Haarballen bij katten

Katten besteden gemiddeld vier uur van hun dag aan vachtverzorging. Vooral langharige katten likken hierbij veel haren op. Een kat krijgt per jaar gemiddeld wel 170 gram aan haar binnen! 

Normaal gesproken wordt dit haar netjes weer afgevoerd via de ontlasting. Soms hopen de haartjes op en klonteren deze in de maag samen tot een haarbal. Deze haarbal wordt dan uitgebraakt of alsnog uitgepoept. 

Als er in de maag een haarbal gevormd is kan een prikkeling van het slijmvlies voor braakklachten zorgen. Katten met een haarbal proberen soms ook door het eten van gras of ander plantaardig materiaal het braken op te wekken, en zo de haarbal kwijt te raken.

Heel soms sluit de haarbal de maaguitgang of de darmen af. Lees hier hoe u een dwarsliggende haarbal bij uw kat kunt herkennen en wat de mogelijke behandelingen zijn.

Als uw kat braakt zonder dat er een haarbal komt, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Lees ook: overgeven kat

Hoe ziet een haarbal eruit?

De vorm van een haarbal is meestal langgerekt. In de maag zal een haarbal ook echt rond zijn maar doordat het via de slokdarm eruit komt wordt de bal langwerpig van vorm. De meeste haarballen zijn vijf tot zeven cm lang en hebben, weinig verrassend, de kleur van de vacht van de kat.

Bij volwassen en oudere katten

Kittens en jonge katten hebben bijna nooit haarballen. Vooral volwassen en oudere katten hebben hier last van. Daarnaast komen haarballen vaker voor bij langharige rassen zoals de Pers, Maine Coon en de Noorse Boskat

In de periode van de rui, als er veel haren uitvallen, is de kans op haarballen groter.

Bij veel likken door uw kat

Ook katten die zichzelf heel erg veel likken hebben vaak meer problemen met haarballen. Likt uw kat veel? Misschien komt dit door een huidprobleem, zoals een allergie. Laat uw kat dan altijd even nakijken door de dierenarts. Lees ook: huidproblemen kat 

Heeft uw kat elke dag een haarbal, of veel haarballen?

Het braken van een haarbal is bij een kat heel normaal zolang het niet te vaak voorkomt. Als uw kat elke dag een haarbal braakt is dit vaak. Lees hieronder tips om vorming van haarballen zoveel mogelijk tegen te gaan, of neem met ons contact op voor advies. 

Tips om haarballen bij kat te voorkomen

Braakt uw kat veel haarballen? Dat kan natuurlijk vervelend worden voor uw kat en u. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om de vorming van haarballen zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • borstel regelmatig uw kat 
    Door het borstelen krijgen katten minder haren binnen en wordt de kans op vorming van een haarbal kleiner. Langharige katten die niet gekamd willen worden kunnen getrimd worden. Lees ook: tips voor vachtverzorging van uw kat
  • speciale dieetvoeding dat vorming van haarballen tegengaat
    Er is voeding met natuurlijke vezels die de afvoer van haren via de ontlasting verbetert. De voeding helpt ook bij het gezond houden van de huid en vacht, waardoor de kat minder haar verliest.
  • kattengras
    Katten die misselijk zijn eten graag gras of planten om te kunnen braken. Om knagen aan kamerplanten te voorkomen, kunt u ook kattengras kopen. 

Anti haarbal pasta kat

Bij katten met veel haarbal klachten kan het in overleg met de dierenarts verstandig zijn om een mild laxerend middel te gebruiken. Dit noemen we ook wel anti haarbal pasta.

Haarbal zit dwars: symptomen

Als de haarbal te groot is, kan deze de maaguitgang of darmen soms afsluiten. Een dwarsliggende haarbal kunt u bijvoorbeeld herkennen aan: 

  • gras willen eten
  • braken of loos braken
  • buikpijn
  • bolle buik
  • obstipatie (verstopping)
  • slecht eten of niet eten

Als de dierenarts een dwarsliggende haarbal bij uw kat vermoedt, is er vaak echo-onderzoek of een kijkonderzoek (endoscopie) nodig. Bij milde klachten kan er medicatie gegeven worden die ervoor zorgt dat de haarbal verdwijnt. 

Bij een ernstig zieke kat moet de haarbal verwijderd worden met een endoscopie of operatie.

Vraag, of advies?

Twijfelt u of er een haarbal bij uw kat dwars zit, of wilt u advies over het verminderen van haarballen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd