AniCura Haaglanden behandelt katten met nieuw FIP medicijn

Tot voorkort stierven katten bijna altijd aan de kattenziekte FIP. Al langer werd gesproken over een veelbelovend medicijn, maar tot op heden was het niet legaal verkrijgbaar. AniCura Haaglanden heeft de kans gekregen mee te werken aan een studie naar dit medicijn.

Vanuit de apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is een studie gestart naar een nieuw medicijn voor katten met FIP. Marieke Knies, dierenarts bij AniCura in het Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht en het Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk volgt de opleiding tot specialist Interne Geneeskunde bij de faculteit en zal dit onderzoek leiden. Katten die deelnemen aan de studie worden onder meer behandeld bij onze kliniek AniCura Haaglanden.

Het leven van een kat met FIP was tot op heden erg onzeker, vaak stierf de kat binnen afzienbare tijd. Deze recente ontwikkeling brengt daar mogelijk verandering in. In studies in het Verenigd Koninkrijk en Australië werden katten al succesvol behandeld met dit nieuwe medicijn. 

Nieuwe behandeling FIP

In 2018 heeft Dr. Pedersen, een vooraanstaand professor in interne diergeneeskunde uit de VS, een baanbrekende studie gepubliceerd. Hieruit bleek het antivirale middel GS-441524, dat onder de huid met een injectie wordt toegediend voor gedurende 12 weken, veilig en succesvol in de behandeling van natte FIP. Verdere studies toonden aan dat het middel (in een hogere dosering) ook succesvol is in de behandeling van droge FIP. Nieuwe onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat behandeling met tabletten of capsules met GS-441524 ook succesvol is.  

Op dit moment is er in Nederland geen geregistreerd product beschikbaar. Dit heeft gezorgd voor een ware explosie aan zwarte markt formuleringen van GS-441524 via het internet. Het probleem hiermee was en is dat niemand deze medicatie controleert en dat het dus niet duidelijk is wat deze producten bevatten en of ze veilig zijn. Daarnaast is het voor klinieken illegaal om deze producten te kopen en voor eigenaren illegaal om deze producten toe te dienen aan hun kat.  

Legale behandeling van FIP

In het Verenigd Koninkrijk en in Australië is sinds iets meer dan een jaar legale behandeling mogelijk met GS-441524 (als tabletten) en de pro-drug hiervan Remdesivir, welke gegeven wordt als injectie onder de huis of in de ader. Er zijn inmiddels meer dan 1500 katten op deze manier behandeld, en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. In Nederland was deze behandeling tot voorkort helaas nog niet legaal mogelijk. Hier komt nu verandering in omdat de apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde beschikking krijgt over de stoffen.

Omdat het middel in Nederland nog nieuw is, is het belangrijk om goed te bekijken hoe katten erop reageren. Daarom is het voorlopig alleen beschikbaar voor katten die meedoen aan de FIP studie, waar onze kliniek AniCura Haaglanden in Rijswijk aan meewerkt.

DIerenarts Marieke Knies leidt het onderzoek naar de nieuwe FIP medicatie. In de video volgen we haar tijdens de intake van enkele patienten. Ook vertelt ze inhoudelijk over FIP en de studie. 

Let op: katten die al met een illegale behandeling gestart zijn kunnen niet deelneme aan de studie.

Wil je meer weten over deelname aan de studie? Lees dan verder via: behandeling van FIP

Verwijzingen

Patiënten kunnen via een dierenarts verwezen worden per e-mail via FIP@uu.nl. Heb je nog vragen? Ook die kun je mailen naar FIP@uu.nl. 

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.