Dodelijke hondenziekte net over de Duitse grens.

In Duitsland is in het grensgebied met Nederland op enkele plaatsen een dode vos met de voor honden besmettelijke ziekte van Carré (hondenziekte) aangetroffen.

Besmetting hondenziekte

Honden kunnen besmet worden door (in)direct contact met andere zieke honden. Maar ook door contact met in de natuur levende zieke wilde dieren als vossen of marters.

Wat is de ziekte van Carré?

Canine Distemper of ziekte van Carré is de officiële naam voor Hondenziekte. Het is een infectie met ernstige ziekteverschijnselen. Onder deze ziekteverschijnselen komen ook hersenverschijnselen voor. Hondenziekte is erg besmettelijk en bovenal dodelijk voor honden.

Hoe weet ik dat mijn hond hondenziekte heeft?

Soms worden honden binnengebracht met vieze ogen met het vermoeden dat een hond bepaalde oogproblemen heeft. Een loopneus en vieze ogen zijn de eerste symptomen van hondenziekte.

Risico

Honden die niet worden ingeënt lopen het grootste risico besmet te raken. Het verloop van de ziekte begint met koorts bij de hond.

Symptomen van hondenziekte

De symptomen verlopen van in twee fases. In de eerste fase heeft uw hond last van:

  • vieze ogen
  • loopneus
  • hoesten
  • longontsteking

Na deze 1e symptomen ontstaan maag-darmproblemen door hondenziekte, met tot gevolg:

Wanneer hersenen zijn aangetast houdt de hond de kop gekanteld. Bij de hond zijn uiteindelijk spier en stuiptrekkingen te zien. De hond kan “fietsende” bewegingen maken terwijl hij of zij op de zij ligt. Gedeeltelijke of volledige verlamming zal intreden.

De hond zal uiteindelijk overlijden.

Kan mijn hond behandeld worden tegen Hondenziekte?

Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. Symptoombestrijding kan wel. De zieke hond moet dan naar een kliniek en in isolatie (quarantaine) worden behandeld. Honden krijgen antibiotica om bacteriële infecties te behandelen, medicatie tegen diarree, braken, en hoesten, meestal zijn ook infusen nodig.

Hondenziekte voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Door honden in te enten kan besmetting voorkomen worden. Als de moeder is gevaccineerd, krijgen pups eerst antistoffen via de moedermelk binnen. Afhankelijk van de hoeveelheid antistoffen zijn de meeste pups hierdoor gedurende de eerste 6-12 weken van hun leven beschermd. Rond die periode worden ze gevoelig voor infectie. Daarom krijgen de pups vanaf een leeftijd van 6 weken enkele inentingen (vaccinaties) met een laatste vaccinatie op een leeftijd van 6-12 maanden. Na deze basisvaccinatie wordt een herhalingsenting om de 3 jaar aanbevolen.

Komt Hondenziekte alleen bij vos en hond voor? 

Nee, ook marterachtigen zijn gevoelig voor hondenziekte. Vandaar dat mensen die fretten of nertsen als huisdier houden, ook met deze ziekte rekening moeten houden en nadenken over het inenten van hun huisdier.

De ziekte van Carré ofwel Hondenziekte is familie van de mazelen bij de mens. Gelukkig is deze variant ongevaarlijk voor de mens.

Huiskatten zijn niet gevoelig voor deze infectie.

Hoe kan mijn hond besmet raken?

Dieren lopen de ziekte voornamelijk op door het inademen van besmette luchtdeeltjes. Maar ook door contact met besmet speeksel, neus- of oogvocht, urine of uitwerpselen. Niet alle dieren die met het virus in aanraking komen, gaan dood. Het is mogelijk dat dieren zich herstellen en immuniteit opbouwen. Het aandeel van besmette dieren dat doodgaat, kan per diersoort zeer verschillend zijn.

Wilde dieren

Bij het Dutch Wildlife Health Centre (DHWC) worden dode wilde dieren onderzocht op doodsoorzaak. Behalve hond- en marterachtigen, is ook de wasbeer gevoelig voor hondenziekte. In Duitsland zijn jaarlijks enkele berichten over hondenziekte bij vossen, dassen, steen- en boommarters of wasberen. DWHC heeft in de afgelopen jaren deze ziekte in Nederland bij een paar dassen en bij één steenmarter vastgesteld, nog niet bij vossen. Het laatste geval was bij een steenmarter die in december 2016 in de omgeving van Enschede dood was gevonden. Deze steenmarter had de dagen ervoor afwijkend gedrag vertoond.

Afwijkend gedrag niet altijd Hondenziekte
Het is niet mogelijk om aan het gedrag van een dier te zien of het hondenziekte heeft of niet. Afwijkend gedrag kan door tal van oorzaken komen, waaronder hersenontsteking, maar ook longontsteking. De oorzaken voor een hersenontsteking zijn bovendien zeer divers, zoals infecties met toxoplasma, Franse hartworm of bacteriële infecties zoals Staphylococcen.

  • Niederkruchten (Kreis Vierssen): 4 januari 2019
  • Effeld (Kreis Heinsberg): 7 maart 2019
  • Heiligenhaus (Kreis Mettman): 27 januari 2019

Twijfels of vragen?

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd