Verwijszorg: wanneer gaat u met uw dier naar een ziekenhuis

Als uw huisdier een niet veelvoorkomend probleem heeft, als er een ingewikkelde operatie nodig is, of als uw huisdier aanhoudende vage klachten heeft en uw eigen dierenarts er niet uit komt, dan is het tijd om naar een ziekenhuis voor dieren te gaan.

Bij een ziekenhuis voor dieren kan meer dan bij een ‘gewone’ dierenkliniek

Mankeert uw huisdier iets en bent u op zoek naar de allerbeste zorg? In de meeste gevallen gaat u dan als eerste naar uw reguliere dierenarts. Voor de alledaagse zorg kan hij uw dier zelf behandelen. Maar als uw dier iets ingewikkelders heeft, zoals een een losse knieschijf, kan hij u doorverwijzen naar een ziekenhuis voor dieren. We noemen dit een verwijscentrum omdat uw huisdier dan wordt doorverwezen door uw dierenarts.

In zo’n geval wordt uw dier behandeld door een dierenarts vak-expert of een dierenarts-specialist die veel meer kennis en kunde heeft van en ervaring heeft met bepaalde ziektes of aandoeningen. Zo krijgt uw dier de best mogelijke zorg. Maar wanneer krijgt u van een dierenarts een verwijzing of wanneer vraagt u om een verwijzing?

Waarom wordt uw huisdier doorverwezen?

Uw dierenarts verwijst u in de volgende gevallen meestal door naar een verwijscentrum:

  • Als uw dier ziek is en de oorzaak niet volledig duidelijk is;
  • Als uw eigen dierenarts geen geschikte apparatuur heeft om een diagnose te stellen;
  • Als uw huisdier een ingewikkelde of niet vaak voorkomende ingreep nodig heeft;
  • Als uw eigen dierenarts beperkte kennis van en/of ervaring heeft met de ziekte of aandoening van het dier.

Hoe krijg ik verwijszorg voor mijn dier?

In de meeste gevallen krijgt u verwijszorg omdat uw dierenarts u doorverwijst naar een verwijscentrum in de buurt waar hij een goede ervaring mee heeft. Ook zonder doorverwijzing van uw dierenarts kunt u naar een verwijscentrum gaan, maar het zal bij voorkeur met uw eigen dierenarts samenwerken. Het is namelijk voor de dierenarts vak-expert of dierenarts-specialist in het verwijscentrum belangrijk de gezondheidshistorie van het dier te kunnen inzien. Daarvoor is in ieder geval een (digitale) uitdraai van het patiëntendossier nodig.

Kan ik zelf een dierenarts vak-expert of specialist kiezen?

Natuurlijk kunt u ook zelf op zoek naar de beste zorg voor uw huisdier. Bekijk hier de checklist die u helpt met het kiezen een ziekenhuis voor uw dier. Voor een verwijzing geeft u dan uw dierenarts door naar welk ziekenhuis u wilt en eventueel ook naar welke specifieke dierenarts vak-expert of dierenarts-specialist.

Bij welke behandelingen is een dierenarts vak-expert of specialist verstandig?

Het kan voor u lastig zijn in te schatten of uw eigen dierenarts de beste keuze is, of dat u beter naar een dierenarts vak-expert of specialist kan gaan. Wanneer een behandeling niet veel voorkomt, of klachten blijven aanhouden is het verstandig om naar een ziekenhuis voor dieren te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een patella luxatie, een hernia of een oogoperatie. En deze checklist helpt u op weg bij het kiezen van de juiste dierenarts.

AniCura SDU, een dierenziekenhuis in Utrecht waar alleen dierenarts-specialisten (in opleiding) werken.

Wat zijn bekende ziekenhuizen in Nederland?

Bent u op zoek naar een verwijscentrum? AniCura heeft verspreid over Nederland meer dan vijftien verwijscentra. Kijk hier waar u terecht kunt bij een van .onze klinieken

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd