Bloeddonatie hond

Uw hond kan levens redden. Bloeddonatie is snel, eenvoudig en heel belangrijk.

Lees ook: Bloeddonatie kat

Waarom bloeddonatie bij hond?

Net als voor mensen zijn bloeddonoren voor honden van levensbelang. Want het bloed van een gezond dier kan voor een zieke soortgenoot het verschil maken tussen leven of dood.

Bijvoorbeeld als een hond ernstige bloedarmoede heeft of na een ongeluk veel bloed heeft verloren. In zo’n geval is een bloedtransfusie soms de enige optie. Een bloedtransfusie kan ervoor zorgen dat een hond genoeg aansterkt om alsnog een operatie te ondergaan of dat medicijnen aanslaan.

Voor bloedtransfusies zijn bloeddonoren nodig. AniCura onderzoekt graag met u of uw hond geschikt is om bloed te doneren en zo levens te redden.

Wanneer kan uw hond bloed doneren?

Uw hond kan ook bloeddonor worden. Daar zijn voor honden een aantal voorwaarden aan verbonden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat uw hond een rustig en meegaand karakter heeft. 

Andere voorwaarden zijn:

  • uw hond is gezond en heeft bijvoorbeeld geen auto-immuunziekte of gebruikt geen medicatie
  • uw hond is minimaal één en maximaal acht jaar oud
  • uw hond weegt meer dan 25 kg
  • uw hond is volledig ingeënt en wordt minimaal elke drie maanden behandeld tegen vlooien en teken
  • uw hond volgt geen rauw vlees dieet (BARF)

Om zeker te weten of uw dier fysiek geschikt is als donor, onderzoekt de dierenarts uw hond. Ook het bloed wordt onder de loep genomen om te kijken of uw dier gezond is en om de bloedgroep te bepalen.

Om bloeddonor te kunnen worden, is het belangrijk dat uw hond zelf nooit een bloedtransfusie heeft ondergaan. Ook mag uw dier nooit in het buitenland zijn geweest, omdat daar bepaalde via het bloed overdraagbare ziekten kunnen voorkomen.

Bloeddonatie, hoe gaat dat?

Bloed doneren doet geen pijn bij uw hond. We doen er alles aan om te zorgen dat uw hond geen stress ervaart.

Bloeddonatie hond

Als uw hond geschikt is om donor te worden, kunt u een afspraak maken voor de eerste donatie. U mag tijdens de bloeddonatie bij uw hond blijven.

Uw hond hoeft voor de donatie niet nuchter te zijn en mag dus gewoon blijven eten en drinken. Een half uur na de donatie wordt de plek waar het bloed is afgenomen gecontroleerd.

In totaal duurt het doneren ongeveer anderhalf uur. U kunt er in sommige gevallen ook voor kiezen uw hond de hele dag naar de kliniek te brengen. Honden kunnen elke drie tot zes maanden bloed doneren.

Nazorg en herstel na bloeddonatie van uw hond 

Donorhonden hebben nauwelijks last van een donatie en mogen na afloop gewoon weer eten, drinken en wandelen. 

Voordelen van bloeddonatie door uw hond 

Door bloed te doneren, kan uw hond niet alleen het leven van een ander dier redden, het heeft ook voordelen voor u.

Voor de donatie controleert de dierenarts het bloed van uw dier. Ook doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek. Zo krijgt u veel informatie over de gezondheid van uw dier. En dat is natuurlijk een prettig idee.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd