Als het zomer wordt gaan vaak de kantelramen weer open. Een goede keuze voor wat ventilatie in huis: even dat kiepraam openzetten. Misschien denk je: handig, dan krijgt mijn kat lucht. Maar niet iedereen weet, is dat kantelramen erg gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Kantelramen: gevaarlijk voor katten!

Vindt jouw kat het kantelraam niet zo interessant? Pas ook dan goed op. Een kat in het nauw makt rare sprongen: wordt het te heet, of raakt je kat verveeld en wil hij op avontuur, kan hij toch de sprong gaan wagen.

Wat is een kantelraam?

Een kantelraam wordt ook wel een kiepraam genoemd. Een gesloten kantelraam:

Een open kantelraam:

Het kantelraam kan geopend worden door door naar binnen te laten 'vallen', waarbij de onderkant vast blijft zitten met een scharnier. Vaak bedoelen mensen eigenlijk een draaikiepraam: een raam dat met een hendel zowel verticaal volledig open kan, als horizontaal open kan kiepen.

Bij dat laatste, het horizontaal scharnieren of kantelen, doet het probleem met katten zich voor.

Het probleem met katten

De bovenkant van het kiepraam kan open, waar katten doorheen proberen te komen. Het resultaat kan er uit komen te zien zoals in de afbeelding hieronder.

 • De kat ruikt iets en raakt geïnteresseerd
 • De kat springt
 • De kat haalt het niet het raam uit
 • De achterpoten blijven hangen

Vooral binnenkatten kunnen erg nieuwsgierig zijn naar geurtjes van buiten, maar ook een opgesloten kat die buiten komt kan de sprong wagen. 

Een kantelraam: waarom gevaarlijk?

Kantelramen creëren een opening waar katten in vast kunnen komen te zitten. Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen door de opening in het kantelraam naar buiten proberen te gaan. Een kantelraam heeft vaak een smalle opening die niet breed genoeg is voor een kat om erdoorheen te passen, waardoor de kat bekneld kan raken en ernstige verwondingen kan oplopen. Hierdoor kan een kat vast komen te zitten in de opening van het raam, waardoor het risico op verstikking of verwonding toeneemt.

 • Aderen worden afgekneld
 • Ingewanden worden afgekneld
 • Verlamming van de achterpoten
 • De kat kan uitdrogen
 • In het ergste geval overlijdt de kat
 • Leed voor dier en mens

Leed voor dier en mens

Het kan niet alleen flink schrikken, zelfs traumatisch zijn en veel verdriet opleveren om een dag thuis te komen en je kat aan te treffen in een kantelraam.

Waarom is een kantelraam gevaarlijk?

Als je kat vast komt te zitten kan dit leiden tot verstikking of schade aan het ruggenmerg, met verlamming of overlijden als gevolg. Er zijn gevallen bekend waar katten vast kwamen te zitten in een kiepraam, waarna hij zichzelf in paniek los probeerde te krijgen, om zo de rug te breken.

De katten lijden hierbij vreselijk en helaas komen deze situaties regelmatig in het land voor.

De oplossing

Om de gevaren met kiepramen te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor je kat niet vast kan komen te zitten in het kiepraam. Er zijn een aantal oplossingen die je kunt overwegen om je kat veilig te houden bij het gebruik van kantelramen:

 • Wat je direct kunt doen: een handdoek in de kier plaatsen. Zo kan je kat natuurlijk wel uit het raam springen, maar verwondt hij zich in elk geval niet.
 • Een beschermrekje werkt vaak heel goed. Er zijn verschillende soorten kantelraambeveiligingen op de markt die voorkomen dat katten vast komen te zitten of eruit kunnen ontsnappen. Sommige beveiligingen worden aan de buitenkant van het raam gemonteerd, terwijl andere aan de binnenkant van het kantelraam worden bevestigd.
 • Plaats een hor in het kantelraam om te voorkomen dat je kat er doorheen springt. Dit houdt ook insecten buiten.
 • Houd je kat uit de buurt van het kantelraam: laat je kat op een andere verdieping.
 • Overweeg een ander type raam te installeren als je kat moeite heeft om veilig te blijven bij kantelramen. Een schuifraam of een raam dat naar buiten opent, kan veiliger zijn voor katten.

Een levensgevaarlijke situatie

 

Ongeacht welke oplossing je kiest, blijf altijd alert en controleer of je kat toegang heeft tot de kamer met het kantelraam en veilig is.

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd