Verschil castreren en steriliseren bij honden

Er is een bekend misverstand over castratie en sterilisatie: castratie is voor mannetjes (reuen) en sterilisatie is voor vrouwtjes (teven). Hoe zit het nu echt?

Verkeerd gebruik castratie en sterilisatie

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. We noemen het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren vaak castratie en van vrouwtjesdieren sterilisatie. Dat is eigenlijk onjuist, want vrouwtjesdieren worden ook gecastreerd.

Verschil castratie en sterilisatie

Het verschil tussen castratie en sterilisatie is in het kort:

  1. castratie: bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd, bij mannetjes zijn dit de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken
  2. sterilisatie: bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken

Verschil in effect

Het effect bij sterilisatie is heel anders dan bij castratie. Bij sterilisatie blijven de geslachtshormonen onbeschadigd. De geslachtshormonen blijven dan gewoon geproduceerd worden en het effect van deze hormonen op het lichaam en het gedrag van het dier blijft ook aanwezig. Daarom wordt sterilisatie bij dieren eigenlijk nooit toegepast.

Toch noemen we castratie bij vrouwtjesdieren sterilisatie

Ondanks dat mannetjes en vrouwtjesdieren eigenlijk altijd gecastreerd worden, noemen we dit bij vrouwtjesdieren toch vaak sterilisatie. Soms best verwarrend dus!

Uw kat of hond laten castreren of steriliseren?

Wilt u uw hond of kat laten castreren of steriliseren? Lees ook:

  • castratie bij hond of kat
  • sterilisatie bij hond of kat (eigenlijk dus castratie)

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd