Laparoscopische sterilisatie kat

Denkt u eraan om uw poes te laten steriliseren? Een laparoscopische sterilisatie is ook bij katten mogelijk.

Laparoscopie (een kijkoperatie) is een techniek waarbij er vaak sprake is van een sterilisatie, maar er kunnen ook andere ingrepen mee worden uitgevoerd. Lees ook: laparoscopie bij katten

Wat is een laparoscopische sterilisatie?

Bij een laparoscopische sterilisatie bij een poes of kater wordt de kat onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken of testikels. Zowel eierstokken als testikels verwijderen heet feitelijk een castratie, maar in de volksmond wordt bij deze castratie toch het woord (laparoscopische) sterilisatie gebruikt. Lees ook: Waarom u uw kat moet steriliseren of castreren

Het verschil tussen laparoscopisch en 'gewoon' steriliseren

Een 'reguliere sterilisatie' bij katten heeft hetzelfde resultaat: de eierstokken worden verwijderd ter voorkoming van dracht van de kat (zwangerschap). Uiteraard is er ook een verschil tussen een reguliere sterilisaties en een laparoscopische sterilisaties. In een notendop lees je het verschil hieronder:

  • Bij een laparoscopie gaan er via meerdere kleine sneetjes instrumenten bij de kat naar binnen om de ingreep uit te voeren. Dit gebeurt op afstand met onder andere een cameraatje.
  • Bij gewone sterilisaties wordt er één sneetje gemaakt, waar zonder dit speciale gereedschap de ingreep wordt uigevoerd.

Advies: jouw kat laparoscopisch of 'gewoon' steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie heeft bij katten bijna altijd geen voordelen ten opzichte van een gewone sterilisatie. Het advies is dan ook om katten bijna altijd onvruchtbaar te maken met een gewone sterilisatie. Bij beide operaties - zowel regulier als laparoscopisch - is de kat de volgende dag weer zichzelf.

Bij honden is dit andersom: bij een laparoscopische sterilisatie zijn daar de voordelen over het algemeen groter.

Het verschil tussen laparoscopisch en 'gewone' sterilisatie

Een 'reguliere sterilisatie' bij katten heeft hetzelfde resultaat: de eierstokken worden verwijderd ter voorkoming van dracht van de kat (zwangerschap). Er is uiteraard een verschil tussen een reguliere sterilisatie en een laparoscopische sterilisatie.

  • Bij een laparoscoopie gaan er via meerdere kleine sneetjes instrumenten bij de kat naar binnen om de ingreep uit te voeren. Dit gebeurt op afstand met een cameraatje.
  • Bij gewone sterilisaties wordt er één sneetje gemaakt, waar zonder dit speciale gereedschap de ingreep wordt uigevoerd.

Advies: jouw kat laparoscopisch of 'gewoon' steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie heeft bij katten bijna altijd geen voordelen ten opzichte van een gewone sterilisatie. Het advies bij katten is bijna altijd om een gewone sterilisatie uit te voeren.

Bij honden is dit andersom: bij een laparoscopische sterilisatie zijn daar de voordelen over algemeen groter.

Weinig voordelen van laparoscopisch steriliseren

Laparoscopie in brede zin kan voordelen hebben. Maar bij een (gewone) sterilisatie is de incisie (snee) die wordt gemaakt bij de sowieso al klein. Je wint dus weinig met laparoscopie, waarbij je meerdere wondjes maakt, niet (veel) kleiner dan bij normale sterilisaties. Het resultaat is een vaak iets langere hersteltijd en vergrote kans op complicaties (meestal infecties).

Laparoscopische sterilisatie: de operatie

Kiest een dierenarts voor een laparoscopische sterilisatie bij uw kat, gaat dat als volgt in zijn werk.

Vooraf aan de operatie krijgt uw kat pijnstilling. Voor de sterilisatie moet uw kat onder volledige narcose. De narcose van de laparoscopische sterilisatie verschilt niet van de klassieke sterilisatie. Tijdens de operatie wordt de toestand van uw kat doorlopend in de gaten gehouden met behulp van bewakingsapparatuur. 

Twee tot drie gaatjes

Aan het begin van de sterilisatie worden twee tot drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via het eerste gaatje wordt er CO2 gas (koolstofdioxide) in de buik gebracht waardoor er ruimte ontstaat en alle organen goed van elkaar te onderscheiden zijn.

Inbrengen van de camera en instrumenten

De operatietafel wordt gekanteld, zodat uw poes op de zijde ligt en de eierstok goed in beeld komt als de camera is ingebracht. Vervolgens worden via de gaatjes de camera (endoscoop), een instrument dat kan branden en knippen en een paktang ingebracht. 

Op een scherm kan de dierenarts sterk vergroot en haarscherp de buikholte van binnen bekijken en de handelingen die hij of zij verricht volgen. 

De operatie 

Met de paktang wordt de eierstok omhoog gehouden. Vervolgens wordt de eierstok voorzichtig losgemaakt door de bloedvaten dicht te schroeien en door te knippen.

Nadat de eierstok is losgemaakt wordt deze met de paktang uit de buik verwijderd via de buis waarmee de paktang is ingebracht.

Vervolgens wordt de operatietafel weer gekanteld, zodat nu de eierstok aan de andere zijde opgezocht en verwijderd kan worden.

Bekijken van de baarmoeder

Ook wordt de baarmoeder tijdens de operatie bekeken. Is de baarmoeder afwijkend, zoals bij een ontsteking, dan is het nodig deze te verwijderen. Voor het volledig verwijderen van de baarmoeder is het alsnog nodig om een grotere snede in de buik te maken.

Hechting en pijnstilling

Als de operatie klaar is, worden de wondjes gehecht. Ook krijgt uw kat pijnstilling mee naar huis.

De risico’s van een laparoscopische sterilisatie bij de kat

Omdat een laparoscopische sterilisatie over het algemeen bij jonge gezonde poezen wordt uitgevoerd is het risico erg klein. Om uw kat veilig te kunnen opereren wordt ook de grootst mogelijk zorg aan de narcose en de bewaking hiervan gegeven.

Na de behandeling

De kat heeft na de operatie nauwelijks last van napijn, en mag dezelfde dag weer mee naar huis. 

In de avond mag uw poes weer eten en het is belangrijk dat uw kat voldoende rust krijgt.

Doordat er tijdens de laparoscopische sterilisatie maximaal drie kleine gaatjes worden gemaakt, gaat het herstel van de wondjes vaak snel en probleemloos. Het is wel belangrijk om de wondjes in de gaten te houden. 

Wondbescherming (zoals een een kap of (medical pet)shirt) kan helpen infecties te voorkomen. 

Kosten laparoscopische sterilisatie poes 

De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan de traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur. 

De kosten zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de kat. Neem voor de exacte kosten contact op met uw AniCura kliniek. 

Twijfels, of een vraag?

Heeft u een vraag, of twijfelt u tussen een klassieke en een laparoscopische sterilisatie van uw kat? Neem contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd