Is mijn dier nú al senior?  

Vanaf de leeftijd van 8 jaar noemen we een hond gemiddeld senior. Een kat noemen we senior vanaf de leeftijd van 10 jaar. Dat klinkt misschien niet oud, maar toch bereiken huisdieren gemiddeld rond deze leeftijd een andere fase in hun leven.  

Het is belangrijk om te begrijpen wanneer je huisdier de overgang maakt naar zijn seniorjaren. Net als mensen doorlopen huisdieren verschillende levensfasen, elk met zijn eigen unieke behoeften en kenmerken. Dus, wanneer kun je zeggen dat je huisdier een senior is en waar kan je dat aan zien?

De leeftijd van een senior 

Over het algemeen worden huisdieren beschouwd als senior wanneer ze ongeveer twee derde van hun levensverwachting hebben bereikt. Voor grote honden is dit de leeftijd van 8 jaar. Maar de seniorleeftijd voor een hond kan verschillen, afhankelijk van hun grootte en ras. Kleine hondenrassen hebben over het algemeen een langere levensverwachting dan grotere rassen en noemen we pas senior vanaf de leeftijd van 12 jaar. Bij katten gaan we uit van een seniorleeftijd van 10 jaar oud. In onderstaande tabel zie je de volwassen- en seniorleeftijd per dier en grootte: 

Dier Volwassen Senior
Kat 7 jaar 10 jaar
kleine hond 8 jaar 12 jaar
Medium hond 6 jaar 10 jaar
Grote hond 5 jaar 8 jaar

Tekenen dat je dier senior wordt 

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je huisdier de seniorfase heeft bereikt. Fysieke veranderingen zijn vaak het meest opvallend: 

 • Grijze haren 
 • Afname van spiermassa 
 • Verminderd gehoor en zicht 
 • Minder actief en meer slapen 

Aandoeningen bij de senior 

“Ach hij is gewoon oud,” is een veelgehoorde opmerking. Maar niet alle tekenen van ouderdom horen er ‘gewoon’ bij. Senior dieren hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen en dus is het belangrijk daar waakzaam op te zijn. Zo kan stijfheid en verminderde activiteit ook wijzen op slijtage in gewrichten(artrose) en verminderde eetlust ook het gevolg zijn van gebitsproblemen. Andere mogelijke symptomen die erop wijzen dat je huisdier mogelijk pijn en ongemak ervaart: 

 • Prikkelbaar 
 • Veranderde eetlust 
 • Te veel of te weinig drinken 
 • Incontinentie 
 • Andere gedragsveranderingen 

In geval van bovenstaande symptomen adviseren we je met jouw senior een bezoek aan de dierenarts te brengen voor advies en eventuele behandeling. Door eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te merken en jouw senior regelmatig te laten controleren, kan hij een langer, gezonder en gelukkig leven leiden. Zo kunnen aanpassingen in dieet en lichaamsbeweging worden aanbevolen om te voldoen aan de veranderende behoeften van oudere huisdieren. 

Begrijpen wanneer je huisdier senior wordt en het herkennen van de bijbehorende tekenen zijn belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat ze de best mogelijke zorg krijgen naarmate ze ouder worden. Met de juiste aandacht, liefde en medische zorg kun je jouw trouwe maatje helpen om comfortabel en gelukkig te blijven tijdens zijn seniorjaren. 

Fabels over het senior dier: 

 • "Slechte adem is normaal"
  Een slechte adem is een teken van gebitsproblemen. Het is niet altijd zichtbaar, maar achter een slechte adem kan een pijnlijk gebitsprobleem schuilgaan. Regelmatige gebitscontrole en -reiniging kan ernstige gebitsproblemen voorkomen. 
 • "Hij wordt een beetje strammer – stijfheid is normaal’’
  Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij senior huisdieren. Een behandelplan voor deze zogenaamde slijtage aan de gewrichten kan ervoor zorgen dat de pijn wordt verlicht, de slijtage wordt geremd en het dier een betere kwaliteit van leven heeft.  
 • "Oudere dieren hebben geen beweging meer nodig"
  Ook jouw senior heeft nog steeds lichaamsbeweging nodig om zijn spieren en gewrichten gezond te houden. Hoewel hij mogelijk minder energie heeft, is aangepaste belangrijk om stijfheid te verminderen en de algehele gezondheid te ondersteunen. 
 • “Een oude hond kun je niet meer trainen”
  Leeftijd op zichzelf bepaalt niet het trainingsvermogen van een dier. Hoewel jouw senior misschien meer tijd en geduld nodig heeft om nieuwe commando's te begrijpen, kan hij nog nieuwe dingen leren. 

Hoe kun je jouw senior huisdier helpen? 

Een nieuwe levensfase, in dit geval de seniorenfase, vraagt om een aanpassing in het leven van je huisdier. Hieronder geven we je tips over hoe je jouw senior huisdier kunt helpen. 

Tips voor jouw senior hond 

 • Aangepast dieet: oudere honden hebben mogelijk andere voedingsbehoeften dan jongere honden. Overweeg voer dat speciaal is samengesteld voor senior honden, met ingrediënten die de gezondheid van gewrichten, spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. 
 • Regelmatige lichaamsbeweging: hoewel oudere honden misschien niet meer zo actief zijn als vroeger, is regelmatige lichaamsbeweging nog steeds essentieel voor hun gezondheid. Pas de intensiteit en duur van de wandelingen aan op basis van de fysieke conditie van je hond. 
 • Gewrichtsondersteuning: oudere honden kunnen last hebben van gewrichtsproblemen zoals artrose. Zorg voor een comfortabele slaapplaats en overweeg voedingssupplementen die de gewrichtsgezondheid ondersteunen, zoals glucosamine en chondroïtine. 
 • Regelmatige dierenartsbezoeken: oudere honden hebben mogelijk vaker gezondheidscontroles nodig om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen. Bespreek eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond met je dierenarts. 

Tips voor jouw senior kat 

 • Dieet en voldoende drinken: zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor oudere katten en zorg ervoor dat ze voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven. Overweeg natvoer met een hoger vochtgehalte als je kat moeite heeft met drinken. 
 • Comfortabele slaapplek: creëer een comfortabele en warme slaapplek, het liefst op een verhoging.  
 • Stimuleer beweging: houd je oudere kat actief met speelgoed en activiteiten die passen bij zijn leeftijd. Zorg voor voldoende ruimte om te verkennen, maar vermijd te veel stressvolle situaties. 
 • Gezondheidscontroles: oudere katten hebben meer kans op nierziekten, diabetes en andere aandoeningen. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk om deze problemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. 
 • Aangepaste omgeving: maak de omgeving van je kat ‘senior-vriendelijk’, door gladde oppervlakken waarop ze kunnen uitglijden te vermijden en zorg dat ze makkelijk toegang hebben tot eten, drinken en de kattenbak.

  Door deze tips toe te passen, kun je de kwaliteit van leven van je oudere hond of kat verbeteren en ervoor zorgen dat ze comfortabel en gelukkig blijven tijdens hun seniorjaren. 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd