FIP behandeling kat

Katten met FIP konden tot voorkort niet succesvol behandeld worden. De ziekte had bijna altijd een dodelijke afloop. Een nieuwe studie in Nederland naar een veelbelovend middel kan daar mogelijk verandering in brengen.

Behandeling van FIP

Tot voorkort stierven katten bijna altijd aan de kattenziekte FIP. In 2018 heeft Dr. Pedersen, een vooraanstaand professor in interne diergeneeskunde uit de VS, een baanbrekende studie gepubliceerd. Hieruit bleek het antivirale middel GS-441524, dat onder de huid met een injectie wordt toegediend voor gedurende 12 weken, veilig en succesvol in de behandeling van natte FIP. Verdere studies toonden aan dat het middel (in een hogere dosering) ook succesvol is in de behandeling van droge FIP. Nieuwe onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat behandeling met tabletten of capsules met GS-441524 ook succesvol is.

Bent u dierenarts en wilt u een patient met FIP verwijzen? Klik hier voor meer informatie.

FIP medicatie online kopen

Op dit moment is er in Nederland geen geregistreerd product beschikbaar, wat betekent dat je medicatie voor FIP niet zomaar kunt kopen. Dit heeft gezorgd voor een ware explosie aan zwarte markt formuleringen van GS-441524 via het internet. Het probleem hiermee was en is dat niemand deze medicatie controleert en dat het dus niet duidelijk is wat deze producten bevatten en of ze veilig zijn. Daarnaast is het voor dierenartsen illegaal om deze producten te kopen en voor eigenaren illegaal om deze producten toe te dienen aan hun kat.

Legale behandeling van FIP

In het Verenigd Koninkrijk en in Australië is sinds iets meer dan een jaar legale behandeling mogelijk met GS-441524 (als tabletten) en de pro-drug hiervan Remdesivir, welke gegeven wordt als injectie onder de huis of in de ader. Er zijn inmiddels meer dan 1500 katten op deze manier behandeld, en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. In Nederland was deze behandeling tot voorkort helaas nog niet legaal mogelijk. Hier komt nu verandering in. De apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht kan vanaf heden zowel GS-441524 als Remdesivir leveren.  

Hoe kan ik mijn kat laten behandelen voor FIP?

Omdat het middel in Nederland nog nieuw is, is het belangrijk om goed te bekijken hoe katten erop reageren. Daarom is het voorlopig alleen beschikbaar voor katten die meedoen aan de FIP studie, via de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, bij onze kliniek AniCura Haaglanden in Rijswijk.

De dosering van de medicatie, frequentie en wijze van monitoring is gebaseerd op resultaten vanuit het Verenigd Koninkrijk en Australië.  

Wat houdt de FIP studie in?

Op het moment dat de dierenarts jouw kat verdenkt van FIP en je jouw kat graag wil laten behandelen, stuurt de dierenarts jouw kat door naar één van de deelnemende klinieken voor een intake. Tijdens dit consult wordt de kat uitgebreid onderzocht. Indien nodig wordt er onderzoek gedaan zoals: 

Welk onderzoek we doen is afhankelijk van de verschijnselen van jouw kat en de onderzoeken die al bij jouw eigen dierenarts zijn uitgevoerd. Als de kat sterk verdacht wordt van FIP, dan wordt in overleg met jou als eigenaar een behandeling ingesteld. Als jouw kat zo ziek is hij of zij niet kan slikken, kan het zijn dat de kat de eerste dagen wat meer ondersteuning nodig heeft in de vorm van opname op de intensive care, waarbij we de medicatie ook intraveneus (via de ader) kunnen toedienen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met jou.  

Zodra het mogelijk is, zal jouw kat overgaan op orale medicatie (capsules). De uiteindelijke behandeling is (in elk geval) 12 weken. Tijdens deze behandeling zijn er verschillende controlemomenten, na 2, 4, 8 en 12 weken. Deze kunnen ook plaatsvinden bij je eigen dierenarts. Tijdens zo’n controle bespreekt de dierenarts samen met jou hoe het gaat, wordt jouw kat uitgebreid nagekeken en wordt er bloed afgenomen om te kijken of de bloedwaardes ook verbeteren. Daarnaast willen we graag dat je jouw kat thuis ook wekelijks weegt. Het is namelijk erg belangrijk om de medicatie altijd op het juiste gewicht van de kat te aan te passen, om te lage dosering (en dus verminderde werking) te voorkomen.

Dierenarts Marieke Knies leidt het onderzoek naar de nieuwe FIP medicatie. In de video volgen we haar tijdens de intake van enkele patienten. Ook vertelt ze inhoudelijk over FIP en de studie. 

Kosten behandeling FIP

De kosten voor de behandeling hangen af van de situatie van jouw kat. Katten met de neurologische variant hebben bijvoorbeeld een hogere dosering nodig dan katten met natte FIP. Daarnaast heeft een zwaardere kat meer medicatie nodig dan een lichtere kat. Sommige katten zijn erg ziek en hebben enkele dagen opname nodig, andere katten kunnen direct starten met capsules.

Gemiddeld zal de behandeling inclusief alle monitoring enkele duizenden euro’s kosten. Hieronder vind je de opbouw van de kosten:

  • Diagnose. Houd rekening met ongeveer €750 voor het eerste consult, bloedonderzoek, echo en aanprikken van buikvocht of lymfeknopen in de buikholte. Dit hangt ook af van welke onderzoeken er al door de eigen dierenarts zijn uitgevoerd en hoe lang geleden deze onderzoeken zijn gedaan.
  • Controles. De kosten voor een controle zijn ongeveer €250 euro, voor een vervolgconsult en bloedonderzoek. Er zijn in totaal 5 controles.
  • Intensive care opname – alleen wanneer nodig. Als dit nodig is, komen er extra kosten bij. Deze kosten verschillen per kliniek en hangt af van hoe ziek de kat is en hoe lang hij moet blijven.
  • Medicatie. De kosten voor de medicatie van het hele traject zijn afhankelijk van het gewicht van de kat en dosering die de kat nodig heeft. Bij een kat van 1 kg kost dit ongeveer €410-490. Bij een kat van 5 kg is dit +/- €650-1200.

Let op, bij alle voorbeelden hierboven gaat het om een kostenschatting. De uiteindelijke kosten kunnen hoger of lager zijn. Jouw dierenarts zal je gedurende het proces zo goed mogelijk op de hoogte houden van de kosten.

Kans op genezing FIP

Resultaten uit het buitenland laten zien dat het succespercentage heel goed is. Meer dan 85% van de katten genezen van deze nare ziekte, iets wat we een aantal jaar geleden niet durfden te hopen!  

Door het meedoen aan de studie heb je de kans om niet alleen jouw eigen kat, maar ook vele katten in de toekomst te helpen. We verzamelen alle gegevens van de katten die we behandelen, om te kijken of we FIP in de toekomst beter kunnen diagnosticeren en of er belangrijke voorspellende factoren voor de prognose (uitkomst) zijn.  
 
Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om de medicatie te verkrijgen zonder deelname aan de studie.   

Verwijzen

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd