en uw konijn kan zo niet selectief gaan eten.

Bij gemengde voeding eet het konijn alleen de lekkere dingen eruit en blijven andere brokjes liggen. Zo kunnen er tekorten ontstaan, zoals bijvoorbeeld een tekort aan calcium.

Geef niet teveel krachtvoer, want dan eet het konijn minder hooi en kan uw konijn last krijgen van overgewicht.

Laat uw konijn regelmatig op een veilige plek buiten lopen. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D: dit draagt bij aan de sterkte van de kaakbotten, kiezen en tanden.

Tanden konijn bekijken

Probeer van jongs af aan uw konijn te laten wennen aan dat u naar de tanden kijkt. Zo kunt u symptomen mogelijk sneller herkennen.

U kunt hiervoor de bovenlipjes onder de neus iets uit elkaar trekken waardoor u de tanden kunt zien. Als alles rechtstaat en op elkaar aansluit is het goed. Konijnen vinden dit vaak wel vervelend. Kiezen zijn zonder instrumenten niet zichtbaar.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd