Wat houdt amputatie bij uw kat in?

Amputatie is het geheel of gedeeltelijk afzetten van een lichaamsdeel door een chirurg. Als dat bij uw kat moet gebeuren, is dat geen gemakkelijke beslissing.

Ga naar: amputatie hond

Amputatie bij kat

Een amputatie proberen we altijd te voorkomen. Soms is het helaas wel nodig om bijvoorbeeld het leven van uw kat redden, of als er geen andere behandeling mogelijk is om erge pijn weg te nemen. Om u te helpen de juiste keuze te maken, vertellen onze dierenartsen u graag meer over deze ingreep.

Bovendien vindt voorafgaand aan deze operatie altijd een consult plaats zodat uw dierenarts kan beoordelen of amputatie inderdaad de beste optie is.

Oorzaken staartamputatie bij katten

U herkent het vast: uw kat glipt nog even snel achter u aan door de deuropening, maar uit gewoonte gooit u de deur al achter u dicht.

Een staart tussen de deur is dan zo gebeurd, met soms een kneuzing, wond of breuk tot gevolg. Ook als uw kat in zijn staart is gebeten, kan dat een ernstige verwonding opleveren.

Als zo’n breuk of wond niet geneest, kan het afzetten van (een deel) van de staart de beste behandeling zijn.

Ook abcessen in de staart kunnen aanleiding zijn voor amputatie.

Oorzaken voorpoot of achterpoot amputatie bij katten

Katten gaan graag op avontuur, en dan zit een ongeluk soms in een klein hoekje.

Is uw kat bijvoorbeeld door een aanrijding gewond geraakt aan zijn poot? Dan kan uw kat met die poot gaan slepen, waardoor de bovenkant van de voet beschadigt. Loopt een kat vervolgens te lang met verwondingen rond, dan kunnen deze chronisch worden.

Als er hierdoor een onherstelbare verlamming is ontstaan, is pootamputatie soms de enige oplossing.

Het is daarom altijd belangrijk dat u bij verwondingen op tijd een dierenarts bezoekt.

Oorzaken ooramputatie bij katten

De oren van uw kat zijn, net als andere plekken op het lichaam die weinig pigment bevatten en dunbehaard zijn, erg gevoelig voor zonlicht. Soms zelfs zo gevoelig dat langdurige blootstelling aan de zon plaveiselcelcarcinoom kan veroorzaken.

Dit is een vorm van huidkanker waarbij de tumor de bovenste huidlaag en de haarzakjes aantast. Plaveiselcelcarnicomen zien eruit als wondjes die maar niet willen genezen.

Als uw kat een tumor op een of beide oren heeft, is het vaak het beste om (een deel van) de oorschelp(en) te amputeren. Katten met een witte, lichtgekleurde of dunbehaarde vacht hebben een grotere kans op plaveiselcelcarnicoom.

Om tumoren - en daarmee ooramputatie - te voorkomen, is het van belang de oren (en andere dunbehaarde lichaamsdelen) van uw kat in te smeren met een speciale zonnebrandcrème voor dieren en uw kat tussen 12.00 en 16.00 uur uit de zon te houden.

Als uw kat wondjes op de oren heeft, wacht dan niet te lang en laat ze onderzoeken door uw dierenarts.

Oorzaken teenamputatie bij katten

Een klein knobbeltje op de teen van uw kat kan voor grote problemen zorgen. Zo’n knobbeltje kan een (kwaadaardige) teentumor zijn en hoewel uw kat er misschien geen last van lijkt te hebben, is snel ingrijpen dan van levensbelang.

Afhankelijk van de aard, plaats en omvang van de knobbel kan amputatie van de teen van uw kat dan de beste oplossing zijn.

Oorzaken penisamputatie bij katten

Als uw kater niet meer kan plassen omdat hij last heeft van een verstopping of vernauwing van de plasbuis en dit niet kan worden verholpen met een spoeling of blaasoperatie, kan een penisamputatie worden geadviseerd.

De penis is het smalste deel van de plasbuis en daardoor vaak de plek waar verstoppingen van kristallen en steentjes ontstaan.

Door de penis van uw kat te verwijderen, wordt de uitgang breder en neemt de kans op nieuwe verstoppingen af. Uw kater krijgt dan een gootje om door te plassen, net als een poes.

Hoe verloopt de ingreep?

Amputatie vindt pas plaats na een uitgebreid onderzoek en in goed overleg met uw dierenarts. Ook voorafgaand aan de operatie onderzoeken wij uw kat nog een keer.

Wij zorgen er daarbij voor dat het verblijf in de kliniek voor uw kat zo aangenaam mogelijk is. De ingreep vindt plaats onder narcose. Na de operatie informeren wij u over hoe de behandeling is verlopen en hoort u wanneer u uw kat weer kunt ophalen.

Zoals bij alle chirurgische ingrepen zijn er risico’s verbonden aan een amputatie. Met goede hygiëneprotocollen worden infecties na de operatie zo veel mogelijk voorkomen.

En dankzij de juiste pijnstilling blijft uw kat zo goed als pijnvrij voor, tijdens en na de operatie.

Herstel en nazorg amputatie bij katten

Wanneer u uw kat na de ingreep komt ophalen, vertellen wij u uitgebreid waar u op moet letten. U krijgt medicatie mee en maakt direct een afspraak voor de nacontrole.

Na een staart-, oor- of penisamputatie zal uw kat ongeveer tien dagen een kraag moeten dragen om te voorkomen dat uw kat aan de wond likt of krabt en ervoor te zorgen dat de wond goed geneest. Meestal accepteren katten een kraag na een tijdje zonder al te veel problemen.

Een staartamputatie hoeft voor uw kat geen belemmering te zijn om fijn te kunnen leven. Als er nog maar een heel kort stukje staart over is, moet uw kat soms wel opnieuw leren zijn evenwicht te bewaren. Gelukkig passen katten zich snel aan.

Tegen de tijd dat de hechtingen eruit mogen, is uw kat al helemaal gewend. Geef uw kat wel genoeg tijd om te herstellen. En zorg er in de herstelperiode voor dat voedsel en water binnen bereik zijn.

Houdt uw kat na een teen- of pootamputatie minstens een paar weken binnen en zorg dat hij zo min mogelijk springt. Zorg er wel voor dat hij, ondanks de verminderde lichaamsbeweging, goed op gewicht blijft om overbelasting van de poten te voorkomen.

Uw kat zal na de amputatie letterlijk even uit balans zijn, maar na verloop van tijd hebben de poten weer genoeg kracht. Uw kat is dan weer in staat overeind te blijven, zichzelf te verdedigen en kan, ook op drie poten, wegvluchten als er gevaar dreigt.

Kosten van amputatie bij katten

Amputatie is een chirurgische ingreep. De kosten van een operatie met narcose zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Bijvoorbeeld hoe oud uw kat is, in welke conditie hij verkeert, of uw kat medicatie gebruikt en of er sprake is nier- of hartfalen.

Voorafgaand aan een operatie vindt hiervoor een onderzoek plaats. Zo wordt bepaald welke narcose uw kat nodig heeft.

Voordelen en nadelen van amputatie

Denk goed na over de voor- en nadelen van een amputatie bij uw kat. Amputatie is namelijk onomkeerbaar. Laat u daarom goed voorlichten door uw dierenarts.

Heeft u nog vragen of twijfelt u? Neem contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.