Bloed bij de ontlasting van je kat

De ontlasting van je kat hoort stevig en bruin van kleur te zijn. Wanneer je bloed bij de ontlasting ziet van je kat, kan er meer aan de hand zijn.

Wanneer is het spoed? 

Bloed in de ontlasting komt vaak voor bij katten en hoeft niet altijd te betekenen dat er een ernstig probleem is. Het is belangrijk om ook op andere symptomen te letten die gepaard gaan met bloed bij de ontlasting: 

  • Je kat plast veel 
  • Er zit veel bloed bij de ontlasting 
  • De diarree duurt langer dan een paar dagen 
  • Je vermoedt dat je kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt 
  • Je kat braakt 
  • Lusteloosheid 
  • Je kat heeft minder eetlust 
  • Veel vochtverlies en/of niet drinken 

Wanneer je kat of kitten naast bloed bij de ontlasting ook een of meerdere bovenstaande symptomen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. 

Oorzaken van bloed bij de ontlasting 

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk voor bloed bij de ontlasting van je kat. Hieronder hebben wij de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet. 

Dikkedarmontsteking 

De meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting is een dikkedarmontsteking. Die kan bijvoorbeeld ontstaan doordat jouw kat besmet is met parasieten. Als een ontsteking van de dikke darm de oorzaak is voor het bloed in de poep van je kat, merk je dat je kat meer moet poepen en steeds maar blijft persen, zelfs als de darm al leeg is. Naast helder en rood bloed bij de ontlasting, is de poep vaak ook slijmerig.                                                                                   

Meer weten over maag-darmproblemen bij je kat? Lees ook: maag-darmproblemen bij je kat 

Bloedingen in de maag en/of de dunne darm 

Bij katten kan het voorkomen dat er bloedingen ontstaan in de maag en de darmen. Als er een kleine bloeding in de maag of het begin van de darm is, verkleurt de poep niet.  

Bij grotere bloedingen in de maag en/of dunne darm, heeft de poep een zwart-rode kleur en nare geur.  

Vreemde voorwerpen 

Er kunnen vreemde voorwerpen in de darmen van je kat zitten waardoor er bloed bij de ontlasting te zien is. Het komt ook voor dat een kat helemaal geen ontlasting meer heeft.

Mocht je kat een vreemd voorwerp hebben ingeslikt, moet het mogelijk worden verwijderd. Vooral voorwerpen als scherpe naalden en satéprikkers kunnen gevaarlijk zijn en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.  

Anaalzakontstekingen 

De anaalzakken liggen aan beide kanten van de anus en geven geur af aan de poep. Normaal gesproken worden deze anaalzakken geleegd wanneer je kat poept, maar het komt voor dat één of beide anaalzakken ontstoken raken.  

Bij een anaalzakontsteking zie je meestal dat je kat veel onder de staart likt en/of bijt. Meestal merk je ook dat je kat sleetje gaat rijden en veel drang heeft om te persen.  

Darmpoliepen of een darmtumor 

Darmpoliepen of een darmtumor komen vooral voor bij oudere dieren. Jouw kat kan naast bloed bij de ontlasting ook last hebben van diarree. Dit wordt meestal eerst gecontroleerd door middel van een rectaal onderzoek. Het kan zijn dat de dierenarts een endoscopie uitvoert. Hierbij wordt er met een camera in de darm gekeken en eventueel een stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek.  

Kattenziekte 

Kattenziekte is een ernstige virusziekte en heeft een snel verloop. Deze ziekte komt het meest voor bij kittens. Maar ook volwassen katten met weinig weerstand kunnen erg ziek worden en hier zelfs aan overlijden.  

Als je kat kattenziekte heeft, dan zal hij naast bloederige diarree vaak ook overgeven en uitgedroogd zijn. Lees ook: kattenziekte 

Stollingsstoornissen 

Als jouw kat een stollingsstoornis heeft, stolt het bloed niet goed. Een klein wondje kan er al voor zorgen dat je kat veel bloed verliest.  

Zo kan je kat bijvoorbeeld bloed plassen, uit de neus gaan bloeden of blauwe plekken krijgen.  

Twijfels of vragen? 

Heb je twijfels of aanvullende vragen? Neem dan contact op met jouw dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd