6 tips om de kerstboom 'cat-proof' te maken

We weten allemaal dat katten nieuwsgierige wezens zijn. De kerstboom zien ze waarschijnlijk als een gigantische boom vol met glinsterend speelgoed. Helaas kan zo’n boom met versieringen erg gevaarlijk zijn voor katten.En dat kan weer voor jou als huisdiereigenaar voor een stressvolle situatie zorgen. Wil je een kat-astrofe voorkomen? Lees dan onze tips om jouw kerstboom dit jaar ‘cat-proof’ te maken!

1.    Zorg ervoor dat de kerstboom stevig staat

Een goede standaard voor je kerstboom is essentieel in elk huis met een kat. Plaats de boom – als dat mogelijk is – voor een wand en niet in de buurt van kostbare spullen. Zo beperk je de schade voor het geval jouw kat in de in de boom springt. Span een dun draadje vanaf de top van de boom naar een muur of het plafond zodat de boom rechtop blijft staan.

2.    De juiste versieringen

Glinsterende slingers maken de kerstboom vaak helemaal af. Maar een klein briesje zorgt al voor beweging van de slingers waardoor het voor jouw kat aantrekkelijk wordt om ermee te spelen of zelfs delen ervan op te eten. Deze versieringen raden we dus helaas niet aan als je een kat hebt.

Kerstballen van glas kunnen heel mooi zijn, maar zijn ook erg breekbaar. Als een kat ermee gaat spelen en het glas breekt, heb je kans dat je een bezoekje aan de dierenarts moet brengen. Plastic ballen, versieringen gemaakt van papier of hout en dennenappels zijn net zo leuk en een stuk veiliger.

3.   Laat de onderste takken leeg

Versier alleen het middelste en bovenste deel van de kerstboom en laat de onderste takken leeg. Hierdoor ziet je boom er wel mooi versierd uit, maar is de boom een stuk minder aantrekkelijk voor je kat.

4.    Let op met lampjes

Zorg ervoor dat de kerstlichtjes stevig aan de takken vastzitten, er geen kabels naar beneden hangen en de kat er niet in kan blijven haken. Uit veiligheid  raden we sterk af om kaarsen te gebruiken in de boom. Een uitstekend alternatief is het gebruik van draadloze LED-lampjes die je met een afstandsbediening aan en uit kan zetten.

5.    Snoeren en glitters kunnen gevaarlijk zijn

Voor de kat zijn cadeautjes met glitterverpakking, krullende lintjes en krakend cadeaupapier een droom die al snel een nachtmerrie kan worden. Deze decoraties kunnen bij het inslikken ervan al snel vast komen te zitten in de darmen en dat is levensbedreigend voor de kat. Leg alle cadeautjes dus pas onder de boom op de kerstavond zelf, wanneer jullie allemaal in de kamer zijn. Zorg er ook voor dat je alle resten weggooit nadat de cadeautjes zijn geopend.

6.    Water van de kerstboom is niet voor katten

Onthoud dat katten het heerlijk vinden om water uit de kerstboomstandaard te drinken. Wees daarom voorzichtig met eventueel gebruik van kunstmest en zorg ervoor dat ze niet bij het water kunnen komen. Bedek het water bijvoorbeeld met een kartonnen plaat of met folie zodat de kat er niet bij kan.

We wensen jou en je geliefde kat(ten) een fijne en gezellige kerst!

Lees ook:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd