Een nieuwe MRI-scanner bij AniCura Haaglanden

Afgelopen week was het grote moment daar en werd de nieuwe MRI-scanner geleverd. Een team van transport-experts, klussers en elektriciens hielp bij de installatie.

Een nieuwe MRI-scanner voor Haaglanden

Al maanden werd bij onze specialistenkliniek in Rijswijk uitgekeken naar de komst van de nieuwe MRI-scanner: een zogeheten high field MRI-scanner. De levering en plaatsing van de enorme scanner was een behoorlijke operatie gezien de omvang van het apparaat.

Combinatie met nascholingsavond

Op de officiële openingsdag van de MRI-scanner werd ook een nascholing tandheelkunde voor dierenartsen georganiseerd; een groot succes!

Opening MRI

Met een heus lint-knip-moment werd de nieuwe high-field MRI-scanner van AniCura Haaglanden geopend.

Plaatsingsvideo

In onderstaande video zie je alvast hoe de installatie verliep.

Waarom een nieuwe MRI-scanner?

De nieuwe MRI-scanner is een high field MRI-scanner. High field houdt in dat het magnetisch veld zeer sterk is. Hoe sterker de magneet, hoe beter de kwaliteit van de beelden die met een MRI-scanner gemaakt worden. Dat betekent dat de nieuwe MRI-scanner een enorme kwaliteitsverbetering is ten opzichte van de oude, low field MRI-scanner. De beelden die worden gemaakt zijn van dermate hoge kwaliteit zijn dat we zelfs de kleinste afwijkingen kunnen vinden. Zo kunnen door middel van MRI-onderzoek piepkleine afwijkingen in zacht weefsel gevonden worden. Bijvoorbeeld om zenuwweefsel te beoordelen. Denk daarbij aan hernia's, syringomyelie (SM/CM screening) en bloedingen/infarcten.

Verder kunnen we de hersenen in beeld brengen, bijvoorbeeld bij epilepsie, tumoren bij honden en katten en bloedingen. Deze MRI-scanner kan ook gebruikt worden voor onderzoek naar spier- of peesschade. 

Bijzonder aan deze MRI-scanner

Andere voordelen van het type MRI-scanner waarover onze kliniek beschikt zijn:

  • Korte scantijd: ten opzichte van voorgaande modellen heeft de MRI-scanner bij AniCura Haaglanden een relatief korte scantijd. Dat is een voordeel omdat het dier dan ook korter onder narcose hoeft. Hoe korter de narcosetijd hoe beter.
  • Groot scanveld: we kunnen met de MRI-scanner een groot gebied in 1 keer scannen, ook dat maakt dat je slechts met 1 scan, in een relatief korte tijd veel informatie over de patient kunt verzamelen
  • Meer mogelijk qua grootte/gewicht: met de nieuwe MRI-scanner is er meer mogelijk als het gaat om de grootte of gewicht van de patiënt. De software maakt het mogelijk om 'op maat' te scannen

Training radiologie team

Het team van de afdeling radiologie heeft zich afgelopen tijd voorbereid op de komst van de nieuwe MRI-scanner. De laatste puntjes worden op de i gezet, zodat we de MRI-scanner vanaf januari 2024 in gebruik kunnen nemen.

De plaatsing

Er is veel planning voorafgegaan aan de plaatsing van de MRI-scanner.

Het gebouw moest worden aangepast, waaronder de bouw van een koperen kooi en een deur die geschikt is om bescherming te bieden tegen de sterke magneet van 1,5 tesla. Behalve de grote magneet bestaat een MRI-scanner uit vele onderdelen, waaronder een compressor als onderdeel van de koelinstallatie, veel elektronica en de tafel waar de patiënten op komen te liggen.

Foto's van de plaatsing

Hieronder zie je foto's van de plaatsing.

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd