Kerst: gevaren voor de hond

Kerst staat voor de deur en de kerstgekte is al in volle gang. Maar voor honden brengen de kerstdagen ook enkele gevaren met zich mee. Zo eindigt kerst voor sommige honden met een bezoekje aan de dierenarts.

Het kerstdiner, de kerstkransjes, de versieringen en de cadeaus horen allemaal bij kerst. Maar ze brengen ook gevaren mee voor onze honden en katten. Zo bevatten sommige gerechten op de kersttafel veel zout en vet en in sommige gevallen zelfs stoffen die heel giftig kunnen zijn voor onze geliefde viervoeters.

Voor velen is kerst een fijne tijd, maar het kan ook erg stressvol zijn. Het diner moeten worden voorbereid, broodjes worden gebakken en het huis moet versierd worden. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Je laat al snel een bakje met rozijnen vallen of het doosje met bonbons op tafel staan. Voor je er erg in hebt, heeft je hond het al te pakken. Van een kleine hoeveelheid kan je huisdier al ernstig ziek worden.

Giftige kerstbloemen


Niet alleen het kerstdiner kan de gezondheid van onze huisdieren in gevaar brengen, maar ook versieringen van de cadeaus, glazen kerstballen en verschillende kerstbloemen kunnen gevaarlijk zijn. Hyacinten, de amaryllis en kerststerren zijn populaire planten tijdens de kerst, maar met dieren in huis moet je extra voorzichtig zijn. Veel bloemen en planten kunnen giftig zijn voor zowel honden als katten.

Kerst kent veel gevaren voor onze viervoeters en het is dan ook belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn zodat het leven en de gezondheid van de dieren niet in gevaar wordt gebracht. Als er ondanks alle voorbereidingen toch iets gebeurt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Symptomen

De symptomen van een vergiftiging kunnen erg verschillen, ze zijn afhankelijk van wat het dier heeft gegeten. Futloosheid, diarree, braken, niet eten of drinken of juist heel veel drinken, trillen en stuiptrekkingen zijn een aantal symptomen om in de gaten te houden.

Tips en advies van AniCura – voor een veilige kerst met onze huisdieren


1. Geef je hond of kat geen eten van mensen.

Dat kan tot maag-darmklachten leiden of erger. Zo zijn uien en knoflook ook erg gevaarlijk voor honden en katten omdat ze stoffen bevatten die de rode bloedcellen beschadigen, wat weer kan leiden tot bloedarmoede.

2. Houd de bonbons en het schaaltje met nootjes goed in de gaten.

Chocolade bevat een stof die giftig is voor honden en katten. Zo kan een geopende doos met bonbons op de salontafel dodelijk zijn. Let ook extra op met nootjes en rozijnen. Deze kunnen bijvoorbeeld vast komen te zitten in de darmen en rozijnen kunnen nierbeschadiging veroorzaken.

3. Pas op met glitterversiering en lint.

Deze kunnen snel vast komen te zitten in de maag en darmen.

4. Zorg dat je huisdier niet bij het brooddeeg of oliebollendeeg kan.

Voor dat je het weet heeft je huisdier het te pakken. Rijzend brood kan ernstige maag- en darmklachten veroorzaken. Daarnaast wordt tijdens het rijzen ook ethanol gevormd, wat een alcoholvergiftiging kan veroorzaken bij je hond.

5. Zet de kerstboom op de juiste plek.

Kerstballen kunnen vallen en huisdieren kunnen hun pootje snijden aan het glas. Daarnaast zijn dennennaalden voor honden en katten lastig om te verteren. Het is verstandig om de kerstverlichting buiten het bereik van nieuwsgierige huisdieren te hangen. Gebruik geen kunstmest in de standaard van de kerstboom en zorg dat uw huisdier niet bij het kerstboomwater wat – als uw dier hiervan drinkt, kan het dier in het ergste geval vergiftigd worden.

6. Zorg ervoor dat een kwispelende staart geen kaarsen kan omstoten.

Plaats kaarsen op de juiste hoogte en laat je dier nooit alleen met kaarsen.

Lees ook:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd