Zes knaagdierenweetjes

Knaagdieren zijn bij veel mensen geliefd als huisdier. Logisch, want ze zijn ook hartstikke leuk! In deze blog leest u vreemde weetjes over knaagdieren.

Popcornen van geluk bij cavia’s

Dat cavia’s geluiden maken zoals knorren of vrolijk piepen als ze blij zijn, wist u waarschijnlijk al. Maar wist u ook dat cavia’s sprongetjes kunnen maken van blijdschap?

Dit verschijnsel heet ‘popcornen’. Vaak schudden cavia’s hun hoofd terwijl ze gekke sprongen in de lucht maken. Als uw cavia dit doet in zijn hok is dat dus een goed teken! Konijnen doen dit ook, dat noemen we binky's.

Muzikale cavia's

Luistert u regelmatig muziek? Grote kans dat uw cavia stilletjes aan het meegenieten is. Cavia’s houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren!

Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia’s hebben gevoelige oren. Zet de muziek dus niet al te hard.

Bloedneus bij tamme ratten

Hoewel u wilde ratten liever niet tegenkomt in uw huis, zijn tamme ratjes hartstikke lief.

De kleur van het oog- en neusvocht van deze knagers bevat een stof die rood is, waardoor het soms net lijkt alsof ze een bloedneus hebben, terwijl dat niet het geval is. Heeft u dat wel eens gezien?

Zwemmende ratten

Ratten zijn goede klimmers, maar wist u dat ze ook kunnen zwemmen? De meeste tamme ratten zwemmen normaal gesproken niet. Zet uw rat dus niet zomaar in een bak met water, want daar kan hij van schrikken.

Wilde ratten kunnen urenlang zwemmen en zo via de wc uw huis binnenkomen. De kans dat ze door uw leidingen zwemmen is in Nederland gelukkig heel klein. Schattige tamme ratjes als huisdier hebben, is toch het fijnste.

Sterke hamsters

Hamsters! Wie vindt deze kleine huisdieren niet schattig? Ook al hebben ze geen spierballen, ze willen wel graag laten zien hoe sterk ze zijn. Gaat uw hamster recht overeind staan? Dan wil hij zijn dominantie laten zien.

Hamsteren met die dikke wangen!

Dat hamsterwangen heel groot zijn, wisten we natuurlijk al. Hamsters stoppen er ontzettend veel eten in. Al hun voer past er makkelijk in. Echt hamsteren dus. Die wangen zijn zelfs zo groot dat ze er een hamsterbaby in kunnen vervoeren.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd