Cytologie bij dieren

Cytologie heeft te maken met klinisch onderzoek doen naar cellen door gebruik te maken van het laboratorium. Op verschillende manieren kan celmateriaal worden verkregen:

  • Puncties
    Bij een punctie worden met een naald cellen uit een orgaan gezogen voor onderzoek.
  • Uitstrijken
    Dit kan bijvoorbeeld een uitstrijk zijn van de baarmoedermond.
  • Lichaamsvloeistoffen
    Een voorbeeld hiervan is urine.

Een bultje analyseren

Bij een bultje kunnen we zo bijvoorbeeld kijken of er mogelijk sprake is van kwaadaardige cellen.

Voordeel voor u als klant

Als een dierenkliniek zelf cytologisch onderzoek kan doen op de cellen van uw dier is dat meestal voordeliger dan wanneer de cellen voor onderzoek naar een andere kliniek moeten worden gestuurd of wanneer u moet worden doorverwezen, en zo hoeft u niet lang te wachten op de uitslag.

Zo hoeft u niet lang in onzekerheid te verkeren.

Wij kunnen als kliniek cytologisch onderzoek aanbieden omdat dierenarts Renée naast haar studie Biologie veel cursussen en congressen in Cytologie en Oncologie gevolgd heeft.

Bultje bij uw huisdier en celonderzoek

Als er een bultje bij uw huisdier is ontstaan, is het zaak om dat zo spoedig mogelijk te laten zien aan de dierenarts. Het hoeft niets engs te zijn, maar dat kan wel. Het kan zijn dat uw konijn, kat of hond een vetbult heeft, dit komt redelijk vaak voor.

Kwaadaardig of niet?

Maar er kan natuurlijk ook sprake zijn van een kwaadaardige tumor (zoals kanker bij honden of katten).

Cytologisch onderzoek

De enige methode om dat te beoordelen is het bultje aan te prikken, het preparaat te kleuren en te bekijken onder een speciale microscoop. Dit heet cytologisch onderzoek: hierbij kijken we naar de cellen die aanwezig zijn. Zo kunnen we een diagnose stellen en de beste behandeling bepalen, zoals een operatie

Voordat er geopereerd wordt, is het belangrijk om de juiste diagnose te hebben. Met een goede diagnose weten we bijvoorbeeld of, op welke wijze en hoe ruim we het weefsel moeten weghalen.

Onduidelijke uitslag

Als er eventueel nog onduidelijkheid is over de diagnose, worden de preparaten alsnog opgestuurd naar het laboratorium van de universiteit. Het kan dan een aantal dagen duren voordat de uitslag bekend is. 

Kom op tijd naar de dierenarts

Wacht niet te lang met het laten zien van een bult aan de dierenarts. Hoe eerder we erbij zijn, hoe kleiner de kans is op uitzaaiingen. De operatie is dan ook veel minder belastend. Twijfelt u over een bultje bij uw huisdier? Neem contact met ons op. 

Kanker bij uw huisdier

Door middel van cytologisch onderzoek kunnen we uitsluiten of vaststellen wat uw dier mankeert. Vaak is er niets aan de hand, maar moet de snelle groei goed in de gaten gehouden worden. Als er toch kanker bij uw dier is geconstateerd zijn er gelukkig tegenwoordig veel goede behandelmogelijkheden. Lees meer over symptomen, onderzoek en behandeling van kanker bij uw huisdier:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd