Alles over het onweerstaanbare kattenkruid

Begint uw kat bij kattenkruid ook zo te snuffelen, kauwen en rond te rollen in een staat van gelukzaligheid? Uw kat is zeker niet de enige! Waarom is kattenkruid voor de meeste katten zo onweerstaanbaar?

Kattenkruid is al eeuwenoud

Catnip (Nepeta cataria) is een muntachtig, citroenachtig en krachtig kruid dat oorspronkelijk uit Europa en Azië komt. Eeuwenlang wordt dit onkruidachtige lid van de muntfamilie in verband gebracht met katten. Dit is ook te zien in zijn Latijnse naam: cataria.

De effecten van kattenkruid zijn hetzelfde voor alle katten. Leeuwen, tijgers en huiskatten delen allemaal de liefde voor deze geurige plant.

Niet alle katten zijn dol op het kruid

Maar niet alle katten zijn gevoelig voor kattenkruid. Studies tonen aan dat ongeveer 50 procent wordt aangetrokken door het kruid. Ook de reactie op het kruid verschilt. Terwijl sommige katten reageren met euforie en speelsheid, worden andere katten juist rustig.

Wat maakt het kattenkruid zo onweerstaanbaar?

De aantrekkingskracht van de plant zit hem in de vluchtige olie, en dan vooral in de chemische stof nepetalacton. Deze onweerstaanbare olie zit in de stengels, bladeren en zaden. Met één snif kunnen katten het al ruiken. Zelfs als de geur intens is, duurt de zalige toestand voor de meeste katten maar ongeveer tien minuten. En als het voorbij is, duurt het ongeveer twee uur voordat uw kat weer op kattenkruid reageert.

Hulpmiddel bij trainen van katten

Met de krachtige eigenschappen van het kruid kan het een goed hulpmiddel zijn bij het trainen van uw kat. U kunt bijvoorbeeld kattenkruid over de krabpaal of de gloednieuwe kattenmand wrijven om ze aantrekkelijker te maken. Ook kunt u uw eigen kattenkruid-speelgoed te maken. Uw kat zal er dol op zijn.
Houd er wel rekening mee dat u de kattenkruid na een tijdje mogelijk moet vervangen, omdat de etherische oliën weer snel verdwijnen.

Gebruik vers of gedroogd kattenkruid

Gedroogd of vers kattenkruid is krachtiger dan sprays. De sprays bevatten minder nepetalacton en zijn daarom minder aantrekkelijk voor de kat. Het kruid is gemakkelijk te kweken, zowel binnen als in de tuin. Houd er wel rekening mee dat muntplanten kunnen woekeren, dus bewaar ze in een pot.

Veilig voor uw kat

En het mooiste is dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw kat door het kruid wordt vergiftigd. Catnip is niet verslavend en veilig om in kleinere hoeveelheden te eten.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd