Kitten heeft diarree, is dit gevaarlijk?
Diarree kan gevaarlijk zijn voor een kitten door vochtverlies en uitdroging. Het is dan ook belangrijk om er iets aan te doen, zeker als de diarree al een paar dagen aan de gang is.
Kittens kunnen erg zwak worden als ze last hebben van diarree doordat ze uitdrogen door vochtverlies.
Afwijkingen ontdekken
Om te kunnen bepalen of jouw kitten maag- en darmproblemen heeft, moet je weten hoe het normale ‘toiletgedrag’ van jouw kitten eruitziet. Hoe vaak gebruikt je kitten normaal gesproken de kattenbak en hoe ziet zijn ontlasting er dan uit? Kijk naar consistentie en kleur. Als je hier op let, kun je eventuele afwijkingen gemakkelijk ontdekken.
Waardoor ontstaat er diarree bij kitten?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw kitten diarree heeft.
"Er zijn verschillende oorzaken mogelijk"
Oorzaak 1: ander eten
Diarree bij kittens komt vaak door een verandering in hun dieet. Naast het normale voer kan het ook komen door snoepjes, medicijnen, voedingssupplementen of eetbaar speelgoed zijn. Of je kitten heeft misschien wat van jouw eten gesnoept, of dat van de hond. Als je kitten hierdoor diarree krijgt, is het meestal tijdelijk. Als het lichaam van je kitten eenmaal gewend is aan het nieuwe voer, stopt de diarree, normaal gesproken na een paar dagen.
Wat kun je doen?
Wanneer je het voer van jouw kitten verandert, moet je voorzichtig zijn en stap voor stap te werk gaan. Op deze manier kan je diarree voorkomen. Meng het oude voer langzaam met het nieuwe. Voeg gedurende een week of twee geleidelijk meer van het nieuwe voer toe en minder van het oude. Doe dit totdat jouw kitten gewend is geraakt aan zijn nieuwe dieet.
Houd altijd de ontlasting van jouw kitten in de gaten wanneer je van dieet verandert. Als het erg los wordt, vertraag dan de overgang van voer. Als het niet beter wordt, kan het zijn dat jouw kitten allergisch is voor iets in het nieuwe voer.
Lees ook:
Oorzaak 2: giftige stoffen
De kleine nieuwsgierige kittens hebben de neiging om te eten en te kauwen op dingen waarop ze dat niet horen te doen. En hoewel jij jouw kitten misschien goed in de gaten houdt, kan toch gebeuren dat je kitten zijn tanden in iets schadelijks zet. Denk aan schoonmaakproducten of planten. Deze kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals diarree.
Wat kun je doen?
Scan altijd de kamers op mogelijke giftige stoffen waar jouw kat op zou kunnen kauwen en berg die dingen op. Je kan het beste voorkomen dat je kitten iets giftigs eet en er diarree of iets ergers van krijgt.
Lees ook:
- Giftige planten voor katten
- Giftige schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen voor katten
- kat vergiftigd
- kat laten braken
Oorzaak 3: verandering
Veranderingen in de omgeving zijn een mogelijke oorzaak van diarree bij kittens. Bekijk ook: stress bij katten
Stress
Kittens kunnen net als mensen gestrest raken. Kittens en katten houden niet van veranderingen. Daarom kan je kitten stress krijgen van reizen en diarree krijgen van bijvoorbeeld een verhuizing. Of wanneer de kitten bang wordt voor iets zoals een hond of een kind. Dit kan de "vecht- of vluchtreactie" van de kitten activeren en diarree veroorzaken.
Wat kun je doen?
Als je weet dat er binnenkort iets gaat veranderen in de omgeving van jouw kitten, of als je al sterk vermoedt dat jouw kitten diarree heeft door stress, probeer dan feromonen te gebruiken om jouw kitten te kalmeren. Er zijn speciale verdampers te koop. Deze stofjes maken je kat weer rustig.
Oorzaak 4: Antibiotica
Als jouw kat medicijnen krijgt, dan kan het zijn dat die bijwerkingen hebben. Helaas is diarree een veelvoorkomende bijwerking van verschillende medicijnen. Antibiotica doodt bijvoorbeeld niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën in de darmen.
Je kan jouw dierenarts om jouw kitten probiotica te geven die de darmen helpen als je kitten een medicijn moet krijgen dat diarree als bijwerking kan hebben.
Lees ook: antibioticaresistentie bij dieren
Oorzaak 5: parasieten en wormen
Darmparasieten – of wormen - zoals ze vaak worden genoemd, leven graag in het darmkanaal van kittens en andere dieren waar ze de darmwand irriteren. De wormen of hun eitjes kunnen soms worden ontdekt wanneer ze in de ontlasting van de kitten komen. Sommige kunnen alleen zo klein zijn dat je ze niet kan zien. Dan moet een dierenarts een besmetting vaststellen en behandelen.
Je kunt de ontlasting van jouw kitten laten controleren bij de dierenarts of je kunt parasietenpreventie gebruiken die jouw kitten elke maand inneemt - op deze manier wordt jouw kitten niet gestrest door het ongemak van de parasieten en krijgt hij hopelijk geen diarree.
Lees ook:
Oorzaak 6: ziekten
Hoewel dit misschien niet de meest voorkomende reden is voor jouw kitten om diarree te krijgen, zijn er veel verschillende ziekten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
Waar is diarree juist verantwoordelijk voor?
Andersom kan diarree – wat op zich geen probleem maar een symptoom is, een mogelijke oorzaak van:
- alvleesklierontsteking bij katten
- oudere kat wordt mager
- uitdroging kat
- Maag- en darmaandoeningen kat
- Nierfalen kat
- SDU Verwijscase: coronavirus bij katten
- Pijnstillers bij katten
Wat te doen bij diarree kitten?
Neem altijd contact op met jouw dierenarts als je denkt dat je kitten ziek is.
Heeft je kitten diarree? Houd dit goed in de gaten. Zorg ervoor dat hij genoegd water binnenkrijgt en zorg dus voor veel waterbakjes. Geef wat (meer) natvoer in plaats van brokjes, het vocht hierin werkt ook hydraterend. Houdt de diarree meer dan 1 á 1,5 dag aan, zoek dan contact op met de dierenarts. Daar kan daar de oorzaak worden gezocht.