Blaasoperatie kat

Katten hebben een blaasoperatie nodig als er te veel blaasgruis of blaasstenen in hun blaas of plasbuis zitten. Blaasgruis komt het vaakst voor bij katers. Maar in principe kunnen alle katten en ermee te maken krijgen.

Lees ook: Blaasoperatie hond

Wanneer is een blaasoperatie bij uw kat nodig?

Een blaasoperatie wordt vooral ingezet bij een verstopte plasbuis, blaasgruis en/of blaasstenen. De symptomen van blaasgruis en blaasstenen zijn vergelijkbaar met die van een blaasontsteking van uw kat:

  • vaak en in kleine beetjes plassen
  • bloed in de urine bij een bloedonderzoek

Door middel van een urineonderzoek bij uw kat wordt onderzocht of uw kat last heeft van blaasgruis of een blaasontsteking.

Wanneer een kat blaasstenen heeft die niet uitgeplast kunnen worden is een blaasoperatie noodzakelijk.

Blaasstenen met speciaal voer behandelen

Alleen wanneer er kleine hoeveelheden struvietsteentjes zijn, kunnen we eerst proberen om de blaasstenen te behandelen met speciaal voer. Of speciaal voer geven bij blaasproblemen werkt controleren we met een echo of röntgen. Als dit niet werkt, zullen we alsnog een blaasoperatie doen.

Verstopte plasbuis - snel ingrijpen

Als het dier helemaal niet plast, kan de plasbuis verstopt zijn. Dit probleem komt vaker voor bij katers dan bij poezen

Verstopping van de plasbuis - afbeelding vergroten

Als er niet wordt ingegrepen, verslechtert bij de meeste blaasproblemen uw kat snel: hij of zij gaat braken en wordt erg wankel. Binnen 24 uur kan uw kat dan komen te overlijden. In het geval van een afgesloten plasbuis is het dus belangrijk dat er snel wordt geopereerd.

Ook in minder gevaarlijke situaties kan er gekozen worden voor een blaasoperatie om blaasstenen te verwijderen.

Hoe werkt een blaasoperatie bij uw kat?

De blaasstenen kunnen worden bekeken door middel van een röntgenfoto of echo. Tijdens de operatie zal uw kat onder narcose worden geholpen. Er wordt een katheter ingebracht in de plasbuis.

Vervolgens worden alle steentjes uit de blaas verwijderd via een klein sneetje. De blaas wordt nog een keer goed uitgespoeld om er zeker van te zijn dat alle steentjes weg zijn, daarna wordt het zorgvuldig gehecht.

Dan wordt er een röntgenfoto gemaakt om te controleren of alle stenen weg zijn. De steentjes worden opgestuurd naar het laboratorium om de samenstelling te bekijken.

Nazorg en herstel van uw kat na een blaasoperatie

Het is slim om uw kat een speciale romper of kap aan te doen, om te voorkomen dat hij aan de hechtingen gaat likken. Er zal met u een vervolgafspraak worden gemaakt om de hechtingen te verwijderen.

Als de uitslag van de steentjes terug is, krijgt u advies over het dieet voor uw kat. Zo moet uw kat veel drinken en speciaal eten krijgen, met weinig eiwitten, calcium, fosfor en magnesium.

De meeste blaasstenen bestaan namelijk uit struviet, een stof die ontstaat bij een overmatige aanwezigheid van deze ingrediënten.

Voordelen en nadelen van een blaasoperatie

Uw kat heeft na de operatie minder plasproblemen, omdat alle stenen zijn verwijderd.

Verder is het een snelle oplossing; wachten totdat een dieet aanslaat duurt veel langer. Een nadeel is dat er aan elke operatie risico’s verbonden zijn. Natuurlijk doen wij ons best deze zo veel mogelijk te verkleinen.

De kosten van een blaasoperatie bij katten 

De kosten hangen af van hoe ingewikkeld de ingreep is. Wanneer uw kat heel veel stenen en/of gruis in de blaas heeft, dat is veel meer werk dan wanneer uw dier één of twee stenen heeft.

Daarnaast is het gewicht van uw kat bepalend voor bijvoorbeeld de kosten van de narcose.

Neem voor vragen en advies contact met ons op.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd