Dringende behoefte aan meer bloeddonoren voor honden en katten

Dordrecht/Rijswijk, 14 juni 2024 – Vandaag is Wereld Bloeddonordag waarop wereldwijd wordt stil gestaan bij het belang van bloed geven en krijgen. Op deze dag vraagt AniCura aandacht voor het belang van bloeddonatie bij huisdieren en wil het netwerk van dierenklinieken bewustwording creëren bij baasjes en dierenartsen.  Ook roept AniCura baasjes op om hun viervoeter als bloeddonor aan te melden. Net zoals bij mensen is er ook bij dieren een groot tekort aan donorbloed. Bloedtransfusies kunnen het herstel van een huisdier bevorderen, hen helpen een operatie te doorstaan en de effectiviteit van medicijnen vergroten.

AniCura werkt sinds augustus vorig jaar samen met de Animal Blood Bank Benelux (ABB) om de levering van bloed te waarborgen. Lorenzo Klootwijk, paraveterinair bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek: “Dankzij de ABB kunnen bloedtransfusies toegankelijker en betaalbaarder worden, wat dierenlevens redt. Er is echter een dringende behoefte aan meer bloeddonoren onder honden en katten.”

Vergroten van overlevingskansen

Bloedtransfusies zijn cruciaal bij de behandeling van aandoeningen zoals bloedarmoede door auto-immuunziekten, chirurgische ingrepen of traumatisch letsel. Meer bloeddonoren vergroten de overlevingskansen van dieren in noodsituaties aanzienlijk. “Net als bij mensen moeten de bloedgroepen bij dieren tijdens een transfusie exact overeenkomen, vooral vanaf de tweede bloedtransfusie van een huisdier,” aldus Klootwijk. 

Verschillende bloedgroepen

Mensen hebben vier bloedgroepen: A, B, O of AB. Ook bij dieren zijn er verschillende bloedgroepen. Katten hebben er drie: A, B en AB, waarbij de meeste katten type A hebben en bloedgroep AB het minst voorkomt. Honden spannen de kroon met minstens dertien bloedgroepen. Klootwijk: “Bloedtransfusies kunnen vaak het verschil maken tussen leven en dood. Ze worden gebruikt bij bloedarmoede door auto-immuunziekten, bloedingen tijdens een operatie of na een ongeval. Ze verhogen de overlevingskans tot 25% bij dieren die ratten- of muizenvergif hebben gegeten en tot 60% bij honden met bloedarmoede door hun eigen immuunsysteem."

Bloeddonatiecentra

AniCura en ABB streven naar een duurzame oplossing voor het tekort aan bloeddonoren door een langetermijnsamenwerking. AniCura stelt haar locaties in Rijswijk en Dordrecht beschikbaar als bloeddonatie- en distributiecentra voor de bloedbank. Kris Gommeren, mede-oprichter van de ABB: “Onze topprioriteit is de veiligheid en het welzijn van onze donoren, evenals de kwaliteit van de bloedproducten. We zijn blij met de steun van AniCura, die een professionele en hygiënische omgeving biedt voor de bloeddonoren. ”

Bloed doneren van uw huisdier? 

Niet elk huisdier mag zomaar bloed doneren. Bij honden en katten hangt dit af van verschillende factoren. Een hond of kat kan bloed doneren als hij of zij:

  • Gezond, lief en rustig is 
  • Tussen 1 en 10 jaar oud is
  • Je hond meer dan 20 kg weegt en je kat meer dan 3,5 kg
  • Geen infectieuze ziekte heeft
  • Gevaccineerd en ontwormd is 
  • Geen andere medicatie heeft (uitgezonderd ontworming) 
  • Geen ernstige medische voorgeschiedenis heeft
  • Geen rauw vlees-dieet (BARF) volgt
  • Geen hartruis heeft
  • Nog nooit een bloedtransfusie heeft gehad

Baasjes krijgen bij een bloeddonatie waardevolle gezondheidsinformatie over hun huisdier. Voorafgaand aan de donatie krijgt het huisdier een grondig lichamelijk en bloedonderzoek om te bepalen of het geschikt is als donor. Afname van bloed kan gedaan worden bij AniCura HaaglandenAniCura MCD in Amsterdam en AniCura Dordrecht. Deze AniCura-dierenklinieken bieden een veilige en comfortabele omgeving, met hoogopgeleide professionals die de procedure zo stressvrij mogelijk maken voor huisdieren. Aanmelden als bloeddonor kan voor de hond via deze link en de kat via deze link.

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd