Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. In de Senior check zit lichamelijk onderzoek en uitgebreid laboratoriumonderzoek. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Veelgestelde vragen

Om op veel gestelde vragen via deze site direct een antwoord te kunnen geven hebben wij voor onze cliënten en geïnteresseerden een FAQ lijst opgesteld. In deze lijst vindt men antwoord én links naar pagina’s op onze site die dieper op deze veel gestelde vragen in zullen gaan.

Wanneer er iets met mijn dier is, kan ik dan gewoon binnenlopen?

Wij werken uitsluitend volgens afspraak. Voor het ophalen van medicijnen/voeding en het vragen van advies kunt u uiteraard (binnen de openingstijden) altijd bij ons terecht.

Op welke manieren kan ik bij u afrekenen?

  • Pinbetaling
  • Creditcardbetaling
  • Contante betaling

Wanneer is het spoed?

Wij kunnen u enkele voorbeelden geven van spoedeisende situaties:

  • Aanrijding
  • Acute allergische reactie
  • Benauwdheid
  • Bloedingen
  • Brandwonden
  • Heftig braken/diarree
  • Epilepsie
  • Botbreuken
  • Maagdilatatie volvulus/MDV/Maagdraaiing
    • Verschijnselen die te zien zullen zijn, zijn braakpogingen zonder dat de hond echt braakt en opgeblazen buik
  • Uitpuilend oog of beschadiging van het oog
  • Oververhitting
  • Niet- of nauwelijks kunnen plassen
  • Vergiftiging
  • Verlamming
  • Stagnerende bevalling
  • Wonden (dienen binnen 6 uur gehecht te worden)

Dit zijn enkele voorbeelden. Bij ongerustheid of twijfel of uw dier een spoedgeval is, kunt u altijd contact opnemen met onze dienstdoende dierenarts om de situatie te bespreken. Lees hier meer over spoedgevallen…

Ik ben geen cliënt maar heb een spoedgeval. Kan ik komen?

Iedereen is uiteraard welkom binnen onze openingstijden, maar hierna wordt men doorgestuurd naar het Medisch Centrum voor Dieren.

Is er een telefonisch spreekuur?

Er zijn géén vaste momenten waarop er een telefonisch overleg kan plaatsvinden met een dierenarts. De dierenartsen streven er uiteraard naar om op het voor hen eerst mogelijke tijdstip terug te bellen. Ga naar: Contact.

Kan ik altijd bij dezelfde dierenarts terecht?

Wilt u doordeweeks een afspraak met uw huisdier maken, dan kunt u uw voorkeur voor een dierenarts aangeven. In de weekenden werken onze dierenartsen in diensten en is dat helaas niet mogelijk.

Waarom vaccineren/inenten?

Vaccinaties worden gegeven om te voorkomen dat uw dier ziek wordt. Een vaccin beschermt het dier tegen ziekteverwekkers waar geen behandeling tegen opgewassen is. Sommigen van deze ziekteverwekkers kunnen de dood tot gevolg hebben. Wij enten tegen virussen die niet te bestrijden of genezen zijn met medicatie. Veel vaccinaties zijn verplicht in Nederland. Lees meer informatie over vaccineren van uw hond, kat en konijn

Mijn kat komt niet buiten, moet ik dan toch inenten?

De kat komt in aanraking met virussen en ziekteverwekkers via o.a. handen, schoenen en kleding, personen of andere dieren in en om het huis. Zeker dieren die niet buiten komen bouwen nauwelijks natuurlijke bescherming op tegen ziekteverwekkers. Ons dringende advies is dan ook om juist WEL te enten. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie checken wij ieder dier meteen uitgebreid op de gezondheid en conditie. Op die manier kunnen wij gezondheidsproblemen al in een vroeg stadium ontdekken. Reden te meer voor een jaarlijks bezoek.

Waartegen wordt mijn dier eigenlijk gevaccineerd?

Hond

Kat

In sommige gevallen ook tegen de Bordetella bacterie.

Konijn


Als u met uw hond of kat naar het buitenland gaat, is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Dit moet minimaal 3 weken voor vertrek naar het buitenland.

Moet ik mijn hond tegen Rabiës/Hondsdolheid inenten?

Nederland is officieel vrij van rabiës (hondsdolheid). Dus als u niet met uw huisdier naar het buitenland afreist, dan is het niet nodig om uw dier te vaccineren tegen rabiës.

Mocht u wel met uw dier naar het buitenland afreizen, dan is de rabiës vaccinatie verplicht en dient de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend te worden. Een rabiës vaccinatie is 3(!) jaar geldig.

Kennelhoest vaccinatie nodig?

Kennelhoest, sinds 2016 ‘Besmettelijke hondenhoest’ genoemd, wordt veroorzaakt door de Bordetella bacterie en het Parainfluenza virus. Deze ziekteverwekkers zorgen voor een ontsteking in de voorste luchtwegen en bronchiën bij de hond of kat.

Bij het niet behandelen en/of verwaarlozen van de klachten kunnen de complicaties chronisch worden en zelfs voor een longontsteking zorgen. Niet onbelangrijk, de behandeling tegen kennelhoest brengt meestal hogere kosten met zich mee dan de vaccinatie zelf.

Is vaccineren gevaarlijk en onnatuurlijk?

In zeer zeldzame gevallen zou een bijwerking op kunnen treden. Een bijwerking zou kunnen zijn een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op het vaccin. Lichte griepverschijnselen of tijdelijke zwelling op de injectieplek kunnen voorkomen. Vooralsnog wegen de bijwerkingen van een vaccin niet op tegen de gevolgen van het niet vaccineren. Zoals eerder omschreven vaccineren we tegen ziekteverwekkers die niet met medicatie te genezen zijn en de dood tot gevolg kunnen hebben.

Mijn dier voelt zich al een aantal dagen niet lekker, kan ik hem toch laten vaccineren?

Het is niet verstandig om een dier te vaccineren wanneer er een andere ziekteverwekker (infectie) speelt. Het lichaam heeft op dat moment al zijn afweerstoffen en -cellen nodig om de spelende ziekteverwekker op te ruimen in plaats van deze voor de vaccinatie te gebruiken. Wij adviseren dan ook om op een later moment te vaccineren, zodra het dier geen verschijnselen van eventuele ziekten vertoont.

Waarom betaal ik een consult bij de vaccinatie?

Voordat uw dier gevaccineerd wordt, zal de dierenarts een gezondheidscontrole uitvoeren. Als uw dier niet helemaal gezond is, kan het onverstandig zijn om een vaccinatie te geven. Dit onderzoek zal onder andere bestaan uit het beluisteren van het hart, het bekijken van de oren, ogen, gewicht en gebit, het controleren van de vacht en de nagels en een buikpalpatie, et cetera.

Dit doen we om uit te sluiten dat uw huisdier op dat moment last heeft van een ziekteverwekker of ander belemmerend probleem voor de vaccinatie. Daarnaast proberen wij op deze manier gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Moet ik echt elke maand ontvlooien?

Wanneer een dier regelmatig door een vlo wordt geprikt ontstaat bij het dier een allergie tegen vlooien. Dit gaat gepaard met enorm veel jeuk, slechte huid, kale plekken, stress en ongemak.

Daarbij zijn vlooien de enige echte overbrengers van de lintworm. Een parasiet die in de darmen van het dier komt te zitten. Deze parasiet is overigens ook besmettelijk voor mensen. Vlooien kennen geen zomer- of winterseizoen. Simpelweg omdat ze vooral bij ons in huis leven. In huis is het meestal zo’n 21ºC, voor de vlo reden te meer te blijven zitten waar ie zit. De meeste anti-vlomiddelen werken 4 weken tegen vlooien. Vandaar dat wij adviseren om elke maand uw hond of kat te ontvlooien.

Flinke vlooienbesmettingen bij pups of kittens kunnen overigens zoveel bloedarmoede veroorzaken dat het dier komt te overlijden.

Hoe belangrijk is ontwormen?

Wormbesmetting leidt tot diarree, orgaanschade en groeistoornissen. Wormen zijn tevens besmettelijk voor de mens vanwege het fysieke contact tussen mens en dier. Met name kleine kinderen lopen veel risico. Denk aan uitwerpselen besmet met wormeitjes in ontlasting in de zandbakken bijvoorbeeld. Ontworm daarom altijd uw hond of uw kat

Mijn dier laten chippen… Is dit ook verplicht?

Sinds 2014 is het verplicht elke hond te voorzien van een chip. Deze chip behoort dan ook geregistreerd te zijn. De fokker van de hond is hier verantwoordelijk voor. Uiteraard zal de registratie uiteindelijk op naam van de eigenaar komen. In Nederland is men hard bezig te streven naar ook een “chipplicht” van de kat. Tot op heden is dit nog niet aan de orde. Maar hier wordt in de wetgeving wel hard aan gewerkt.

Een chip heeft de grootte van een rijstkorrel en bevat een code, die gekoppeld kan worden aan uw adresgegevens en telefoonnummer. Met een zogenaamde chipreader kan de code afgelezen worden.

Regelmatig komt het voor dat een dier dankzij een chip weer terecht komt bij zijn eigen baas, want ook huisdieren kunnen verdwalen of weglopen. Dierenartsen, dierenambulances en dierenasiels hebben een chipreader, waardoor zij uw gegevens kunnen achterhalen. Helaas komt het regelmatig voor dat een huisdier aangereden wordt en vervolgens (bij ons) in de dierenkliniek gebracht wordt. Door middel van een chip kunnen we met de eigenaar contact opnemen.

Tegenwoordig zijn er ook kattenluikjes waarbij de sensor op een chip werkt. Dit is bijvoorbeeld erg handig als u de buurtkatten vaak ongewenst op bezoek krijgt. Ook zijn er voerautomaten die op een chip werken wat fijn is als u meerdere katten heeft die ander voer krijgen of als de ene moet afvallen en de andere niet.

In Nederland is het chippen van pups verplicht. Als u met uw huisdier naar het buitenland gaat, is een chip eveneens verplicht.

Mijn huisdier is al lange tijd niet gevaccineerd. Wat is nu het beste om te doen?

Hond

Als de hond langer dan 1 jaar en 3 maanden niet meer gevaccineerd is of als de hond nog nooit gevaccineerd is, heeft de hond een booster (herhaling) vaccinatie nodig na ongeveer 3-4 weken.

Alleen op deze manier bouwt de hond afweerstoffen voor een heel jaar op tegen ziekteverwekkers waartegen geënt wordt. Wanneer deze booster niet gegeven wordt, loopt de bescherming, opgebouwd na de 1e vaccinatie, af na 3 tot 4 maanden.

Kat

Indien uw kat meer dan 3 jaar niet meer gevaccineerd is of nog nooit gevaccineerd is, dan is een booster (herhaling) vaccinatie nodig na ongeveer 3-4 weken. Dit om het lichaam de kans te geven antistoffen op te bouwen voor een heel jaar. Wanneer 1x gevaccineerd wordt en niet gekozen wordt voor een booster zal de bescherming, opgebouwd door de vaccinatie, na 3 maanden weer verdwenen zijn.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten castreren/steriliseren?

Sterilisatie/onvruchtbaar maken

Sterilisatie* voorkomt niet alleen dat een dier drachtig kan worden, maar voorkomt ook baarmoedertumoren en -ontstekingen en melkkliertumoren (borstkanker) bij de vrouwelijke dieren (bij zowel de hond, de kat en het konijn). Dit is dan ook een belangrijke reden waarom we adviseren om uw dier te steriliseren! Bij honden en katten worden enkel de eierstokken verwijderd, bij het konijn wordt ook de baarmoeder verwijderd.

*In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een vrouwelijk dier een sterilisatie genoemd. Theoretisch gezien voeren we een castratie uit; we halen namelijk de eierstokken weg. (Een sterilisatie betekent het onderbreken van de zaad- of eileiders.)

Adviesleeftijd om een vrouwelijk dier te laten steriliseren

  • Poes: Op zes maanden, of eerder indien de krolsheid vroeger begint
  • Teef (volwassen gewicht < 20 kg): drie maanden na de eerste loopsheid
    • Bij kleiner formaat honden kan deze operatie ook op 6 maanden leeftijd worden uitgevoerd
  • Teef (volwassen gewicht > 20 kg): drie maanden na de eerste loopsheid
  • Voedster: vanaf 4 maanden leeftijd, voorkeur op 6 maanden.

Leeftijd om een mannelijk dier te laten castreren

  • Kater: vanaf zes maanden leeftijd, of eerder indien het sproeien begint
  • Reu: vanaf zes maanden leeftijd
  • Rammelaar: vanaf vier maanden leeftijd

Castreren jullie ook reuen zonder reden?

Wij adviseren alleen om uw reu te castreren als hier bepaalde redenen voor zijn:

  • Indien er gedragsproblemen zijn adviseren we eerst een goede training met uw dier te volgen.
  • Mocht dit geen verbetering opleveren dan kan een (chemische) castratie helpen het gedragsprobleem te verminderen. Dit is echter geen garantie.
  • Bij chronische voorhuid problemen adviseren we om uw dier te laten castreren.
  • Wanneer er sprake is van niet ingedaalde testikels (binnenbal) is het advies om zeker te castreren.

Welke risico’s loopt mijn dier als ik hem niet laat steriliseren/castreren?

De teef

  • Melkkliertumoren: Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkkliertumoren (=borstkanker).
  • Baarmoederontsteking: Indien een teef niet gesteriliseerd is, bestaat er een aanzienlijke kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige aandoening en kan de dood tot gevolg hebben!
  • Schijnzwangerschap: Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden.
  • Agressie: Teefjes uit nesten met veel reuen kunnen meer agressie ontwikkelen na de sterilisatie. Deze teefjes krijgen voor zij geboren zijn al meer testosteron mee van het moederdier. Op het moment dat de aanmaak van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen wordt gestopt door sterilisatie kan Testosteron de overhand krijgen. Testosteron kan agressie veroorzaken. Onderzoek wijst uit dat teefjes, geboren uit nesten met meer teefjes, minder agressie vertonen. Daarentegen zal ook niet elk teefje uit een nest met meer reuen agressie ontwikkelen. Een en ander is ook afhankelijk van erfelijke aanleg en milieu.

De poes

  • Melkkliertumoren en baarmoederontstekingen: Uw poes heeft, net als de teef, een grote kans op melkliertumoren en baarmoederontstekingen wanneer ze niet gesteriliseerd wordt. Ook hierin is ons advies uw poes op de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.

De voedster

  • Baarmoedertumoren: Ongeveer 60% van de konijnen, ouder dan 5 jaar, heeft last van baarmoederkanker. Bij voedsters ouder dan 9 jaar ligt het percentage zelfs nog hoger. Sterilisatie voorkomt de ontwikkeling hiervan (we halen de gehele baarmoeder weg).
  • Agressie: Voedsters kunnen, gedreven door hormonen, nogal eens agressief reageren op de omgeving. Met name territoriale agressie komt regelmatig voor bij niet gesteriliseerde voedsters.

De kater

  • Aanrijdingen of ongelukken: Ongecastreerde katers hebben meer de neiging om weg te lopen, ze leggen behoorlijke afstanden af in de hoop een leuke poes tegen te komen. Helaas is het gevolg dat deze katers een grote kans hebben te worden aangereden of om te verdwalen.
  • Vechtwonden of ziektes: Ongecastreerde katers hebben een sterkere territoriumdrift. Dit gaat vaak gepaard met heftige vechtpartijen. De kans is daardoor groter op krab- of bijtabcessen en de ziektes FIV (kattenaids) en FeLV.

De reu

  • Niet gecastreerde reu kan op latere leeftijd eventueel prostaatproblemen ontwikkelen.

Hoe staan jullie als dierenartsenpraktijk tegenover anticonceptie?

Anticonceptiemiddelen, zoals bijvoorbeeld de minipil voor poezen en de prikpil voor teven, zijn niet zonder risico. Dit middel verhoogt het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Anticonceptie is niet onze eerste keus in geboortebeperking.

Hoe vaak wordt mijn kat krols?

Een poes kan het hele jaar doorlopend krols worden. Een krolsheid duurt vaak 7-9 dagen, en keert elke 2-3 weken terug.

Hoe vaak wordt mijn hond loops?

Een teefje wordt gemiddeld 2 maal per jaar loops. De loopsheid duurt zo’n 2 tot 3 weken waarin het teefje tussen de 10 en 13e dag vruchtbaar is. In deze periode is de vagina van de teef gezwollen en verliest zij bloederige uitvloeiing.

Wat is een pre-anesthetisch onderzoek? Waarom is het nodig en wat onderzoeken jullie?

Een pre-anesthetisch onderzoek is een onderzoek voorafgaand aan een operatie. Dit is nodig omdat de dierenarts zo een goed beeld krijgt van de gezondheidstoestand van uw huisdier en mogelijk aanwezige gezondheidsrisico’s kan ontdekken die van invloed kunnen zijn op de narcose.

Als uw dier 5 jaar of ouder is adviseren we om een bloedonderzoek te doen. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke narcosemiddelen wij zullen toepassen en of er aanvullende maatregelen zoals vochtinfusen noodzakelijk zijn. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet altijd alle risico’s weg.

Tijdens het pre-anesthetisch onderzoek staat niet alleen het dier centraal maar kan er met de eigenaar worden besproken wat zijn of haar verwachtingen van ons zijn. Ook is het een goed moment om de kosten van de operatie met elkaar te bespreken.

Wat is het verschil tussen een “traditionele sterilisatie” en een “laparoscopische sterilisatie”?

Onderzoek heeft aangetoond dat het steriliseren van een teef via een kijkoperatie veel minder pijn veroorzaakt. Hierdoor voelt de hond zich direct na de operatie fitter en vrolijker dan na een ‘gewone’ sterilisatie.

De kijkoperatie is ook veiliger dan de traditionele methode vanwege het feit dat er geen weefsel buiten de buik hoeft te worden gebracht. Daarnaast is het zicht door de sterk vergrotende camera voor de chirurg vele malen beter. Het dier herstelt sneller doordat de gaatjes in de buik kleiner zijn dan bij de traditionele sterilisatiemethode.

In onze kliniek steriliseren wij laparoscopisch.

Hoe lang is mijn huisdier nog vruchtbaar na castratie?

  • Rammelaars zijn nog 3 weken vruchtbaar na castratie.
  • Katers zijn nog 3-7 weken vruchtbaar.
  • Reuen zijn ongeveer nog 3 dagen vruchtbaar.
  • Vrouwelijke dieren zijn onmiddellijk na de operatie onvruchtbaar.

Mag ik bij de operatie blijven?

Nee, helaas kunnen wij u deze mogelijkheid niet bieden. Dit om de steriliteit en professionaliteit te kunnen blijven waarborgen. U kunt wel bij het toedienen van de eerste narcose injectie aanwezig zijn. Zodra uw dier in slaap is brengen wij hem of haar naar de operatiekamer en kunt u, zonder dat uw dier het merkt, in de tussentijd naar huis.

Mag ik medicijnen komen halen zonder recept of onderzoek?

Zonder goede indicatie van het probleem mogen wij niet zomaar medicatie voorschrijven en meegeven. U dient daar altijd voor op consult te komen. Het “ongezien” meegeven van medicijnen waar antibiotica in zit is strafbaar en zullen wij dan ook niet doen.

Mocht het probleem al langer bestaan en is uw dier al eerder voor dit probleem behandeld, dan kan er een herhaalrecept worden voorgeschreven. Dit geldt voor medicatie zonder antibiotica.

Krijg ik geld terug voor medicijnen die ik terug kom brengen?

Natuurlijk kunt u bij ons uw ‘oude’ of overgebleven medicatie terugbrengen, deze vernietigen wij dan voor u. Helaas kunnen wij voor zowel geopende als gesloten verpakkingen geen geld teruggeven. We hebben namelijk geen zicht op de bewaarcondities gehad en dit is van groot belang om de kwaliteit en werkzaamheid te garanderen.

Waarom hebben jullie zo een streng antibioticabeleid en wat houdt het antibioticabeleid precies in?

Een dierenarts mag een antibioticumkuur uitschrijven als hij of zij de patiënt klinisch onderzocht heeft en als blijkt dat er antibiotica nodig zijn om een dier te laten genezen. Na dit klinisch onderzoek, en eventueel na het inzetten van een kweek of antibiogram, wordt gekozen voor een bepaald antibioticum op voorschrift van vastgelegde richtlijnen (formularium). Het verstrekken van antibiotica, zonder het dier gezien te hebben, is daarom niet mogelijk en ook wettelijk verboden.

Het doel van al deze maatregelen is om een gerichte bacteriebestrijding in te zetten en antibiotica resistentie te voorkomen, zodat mens en dier ook in de toekomst geholpen kunnen worden met antibiotica.

Hoe weet ik wanneer het goede moment is aangebroken om mijn dier in te laten slapen?

Voor de meeste mensen is het een hele moeilijke en zware beslissing om hun huisdier in te laten slapen. Een grote twijfel is vaak of het laten inslapen niet te vroeg of juist te laat gebeurt.

Een goede oplossing kan zijn om samen met de dierenarts alles op een rijtje te zetten. Hij of zij kan de stand van zaken objectief voor u uiteenzetten, waardoor het nemen van een beslissing wellicht iets gemakkelijker wordt.

Wat kan ik verwachten bij een euthanasie?

Het inslapen van uw huisdier, de euthanasie, gebeurt pijnloos. Dit gaat in 2 fases. Uw huisdier krijgt eerst een narcosemiddel toegediend waardoor uw huisdier in slaap raakt. Vervolgens wordt er een euthanasiemiddel toegediend waardoor de ademhaling zal stoppen en vervolgens het hart zal stoppen met kloppen.

Bij de hond wordt over het algemeen het euthanasiemiddel in de bloedbaan toegediend via een ader in een voorpoot. Het overlijden treedt meestal in enkele seconden na het toedienen van de euthanasie vloeistof. Euthanasie op deze manier is snel, gecontroleerd, stressvrij en pijnloos.

Kan de dierenarts ook bij ons thuis komen als we ons dier willen laten inslapen?

Ja de dierenarts komt ook bij u thuis. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. De kosten van een euthanasie thuis liggen hoger dan bij een euthanasie in de kliniek. De reden hiervoor is de visite die de arts maakt.

Welke mogelijkheden zijn er na het overlijden van mijn huisdier?

  • Begraven: U kunt uw dier laten begraven op een dierenbegraafplaats. U kunt uw dier ook in uw eigen tuin begraven.
  • Crematie: Uw huisdier wordt dan bij de praktijk of bij u thuis opgehaald. U kunt uw dier ook zelf naar een uitvaartcentrum brengen. U kunt uw huisdier alleen of in een groep laten cremeren.Wordt uw dier individueel gecremeerd, dan kunt u de as terugkrijgen (evt. in de vorm van een sieraad). Wij werken samen met crematorium Groenendijk.
  • Dieren zonder speciale bestemming worden meegenomen voor destructie.

Behandelen jullie ook vogels/reptielen/klein vee?

Ja alle dierenartsen bezitten de basiskennis. Indien er een specifiek probleem is kan er worden besloten om u door te sturen naar een gespecialiseerd dierenarts.

Wij hopen van harte met deze pagina en de links naar relevante pagina’s, antwoord te hebben kunnen geven op de veel gestelde vragen.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.