Kattenacne

Acne komt niet alleen voor bij mensen, ook uw kat kan acne krijgen: 'feline acne'. Vaak zijn huidproblemen bij katten vrij mild, waardoor ze niet ontdekt worden.

Heeft uw kat acne? Zo herkent én behandelt u feline acne!

Dit huidprobleem kan  toch erg vervelend zijn voor uw kat. Dus hoe herkent u kattenacne? En hoe verzorgt u het? We vertellen het hier.

Wat is kattenacne?

Soms produceren de talgklieren overmatig talg, waardoor de huid en de vacht van uw kat té vettig worden. Dan ontstaan er mee-eters, die kunnen uitgroeien tot een bacteriële infectie en opzwelling van de haarzakjes. Er is dan sprake van acne.

De huid van uw kat bestaat uit verschillende klieren, waaronder de talgklieren. Deze talgklieren produceren talg, een olieachtige substantie.

Op de lippen, oogleden en kin van uw kat zijn meerdere talgklieren aanwezig. Ook op het topje van de staart, het scrotum en rond de genitaliën zijn verschillende talgklieren te vinden.

Talg zorgt ervoor dat de kattenharen waterbestendig zijn en het houdt de kattenhuid egaal. De olieachtige substantie is bovendien belangrijk voor het achterlaten van de geur bij het markeren van het territorium van uw kat.

Hoe herkent u acne bij katten?

Kattenacne is te herkennen aan een vettige huid en vacht. Er zijn vaak gelige plekken te zien, met kleine zwarte plekjes. Deze plekken komen voor in combinatie met puisten en mee-eters.

In heftige gevallen kan er sprake zijn van zwellingen, rode plekken en zelfs een kale huid.

Hoe behandelt u feline acne?

Ga altijd eerst langs de dierenarts om te controleren of uw kat inderdaad acne heeft. Hoe eerder u acne ontdekt, hoe beter kattenacne te behandelen is.

Katten acne schoonmaken

U behandelt feline acne door overtollig talg te verwijderen met antibacteriële zeep. Was uw kat tweemaal per dag. Zo voorkomt u verspreiding van het talg en een tweede infectie.

Heeft uw kat last van hardnekkige acne? Dan kan het zijn dat de dierenarts een antibioticakuur voorschrijft.

Kunt u kattenacne voorkomen?

Uit verschillende studies is gebleken dat het gebruik van een keramische of metalen voederbak bijdraagt aan het voorkomen van acne.

Ook kunt u de kin van uw kat schoonhouden om huidproblemen te verkleinen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd