Oosterse korthaar

Net zoals zijn voorouder, de siamees, heeft de Oosterse korthaar een intelligent en spraakzaam karakter, vol met nieuwsgierigheid. Het is een gezellige, liefdevolle kat die altijd voor van alles in is. Houd er rekening mee dat deze kat alle aandacht nodig heeft. 

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Affectie

    Hoeveel affectie je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
  • Behoefte aan activiteit

    Hoe actief dit ras is.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Verbaal

    Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond

De Oosterse korthaar is het resultaat van fokkers die op zoek waren naar een effen gekleurde siamese kat. Het was ook de bedoeling om het gen van de siamees in Groot-Brittannië te vergroten, die tijdens Tweede Wereldoorlog vernietigd was. 

Verschillende kruisingen

Zoals bij veel andere kattenrassen heeft de Oosterse korthaar de siamees als basis. De siamees is gekruist met andere kattenrassen, zoals de Britse, Amerikaanse en Europese korthaar, blauwe Rus en abessijn. De kittens die geen “point” patroon hadden, werden uitgekozen om mee verder te fokken en zijn teruggefokt met de siamees. Hieruit kwamen de eerste generaties Oosterse kortharen.

Andere rasnamen

Het experimentele fokken begon in de jaren 50 in het Verenigd Koninkrijk. Het kattenras werd in 1958 goedgekeurd onder de naam Chestnut Brown Foreign. Later veranderde de naam naar Havana Brown, wat nog steeds de officiële naam is in de Verenigde Staten. In dezelfde periode was er een langharige variatie van het kattenras ontwikkeld, de Oosterse langhaar.

Persoonlijkheid en karakter van de Oosterse korthaar

Net als de siamees heeft de Oosterse korthaar een passie voor mensen. Ze raken vaak erg gehecht aan hun baasjes, dus bereid u voor op levenslange toewijding en gezelschap. Kinderen, honden of andere katten zijn vaak geen probleem voor de Oosterse korthaar.

Mentale uitdaging

De Oosterse korthaar is een slimme, liefdevolle en spraakzame kat die van nature nieuwsgierig en atletisch is. Hij houdt van actie en nieuwe trucs leren.

Als u hem niet mentaal uitdaagt met puzzel speelgoed, apporteren of clickertraining, zal uw kat zelf dingen zoeken om te doen. Dit doet hij om zich niet te vervelen maar ook om aandacht van u te krijgen. Zo gaat hij bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe schuilplaatsen, klimt hij op meubels, kijkt hij televisie of snuffelt in laden en kasten.

Miauwen

Net als de siamees praat dit ras veel met een luide, raspende stem. U zult veel aandacht-zoekende miauwen krijgen van deze kat. 

Oosterse korthaar: uiterlijk, maat en gewicht 

De Oosterse korthaar is een middelgrote kat die op veel vlakken hetzelfde is als de siamees.

Gespierd en slank

Het buisvormige lichaam is gespierd en slank met lange benen en staart. De Oosterse korthaar heeft een wigvormige kop met een smalle, lange neus en grote, driehoekige oren. De ogen zijn amandelvormig en vaak, in tegenstelling tot de siamees, groen of oneven gekleurd. Afhankelijk van de kleur van de vacht kunnen de ogen ook blauw zijn.

Bij de Oosterse korthaar weegt het mannetje ongeveer 3,5 tot 5,5 kg en het vrouwtje tussen de 2,5 en 3,5 kg.

Kleur

Dit ras komt voor in heel veel combinaties van kleuren, zowel kortharig als langharig. Het aantal combinaties van patronen en kleuren is groter dan bij veel andere rassen. 

De Oosterse korthaar komt het vaakst voor in de kleur havana (bruinig), crème, zwart, rood, blauw of lila. Er komen verschillende soorten patronen voor, zoals effen, smoke, tabby, parti-kleur of tweekleurig. 

Vachtverzorging

De Oosterse korthaar heeft een korte, zijdeachtige vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Kam om de week met een stalen kam of een rubberen borstel om losse, dode haren te verwijderen. Gebruik een zachte doek of uw handen om de laatste glans toe te voegen. Oosterse langharen moeten een paar keer per week worden gekamd om matten en klitten te voorkomen.

Speciaal voor het ras

Omdat de Oosterse korthaar zo gehecht raakt aan zijn baasje, kan het voor deze katten moeilijk zijn om zich aan te passen aan een verlies van hun favoriete persoon of hun familie. Stel daarom uw Oosterse korthaar kitten voor aan veel mensen en nieuwe plaatsen om hem te laten socialiseren. Ook raakt hij zo vertrouwd en zelfverzekerd met verschillende omgevingen en andere mensen.

Erfelijke ziekten

De gezondheidsproblemen die dit kattenras kunnen hebben zijn vergelijkbaar met die van de siamees. Ziektes die bij de Oosterse korthaar voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • erfelijke lever amyloïdose: dit kan leiden tot leverfalen, en verwijde cardiomyopathie, wat betekent dat het hart van uw kat minder vermogen heeft om samen te trekken
  • progressieve retina atrofie (PRA): een genetische aandoening die blindheid kan veroorzaken bij uw kat
  • flat chested kitten syndroom: een aandoening waarbij de borstkas breder en platter is, waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan. In de meeste gevallen overlijden de kittens die deze aandoening hebben.
  • een erfelijk neurologisch defect dat scheelzien veroorzaakt
  • mestcelkanker
  • blaasstenen

Voeding

Zoals voor alle katten is goed en voedzaam voer belangrijk als u wilt dat uw kat gezond blijft en een lang en actief leven heeft. Er is geen speciaal voer voor de Oosterse korthaar. Zorg ervoor dat u hem hoogwaardige maaltijden geeft, bestaande uit droog- en natvoer met alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die uw kat nodig heeft.

Kittens, gesteriliseerde katten en oude katten

Houd er rekening mee dat kittens speciale voeding nodig hebben met meer proteïne en vet dan een volwassen kat. Er is ook speciale voeding voor gesteriliseerde en oude katten om overgewicht te voorkomen. Neem contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat u de juiste voeding geeft.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.