AniCura dierenartsen waarschuwen voor gevaar van zoönosen bij huisdieren

Er is meer andacht nodig voor vaccinatie en ontworming én de import van buitenlandse puppy's van het buitenland naar Nederland.

De oorzaak

Maarliefst 45% van de katten en 25% van de honden zijn niet gevaccineerd. En daarmee krijgen zoönosen steeds meer kans om zich te verspreiden. Bovendien blijkt uit een steekproef van AniCura dat één op de vijf huisdieren niet regelmatig wordt ontwormd.

Zoönosen, wat zijn dat?

Zoönosen zijn infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen zoals de ziekte van Weil.

Het gevolg

Dit zorgt voor een verhoogd risico voor de verspreiding van parasieten zoals spoelwormen, lintwormen en de darmparasiet Giardia. De infectiedruk wordt ook opgevoerd door honden die malafide fokkers uit het buitenland importeren.  Deze situatie brengt niet alleen de gezondheid van huisdieren in gevaar, maar ook die van mensen. Vooral kleine kinderen en personen met een verminderde immuniteit lopen een hoger risico ziek te worden of zelfs te overlijden na een besmetting.

Céline Bik, dierenarts interne geneeskunde bij AniCura ziet wekelijks de problemen met dieren die niet ingeënt of ontwormd zijn. “Te vaak zien we in de kliniek honden en katten die heel ziek zijn of zelfs overlijden door de ziekte van Weil, spoelwormen, lintwormen, longworm en Giardia. De meeste van deze ziektes zijn overdraagbaar op mensen door direct en indirect contact met dieren. De lage vaccinatie,- en ontwormingsgraad zijn zorgwekkend.” Ook dierenartsen lopen hierdoor gevaar: er zijn bij AniCura bijvoorbeeld meerdere gevallen bekend van dierenartsen en assistenten die besmet zijn geraakt met de ziekte van Weil en met spoelworm. “Vaccinatie en ontworming zijn belangrijk om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen en de gezondheid van mens en dier te waarborgen."

45% van de katten en 25% van de honden zijn niet gevaccineerd

Buitenlandse pup gevaar voor de volksgezondheid

Dierenartsen zien steeds vaker te jonge, ongevaccineerde en niet-ontwormde pups uit Oost-Europa met vervalste papieren. Meer dan de helft van de Nederlandse pups wordt momenteel geïmporteerd uit risicogebieden, vaak van malafide fokkers. Deze pups kunnen dodelijke ziekten zoals hondsdolheid en brucellose met zich meedragen, niet alleen een bedreiging voor henzelf maar ook voor de volksgezondheid. Céline Bik: “de import van honden vergroot het risico op gevaarlijke ziekte-uitbraken.”

Impact op het milieu

Dat er gevaar is voor zoönosen betekent niet dat iedereen standaard vier keer per jaar zou moeten ontwormen. Een bewuste aanpak op maat is van belang. Dierenarts Anton Fennema, van AniCura Stroowaert en lid van de groene veterinair: "Om besmettingen te voorkomen is het belangrijk dat eigenaren de ontlasting van hun huisdieren opruimen en bij het restafval gooien. Daarnaast is het verstandig om alleen te ontwormen wanneer het echt nodig is, omdat ontwormingsmiddelen het milieu belasten. Ze doden niet alleen darmparasieten, maar via de ontlasting ook de insecten. "Je kunt bijvoorbeeld de ontlasting eerst controleren op een besmetting en pas te ontwormen als het écht nodig is." 

Over de onderzoeken

Vaccinaties

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1262 respondenten van het Dynata onderzoekspanel in december 2023. Van de katten uit het onderzoek is 53% het afgelopen jaar gevaccineerd, van de honden is dit 74%. Bijna een derde van de eigenaren die niet laat vaccineren vindt dit niet belangrijk, onder eigenaren van alleen katten is dit percentage significant hoger (39%). Hondeneigenaren die niet laten vaccineren geven significant vaker aan dat dit zo is omdat ze getiterd hebben (34%). Veel genoemde andere redenen zijn dat katten niet buiten komen of dat men om het jaar vaccineert. Lees ook: intenting hond of kat

Ontwormen

Uit een onderzoek uitgezet onder het Nationaal huisdierpanel hebben 500 huisdiereigenaren in 2022 antwoord gegeven op welke preventieve middelen zij geven. Daaruit blijkt dat 69% van de eigenaren alle dieren de aangeraden middelen tegen wormen geeft, 20% geeft dit aan geen van zijn dieren en 11% aan een deel van de huisdieren. 22% weet niet dat je zelf erg ziek kan worden van wormen, al wordt je hond of kat dat niet, wel weet bijna iedereen (93%) dat je je dier meerdere keren per jaar moet ontwormen. Lees ook: kat of hond ontwormen

Dit komt overeen met de studie ‘Detectie van Giardia en wormen in West-Europa op lokale K9-locaties (honden) (DOGWALKS-studie)’ die gedaan is https://link.springer.com/article/10.1186/s13071-022-05440-2. In deze studie is ook vindbaar welke zoönosen het meest voorkomen.

Meer dan de helft van de Nederlandse pups wordt momenteel geïmporteerd:
Aantal pups in NL /jaar (fok + import) bij gem. levensduur 10 jaar: 1.5M/10 = 150K waarvan klein deel import als volwassen hond. Grofweg helft is import. (ander cijfer: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/te-jonge-zieke-en-getraumatiseerde-puppys-veel-nederlanders-kopen-door-gesjoemel-in-hongarije-illegaal-een-hond/)
 

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.