Het FARS-syndroom bij uw kat

Het Tom & Jerry-syndroom is een relatief nieuwe ziekte bij katten. De officiële naam is FARS-syndroom (Feline Audiogenic Reflex Seizures).

Hoe ontstaat het FARS-syndroom bij uw kat

Bij de ziekte krijgt de kat epileptische aanvallen die worden getriggerd door geluid, net zoals bij kat Tom in de welbekende serie. Het lijkt meer voor te komen bij oudere katten en heilige birmanen en kan worden veroorzaakt door vooral hoogtonige geluiden.

Hoe de aandoening zich ontwikkelt in katten is niet duidelijk. Mogelijk zit er een erfelijke component in omdat het bij bepaalde rassen vaker voorkomt. Een studie naar het FARS- syndroom liet zien dat de leeftijd waarop katten het syndroom ontwikkelen rond de 15 jaar ligt.

De helft van de katten in de studie bleken gedeeltelijk doof. Vaak verliezen katten die ouder worden hun gehoor in de lage tonen. Dit kan de hevige reactie op onverwachte hoge tonen deels verklaren.

Geluiden die een aanval stimuleren 

Verschillende geluiden kunnen zorgen voor een aanval, zoals bijvoorbeeld:

  • kraken van aluminiumfolie of plastic
  • gerinkel van glas
  • tikken van een metalen lepel in een aardewerken bakje
  • klikken van een muis (computermuis welteverstaan)
  • gerinkel van een sleutelbos

De volledige lijst met geluiden die bij katten met FARS voor een aanval kunnen zorgen, is nog veel langer. Het geluid dat voor een aanval zorgt is namelijk voor elke kat verschillend.

Daarnaast hoeft het geluid waarvoor de kat gevoelig is niet altijd te leiden tot een aanval. Soms kan het geluid gewoon voorkomen zonder dat de kat erop reageert.

Typen aanvallen van het FARS-syndroom

Er kunnen drie typen aanvallen ontstaan, namelijk: 

Gegeneraliseerde aanvallen

Deze aanvallen zien eruit als een klassieke aanval: de kat is buiten bewustzijn, valt op de grond en maakt krampende bewegingen met zijn pootjes. Ook de kaak kan klapperen, soms heeft de kat last van schuimbekken en soms is er verlies van urine of ontlasting. De aanval duurt meestal niet langer dan een paar minuten en de meeste katten zijn erna even gedesoriënteerd.

Spierspasme

Spierspasme is vaak maar een fractie van een seconde en lastig te zien omdat de katten bij bewustzijn blijven. Ergens in het lijf trekt een spier ongecontroleerd samen, dit kan bijvoorbeeld opvallen door onwillekeurige beweging van de lip of poot. Ongeveer 95% van de katten met FARS ontwikkelen dit type aanval.

Absence

Bij dit type aanval verliezen de katten de aandacht voor de omgeving gedurende 20 tot 30 seconden. Het lijkt erop alsof de kat in het niets staart en niet reageert op de omgeving.

Behandeling van het FARS-syndroom

Om aanvallen bij een kat met FARS te voorkomen, kunt u het best de geluiden waarvoor uw kat gevoelig is, zo veel mogelijk proberen te vermijden. Helaas is het vaak zo dat de kat gevoelig is voor een geluid waarvan het vrijwel niet mogelijk is om deze te vermijden. In dat geval kan medicatie een goede oplossing zijn.

Ook de hoeveelheid en de soort aanvallen kan een reden zijn om uw kat medicijnen te geven.

Twijfels of vragen?

Heeft uw kat last van aanvallen, en weet u niet wat de oorzaak is? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.

Lees ook:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd