ACP behandeling bij katten

ACP bij katten (Autologous Conditioned Plasma) is een behandeling voor artrose, spier-, pees- of bandletsel.

Een ACP behandeling kan de pijnlijke ontstekingsreactie in gewrichten afremmen en beschadigd weefsel genezen, wat de ACP injecties een goede artrose behandeling bij katten maakt.

Een ACP behandeling bij katten

ACP behandelingen worden voornamelijk bij honden uitgevoerd, als onderdeel van een behandeling van artrose. Een ACP behandeling​ kan de pijnlijke ontstekingsreactie in het gewricht afremmen en beschadigd weefsel genezen. Ook bij katten kunnen ACP behandelingen worden uitgevoerd door de dierenarts.

Hoe werkt een ACP behandeling bij katten?

Bij ACP wordt er met een injectie bloedplasma ingespoten dat is aangevuld met bloedplaatjes uit het eigen lichaam van de kat. Bloedplasma is de vloeistof van het bloed zonder de bloedcellen en -plaatjes die er normaal in zweven.

Waarom een ACP behandeling bij uw kat?

ACP behandelingen worden vooral bij honden gedaan, maar als deze bij katten wordt uitgevoerd, is dat voor het overgrote deel als artrose behandeling voor uw kat.​​

 • Artrose
  De ACP injectie wordt vooral gegeven als onderdeel van een behandeling van artrose bij katten. Met de injecties kan de pijnlijke ontstekingsreactie van artrose afgeremd worden of de genezing van beschadigd weefsel versneld worden.​
 • Spierherstel
  Als uw kat spierletsel heeft opgelopen, kan een ACP behandeling helpen.
 • Pezen en banden
  Ook bij letsel aan pezen en banden kan deze behandeling geadviseerd worden.

Stappen van een ACP behandeling

De ACP behandeling bestaat uit de volgende stappen:

 1. Voor de behandeling met de injectie wordt een kleine hoeveelheid bloed uit de hals van uw huisdier afgenomen. Dit wordt gedaan met behulp van een speciaal ontwikkelde, dubbele spuit.
 2. Vervolgens wordt het afgenomen bloed gecentrifugeerd. Met het centrifugeren wordt het plasma, met een grote hoeveelheid bloedplaatjes, gescheiden van de rest van het bloed. Er zitten veel groeifactoren in de bloedplaatjes. Deze groeifactoren hebben een positieve invloed op de genezing en zorgen voor pijnverlichting.
 3. Tot slot wordt het plasma dat aangevuld is met de bloedplaatjes, ingespoten in het pijnlijke gewricht. Voor de behandeling wordt uw huisdier meestal licht in slaap gebracht.

Herhaling

Voor een goed resultaat is het advies om de ACP injectie, met een tussenpoos van zeven tot tien dagen een aantal keer te herhalen. 

Als de klachten bij uw kat terugkomen, is het tijd voor een herhaling van de behandeling. Katten die twee keer of vaker een ACP behandeling hebben gehad, laten een beter resultaat zien. ACP heeft een werking voor een lange tijd, namelijk tot een jaar lang.

Nabehandeling

 • Rust
  Na een ACP behandeling bij ernstige klachten, zal uw huisdier eerst rust moeten nemen en alleen beweging aan de lijn mogen krijgen. De weken daarna kan de beweging in overleg met uw dierenarts of dierenfysiotherapeut worden uitgebreid.
 • Andere therapiën
  ACP therapie blijkt goed te werken in combinatie met lasertherapie en fysiotherapie. In het geval van katten is vooral lasertherapie een logische combinatie.

Bij AniCura werken dierenartsen en specialisten met veel expertise in ACP behandelingen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kosten ACP injectie of advies

De kosten van een ACP injectie of behandeling hangen af van de klachten en het aantal keer dat uw kat een injectie nodig heeft. Neem contact met ons op voor de kosten voor een (reeks) ACP injectie(s) bij uw kat. Ook voor andere vragen of advies kunt u altijd even contact opnemen.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd