Opvoeding en zorg voor kittens onderschat

Een kitten kan een leuke toevoeging zijn aan het gezin. Maar er komt heel wat kijken bij de groei, zorg en opvoeding.

Juni: maand waarin meeste kittens worden geboren

Het warme weer zorgt voor meer krolse katten. Dat betekent ook meer kittens die worden geboren. Met deze maand zelfs een piek in het geboorteaantal.

Veel baasjes zijn zich er niet altijd van bewust wat de zorg voor een kitten inhoudt en onderschatten het zelfs. Kristel de Munnik, dierenarts bij AniCura Ermelo: “Een kat lijkt een heel makkelijk dier om voor te zorgen. In de praktijk zien we dat baasjes daar toch regelmatig kennis voor missen.”

De meeste Nederlanders die hun leven verrijken met een kitten zijn daar tevreden over. 76% valt niets tegen, zo blijkt uit onderzoek*. Wat soms wel tegenvalt, is het omgaan met de gezondheid van de kitten/kat, het verharen en niet meer zomaar op vakantie kunnen, omdat je nu eenmaal opvang moet regelen. “Vooral de eerste zes weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kitten. Dan beginnen ze zich verder te ontplooien. Vanaf de zesde week ontwikkelt de kat veel persoonlijkheid en gaat ‘op avontuur’ en vertoont meer spelgedrag. Interactie met mensen wordt dan belangrijker. Katten zijn daarnaast gewoontedieren. Ze houden niet van stress. Wat de juiste zorg is voor kittens in de eerste weken en daarna is niet altijd bekend bij baasjes. Zo worden kittens vaak op te jonge leeftijd van hun moeder en nestgenoten gescheiden. Dat leidt soms tot levenslange gedragsproblemen. Pas met dertien weken zijn ze klaar om naar een nieuw baasje te gaan”, zegt De Munnik. 

Kat te weinig bij de dierenarts

Katten komen aanzienlijk minder bij de dierenarts dan honden. 22% van de kattenbaasjes ging in 2021 helemaal niet naar de dierenarts en slechts 31% ging maar één keer. Honden hebben meer geluk: 95% kwam in dat jaar minimaal een keer per jaar bij de dierenarts. De Munnik: “Katten ervaren sneller stress als ze van huis zijn. Bovendien zijn katten meesters in het verbergen van hun ziekte en hun pijn, zelfs voor hun eigen baasjes. Daarom is het zo belangrijk ook met de kat regelmatig de dierenarts te bezoeken voor een gezondheidscheck en de benodigde vaccinaties. Pijn kan dan vroegtijdig worden ontdekt of worden voorkomen. We hebben ook speciale kittenconsults. Zo kan de kat van jongs af aan wennen aan de spreekkamer. Tijdens zo’n consult vertellen we meer over de groei, zorg, voeding en opvoeding van een kitten.” 

Wijzer met je kitten

Om nieuwe kattenbaasjes op weg te helpen aan een fijn leven met hun nieuwe kitten heeft AniCura de Kitten Wijzer gelanceerd: een gids en nieuwsbrief vol met tips en adviezen over kittens. Van zorg tot verzorging en opvoeding.

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd