Sphynx

De haarloze sphynx kat is makkelijk te herkennen door zijn bijzondere uiterlijk. De grote oren, citroenvormige ogen en suède-achtige, gerimpelde huid maken de sphynx uniek in zijn soort. De sphynx heeft hierom wel veel verzorging nodig en heeft sneller gezondheidsproblemen.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de sphynx

Oorspronkelijk heette de sphynx eerst ‘’Canadese haarloze’’. De sphynx ontstond pas in 1966 in Toronto toen er tussen een nestje van tamme Canadese korthaar-kittens één haarloze kitten zat als gevolg van een natuurlijk voorkomende genetische mutatie. Dit was niet het eerste voorbeeld van haarloosheid bij katten. Aan het begin van de vorige eeuw waren er in Mexico een paar haarloze katten bekend. Zij waren niet gerelateerd aan de moderne sphynx.

Fokken voor kaalheid

Sinds die tijd wordt de sphynx eerst gefokt met traditionele korthaar katten om hem vervolgens weer terug te fokken voor de kaalheid. Om op deze manier een ​​genetisch goed en gezond ras te creëren. Als erkenning voor hetzelfde uiterlijk aan de katten gezien in oude Egyptische hiërogliefen, werd de kat later benoemd tot de sphynx. De unieke uitstraling van het ras heeft de aandacht getrokken van veel kattenliefhebbers.

Het sphynx-ras werd in 2005 erkend door The International Cat Association. En in 2020 door the Cat Fanciers Association. Twee verschillende onafhankelijke kattenclubs in Europa, hoewel normen voor het ras per land kunnen verschillen.

Karakter van de sphynx

De sphynx is een kat die nieuwsgierig, intelligent en vriendelijk is. Hij staat bekend om zijn extraverte gedrag en genegenheid voor hun eigenaren. De kat slaapt regelmatig bij u onder het dekbed, ligt gekruld op uw schoot of zit op uw schouder. Het is een behaaglijk en aanhankelijk ras die altijd dicht bij u wilt zijn. Dat komt deels omdat hij warmte zoekt doordat hij geen vacht heeft, maar ook omdat hij van aandacht en aanraking houdt.

Trekjes van de hond

De sphynx kan ook goed overweg met honden en andere harige vrienden. In feite zijn het katten met hondachtige trekjes. Bijvoorbeeld: ze begroeten hun baasjes vaak bij de deur en ze zijn vriendelijk wanneer ze vreemden ontmoeten. De sphynx is ook een energieke, acrobatische artiest die graag pronkt met aandacht. Hun zoete karakter gaat ook gepaard met een geweldig gevoel voor humor. Ze zullen altijd een nieuwe manier vinden om je te vermaken. Ze zijn erg speels en vinden zelf activiteiten rondom het huis om zich te vermaken.

Sphynx: uiterlijk, maat en gewicht

De sphynx is een kleine tot middelgrote kat met een opvallend uiterlijk. U herkent ze aan de haarloze, gerimpelde huid en grote oren. Het ras heeft een slank, gespierd lichaam dat redelijk zwaar is voor zijn formaat. De mannetjes wegen ongeveer 3,5 tot 5 kg en de vrouwtjes 3 tot 4 kg.

Het hoofd is driehoekig met wijd uitlopende ogen en prominente jukbeenderen die te herkennen zijn aan de katten uit het oude Egypte. Een gelijkenis die de naamgeving van dit ras inspireerde. Afgezien van dat hij haarloos is, is het meest opvallende kenmerk van de sphynx de grote, driehoekige oren die lijken op die van een vleermuis en geven hem de uitdrukking van een soort schattige alien. De sphinx gebruikt zijn tenen als vingers om alles te onderzoeken dat zijn interesse trekt.

Let op: door zijn kaalheid is de Sphynx erg kwetsbaar voor warmte en kou. Daarnaast is hij extra vatbaar voor huidaandoeningen zoals Malassezia pachydermatitis.

Kleur

Ondanks het feit dat ze haarloos zijn, kunnen sphynx katten er allemaal heel anders uitzien. Hun variatie in patroon verschijnt eigenlijk op de huid en op het haar dat ze wel hebben. Ze kunnen één kleur hebben (wit, zwart, rood, bruin, lavendel) of met een patroon (tweekleurig, calico, tabby, schildpad, puntig en nerts).

Vachtverzorging

De sphynx wordt ook wel een naaktkat genoemd. Maar als u goed naar de sphynx kijkt, ziet u dat hij hij een zeer fijne, korte donslaag heeft die de huid het gevoel geeft van fijn suède. Een complete naaktkat is deze kat daarom niet. Maar als u een sphynx wilt omdat u denkt dat u geen tijd hoeft te besteden aan de vachtverzorging, klopt dat niet.

Huidverzorging

Het lichaam wordt vettig en moet wekelijks tot maandelijks worden gewassen om verstopte poriën en olieachtige vlekken op uw meubels of kleding te voorkomen. Hoewel uw sphynx een kat is die vaak een bad moet nemen, betekent dit niet dat hij dat leuk vindt. Probeer er een leuke activiteit van te maken. 

Speciaal voor het ras

Afgezien van het meest voor de hand liggende, dat het ras haarloos is met een apart gezicht, zijn er nog een paar dingen die bijzonder zijn.

De sphynx mag dan haarloos zijn, maar hij is niet hypoallergeen. Ze produceren nog steeds huidschilfers, dus dode huidcellen die allergie kunnen veroorzaken. Dit komt ook door een eiwit (Fel d1) dat wordt uitgescheiden door talg en speekselklieren en dat door wassen over zijn lichaam wordt verspreid. En er is geen wetenschappelijk bewijs dat sphynx katten meer of minder allergeen is dan andere katten. 

Erfelijke ziekten: belangrijk

Huidproblemen

Door het uiterlijk van de sphynx is hij vatbaarder voor ziekten. Ze worstelen met huidproblemen vanwege het gebrek aan vacht. Ze zijn vatbaar voor urticaria pigmentosa, een huidziekte die korstige zweren op het lichaam veroorzaakt en een groter risico geeft op huidkanker. Daarom is het belangrijk om hun blootstelling aan zonlicht te beperken. 

Schimmelinfecties

Ze zijn ook vatbaar voor het ontwikkelen van schimmelinfecties van de huid en moet mogelijk met speciale schimmelwerende shampoos regelmatig worden gewassen.

Lichaamstemperatuur 

Het gebrek aan vacht maakt het ook moeilijk voor hen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is daarom een goed idee om te investeren in een paar truien. Het gebrek aan haar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij kittens in de eerste levensweken vanwege de gevoeligheid voor luchtweginfecties.

HCM 

De sphynx kan ook genetisch vatbaar zijn voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten en veroorzaakt verdikking (hypertrofie) van de hartspier.

Verstandig?

Denk goed na wanneer u een sphynx wilt kopen of adopteren. Dit ras heeft veel risico op gezondheidsproblemen. Naast de voornaamste reden dat dit erg vervelend is voor de kat, zal het ook veel tijd en geld kosten. Wilt u toch graag een sphynx en bent u bereid om hem alle verzorging te geven? Zoek dan naar een erkende fokker die zich richt op het welzijn van de kat. 

Voeding

Het dieet van de sphynx hangt voornamelijk af van zijn leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Het is goed om te weten dat de sphynx van eten houdt en zal waarschijnlijk alles eten wat u hem aanbiedt. Besteed aandacht aan hun voeding. Ze hebben een gevoelig spijsverteringssysteem dus kleine maaltijden met regelmatige tussenpozen door de hele dag is het beste. Zorg er ook voor dat uw sphynx voldoende water heeft om te drinken na een maaltijd om uitdroging te voorkomen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd