FIP behandeling kat

Katten met FIP konden niet succesvol behandeld worden. De ziekte had bijna altijd een dodelijke afloop. Er zijn in het buitenland interessante ontwikkelingen en in Nederland zal er ook een studie starten. Vanaf 20 juni 2023 kunnen we FIP behandelen bij AniCura Haaglanden.

Behandeling van FIP

Tot voorkort stierven katten bijna altijd aan de kattenziekte FIP. In 2018 heeft Dr. Pedersen, een vooraanstaand professor in interne diergeneeskunde uit de VS, een baanbrekende studie gepubliceerd. Hieruit bleek het antivirale middel GS-441524, dat onder de huid met een injectie wordt toegediend voor gedurende 12 weken, veilig en succesvol in de behandeling van natte FIP. Verdere studies toonden aan dat het middel (in een hogere dosering) ook succesvol is in de behandeling van droge FIP. Nieuwe onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat behandeling met tabletten of capsules met GS-441524 ook succesvol is.

FIP medicatie online kopen

Op dit moment is er in Nederland geen geregistreerd product beschikbaar, wat betekent dat je medicatie voor FIP niet zomaar kunt kopen. Dit heeft gezorgd voor een ware explosie aan zwarte markt formuleringen van GS-441524 via het internet. Het probleem hiermee was en is dat niemand deze medicatie controleert en dat het dus niet duidelijk is wat deze producten bevatten en of ze veilig zijn. Daarnaast is het voor dierenartsen illegaal om deze producten te kopen en voor eigenaren illegaal om deze producten toe te dienen aan hun kat.

Legale behandeling van FIP

In het Verenigd Koninkrijk en in Australië is sinds iets meer dan een jaar legale behandeling mogelijk met GS-441524 (als tabletten) en de pro-drug hiervan Remdesivir, welke gegeven wordt als injectie onder de huis of in de ader. Er zijn inmiddels meer dan 1500 katten op deze manier behandeld, en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. In Nederland is deze behandeling nog niet legaal mogelijk - pas vanaf 20 juni 2023. De apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht kan naar verwachting zowel GS-441524 als Remdesivir leveren. Als het zover is wordt dit artikel geupdate. We hopen allemaal dat het zo snel mogelijk leverbaar is. Het heeft nu geen nut om contact op te nemen met AniCura Rijswijk of de Faculteit voor het middel. Het is nog niet leverbaar.

Hoe kan ik mijn kat laten behandelen voor FIP?

Omdat het middel in Nederland straks nieuw is, is het belangrijk om goed te bekijken hoe katten erop reageren. Daarom zal het straks alleen beschikbaar zijn voor katten die meedoen aan de FIP studie, via de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, bij onze kliniek AniCura Haaglanden in Rijswijk.

De dosering van de medicatie, frequentie en wijze van monitoring zal gebaseerd zijn op resultaten vanuit het Verenigd Koninkrijk en Australië.  

Wat houdt de FIP studie in?

Let op: hiermee wordt pas gestart zodra het middel in Nederland beschikbaar is. Daarna is de procedure zoals hieronder.

Op het moment dat de dierenarts jouw kat verdenkt van FIP en je jouw kat graag wil laten behandelen, stuurt de dierenarts jouw kat door naar één van de deelnemende klinieken voor een intake. Tijdens dit consult wordt de kat uitgebreid onderzocht. Indien nodig wordt er onderzoek gedaan zoals: 

Welk onderzoek we doen is afhankelijk van de verschijnselen van jouw kat en de onderzoeken die al bij jouw eigen dierenarts zijn uitgevoerd. Als de kat sterk verdacht wordt van FIP, dan wordt in overleg met jou als eigenaar een behandeling ingesteld. Als jouw kat zo ziek is hij of zij niet kan slikken, kan het zijn dat de kat de eerste dagen wat meer ondersteuning nodig heeft in de vorm van opname op de intensive care, waarbij we de medicatie ook intraveneus (via de ader) kunnen toedienen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met jou.  

Zodra het mogelijk is, zal jouw kat overgaan op orale medicatie (capsules). De uiteindelijke behandeling is (in elk geval) 12 weken. Tijdens deze behandeling zijn er verschillende controlemomenten, na 2, 4, 8 en 12 weken. Tijdens zo’n controle bespreken we samen met jou hoe het gaat, kijken we jouw kat uitgebreid na en nemen we bloed af om te kijken of de bloedwaardes ook verbeteren. Daarnaast willen we graag dat je jouw kat thuis ook wekelijks weegt. Het is namelijk erg belangrijk om de medicatie altijd op het juiste gewicht van de kat te aan te passen, om te lage dosering (en dus verminderde werking) te voorkomen.

Kosten behandeling FIP

De kosten voor de behandeling hangen af van de situatie van jouw kat. Katten met de neurologische variant hebben bijvoorbeeld een hogere dosering nodig dan katten met natte FIP. Daarnaast heeft een zwaardere kat meer medicatie nodig dan een lichtere kat. Sommige katten zijn erg ziek en hebben enkele dagen opname nodig, andere katten kunnen direct starten met capsules. Gemiddeld zal de behandeling inclusief alle monitoring enkele duizenden euro’s kosten.

Kans op genezing FIP

Resultaten uit het buitenland laten zien dat het succespercentage heel goed is. Meer dan 85% van de katten genezen van deze nare ziekte, iets wat we een aantal jaar geleden niet durfden te hopen!  

Met de studie gaan we straks alle gegevens verzamelen van de katten die dan behandeld worden, om te kijken of we FIP in de toekomst beter kunnen diagnosticeren en of er belangrijke voorspellende factoren voor de prognose (uitkomst) zijn.  
 
Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om de medicatie legaal te verkrijgen in Nederland. Vanaf 20 juni 2023 is dit bij AniCura Haaglanden mogelijk door deelname aan de studie. 

Heeft je kat nu FIP? Dan kun je wel altijd contact opnemen met je dierenarts om de beste opties voor jouw kat te bespreken. Behandel niet op eigen houtje je kat zonder begeleiding van een dierenarts.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd