Tandenpoetsen bij honden

Wil je gebitsproblemen zoals tandverlies bij honden voorkomen, dan is tandenpoetsen bij je hond de oplossing. In dit artikel geven we vier stappen om de tanden van jouw hond te poetsen.

Lees ook: Tandenpoetsen kat

Let op: gebruik bij het tandenpoetsen van je hond geen gewone tandpasta die voor mensen bedoeld is. Er zijn speciale tandpasta's voor dieren. Die reinigen niet direct, maar maken het een feestje voor je hond- zie het als een beloning.

Instructievideo: tandenpoetsen bij honden

Waarom is tandenpoetsen bij je hond belangrijk? 

Er is door AniCura veel onderzoek gedaan naar het gebit van honden. Een aantal zorgwekkende feiten op een rij: 

  • Maar liefst 80 procent van de honden kampt met een ziekte aan het gebit 
  • Een slecht gebit is de nummer 1-ziekte bij honden 
  • Tandheelkundige problemen veroorzaken ergere (orgaan)ziektes aan onder andere de lever en nieren 

De meest voorkomende gebitsproblemen bij honden ontstaan door tandplak. Als dat niet wordt verwijderd, ontstaat er tandsteen bij je hond met tandvleesontsteking als gevolg. Daarom is tandenpoetsen bij je hond belangrijk.  

Meer weten? Lees ook: tandvleesontsteking bij je hond 

Hoe vaak moet je het gebit van je hond verzorgen? 

Een aantal keer per week tandenpoetsen is een goed begin om tandplak te beperken bij je hond. AniCura adviseert om het gebit van je hond dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor je hond om te wennen aan het poetsritueel. 

Daarnaast kunt je zo eerder ontdekken of je een afspraak moet maken bij de dierenarts om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen bij jouw hond. 

Je merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden en geïrriteerd tandvlees. 

Tandenpoetsen bij honden: de 4 stappen  

Hoe leer je je hond tandenpoetsen aan?  

Bovenaan dit artikel vind je een instructievideo voor het poetsen van de tanden van de hond. Hieronder worden de stappen besproken. 

Stap 1: wennen aan aanraking 

De allereerste stap is de hond laten wennen dat je aan de kop komt. Begin hierbij met het vasthouden van de kaak en als dit goed gaat, kan je jouw hond belonen.  

Breidt daarna de aanraking uit door de kaak te pakken en je hand over de neus neer te leggen. Als dat niet lukt en je hond geeft een stressreactie, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw. 

Stap 2: lip van je hond optillen 

De meeste honden willen de kaken op elkaar houden en vinden het niet fijn om deze van elkaar af te halen. Laat je hond eerst wennen aan het poetsritueel door de lip op te tillen. Oefen regelmatig met het optillen van de lip en het bekijken van de tanden.  

Je legt je hand onder de kaak en met je andere hand kan je de zijkant van de lip optillen. Als dit goed gaat, kun je met je wijsvinger de wang naar achteren trekken. Zo kan je de achterste kiezen ook goed zien. 

Om de voortanden te zien, moet je de bovenlip voorzichtig optillen. Je hond kan hiervan gaan niezen.  

Stap 3: tandenpoetsen met vinger 

Meteen een tandenborstel gebruiken is een veel te grote stap voor je hond. Daarom ga je eerst met je vinger poetsen. Als dat goed gaat, gebruik dan een vingergaasje waarmee je langzaam de tanden gaat poetsen. Je kan dan ook meteen het tandvlees licht masseren. 

Het is belangrijk om het gaasje nat te maken onder de kraan en het goed uit te knijpen. Verder moet je opletten dat je voor elke tand een schoon stuk van het gaasje gebruikt.  

Gebruik eventueel een hondentandpasta, dat maakt niet zozeer schoon maar is vooral lekker voor je hond - zie het als een beloning. 

Stap 4: tandenpoetsen met tandenborstel 

Tandenpoetsen bij honden kan met een zachte hondentandenborstel, of met een babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van je hond. 

Maak langzame poetsbewegingen. Laat je hond regelmatig slikken.  

Begin vooraan met de hoektanden van je hond. Als dat goed gaat, ga dan verder naar de kiezen achterin. Dit zijn de plekken waar de meeste tandsteen ontstaat. Eindig met de voortanden en de binnenzijde van het gebit. Vergeet niet je hond te belonen na afloop! 

Gebruik voor het poetsen altijd speciale tandpasta voor honden. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je hond.  
 
Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van het gebit van je hond minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inentingen. 

Twijfel je ergens over? 

Vermoed je gebitsproblemen en twijfel je? Neem dan altijd contact op met jouw dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd