Dierfysiotherapie: Stabiliteitstraining voor uw kat

Heeft uw kat binnenkort een operatie? Als uw kat wordt geopereerd aan zijn rug, poten of heupen, dan kan daarna fysiotherapie nodig zijn. Stabiliteitstraining is een vorm van fysiotherapie voor uw kat.

Lees ook: Stabiliteitstraining hond

Stabiliteitstraining bij katten

Als uw kat wordt geopereerd aan zijn rug, poten of heupen, dan kan daarna fysiotherapie nodig zijn. Stabiliteitstraining is een vorm van fysiotherapie voor uw kat.

Tijdens deze training worden door middel van verschillende oefeningen de spieren getraind, waarna uw kat samen met u kan oefenen om weer stevig te leren staan.

Wanneer is stabiliteitstraining nodig?

Na een operatie maakt u in de meeste gevallen binnen een maand een afspraak met de dierenfysiotherapeut, om over revalidatie van uw kat te overleggen.

Naast revalidatie na een operatie kan uw dierenarts stabiliteitstraining adviseren als uw kat een slechte coördinatie heeft, veel spierkracht heeft verloren of moet revalideren na een verlamming.  

Mag uw kat na een operatie niet veel lopen? Ook dan is stabiliteitstraining verstandig. In sommige gevallen kan het zelfs een behandeling zijn tegen pijn.

Hoe verloopt stabiliteitstraining voor uw kat?

Samen met uw dierenfysiotherapeut stelt u een behandelplan op. De oefeningen worden langzaam opgebouwd, zodat uw kat steeds een stapje vooruit gaat.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, verschilt per kat. Gemiddeld hebben katten na een operatie zo’n zes behandelingen nodig. 

Dierenfysiotherapie

Tijdens de eerste afspraak met uw dierenfysiotherapeut krijgt u uitleg en training in oefeningen die u met uw kat kunt doen.

Soms krijgt u opdrachten mee die u thuis met uw kat kunt uitproberen. In overleg met uw therapeut kunt u deze opdrachten opbouwen, qua duur, moeilijkheid en het aantal keer dat u de oefening herhaalt.

Dit hangt natuurlijk af van het herstel van uw kat.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het trainen van de stabiliteit van uw kat.

Een voorbeeld hiervan is de Peanutball. Dit is een pindavormige bal waar u uw kat op zet, waardoor hij alleen zijn voor- en achterpoten naar voren en achteren kan bewegen.

Houd wel in uw achterhoofd dat deze oefening voor sommige katten te ingewikkeld is.

Laat u daarom altijd van tevoren adviseren door uw dierfysiotherapeut om overbelasting te voorkomen.

Wat kost stabiliteitstraining?

De kosten van een stabiliteitstraining voor uw kat zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Hoeveel behandelingen heeft uw kat nodig? En welke materialen schaft u aan om oefeningen mee te doen?

Wij kunnen deze vragen voor u beantwoorden en u inzicht geven in de kosten van de behandeling.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd