Cornish rex

De Cornish rex is een ras met een buitengewoon uiterlijk en interessante geschiedenis. Aan de ene kant is hij onafhankelijk, en aan de andere kant erg sociaal. Onthoud dat hij wel kwetsbaarder voor gezondheidsproblemen is door zijn uiterlijk.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de Cornish rex

In 1950 in Cornwall, Zuid-Engeland, werd een unieke kitten geboren uit een kortharige schildpadkat. De kitten viel op van zijn broers en zussen uit hetzelfde nest vanwege zijn gekrulde vacht - een resultaat van een natuurlijke mutatie. De eigenaar van de kitten, Nina Ennismore, besloot met de kitten te fokken en raadpleegde een geneticus. Het fokken was in een aantal gevallen succesvol, ze fokte een paar katten die resulteerde in de latere ontwikkeling van het ras. Dit was toen de naam Cornish rex was vastgesteld. De naam is afkomstig van rex konijnen die een soortgelijke vacht hebben als de oorspronkelijke kitten met zijn bijbehorende geboorteplaats.

Gen voor krullen

Na enkele jaren fokken van de gekrulde kitten met de siamees, Brits korthaar en burmees was ontdekt dat het gen voor dit rastype recessief is; wat betekent dat beide ouders het gen moeten dragen om het door te geven aan de kitten. Na verdere kruisingen met andere rassen, werd het gen van de Cornish rex zowel vergroot als versterkt. In de jaren 60, toen de Devon rex opkwam, werden de twee rassen een tijd gekruist, maar in 1968 werden ze in aparte rassen verdeeld.

Persoonlijkheid

De Cornish rex is een levendige, wilskrachtige en intelligente kat. Verwacht niet dat u een stille, luie schootkat krijgt die altijd doet wat u wilt. Integendeel, dit kattenras weet wat hij wil en houdt er niet van om tot dingen gedwongen te worden. U zult merken dat hij zijn mening uitspreekt en altijd in beweging is. Tegelijkertijd is de Cornish rex gemakkelijk te trainen en zal hij u vergezellen met bijna alles wat u doet. Zijn grote behoefte aan gezelschap leidt meestal tot een zeer sterke en persoonlijke relatie tussen de kat en het baasje. En maakt u zich geen zorgen, u zult ook veel met uw Cornish rex knuffelen, zolang hij ook zijn energie maar kwijt kan.

Uiterlijk, maat en gewicht Cornish rex

De Cornish rex is een kat met een heel bijzonder uiterlijk, waarbij de vacht extra kenmerkend is voor het ras. Dit ras geeft over het algemeen een zeer elegante indruk met lange, slanke benen en een stevig, gespierd lichaam. De poten van de Cornish rex zijn kort en ovaal. Zijn wigvormige kop wordt gekenmerkt door strakke lijnen en een strakke kin. Zijn oren zijn moeilijk te missen omdat ze extra groot en hoog geplaatst zijn.

De ogen zijn een beetje schuin, middelgroot en ovaal met strakke lijnen. De staart is ook lang en smal.

Het typische gewicht van de Cornish rex is ongeveer 3,5 tot 4,5 kg voor mannen en 2 tot 3,5 kg voor vrouwen.

Kleur

De Cornish rex is er in veel kleuren en patronen. Effen kleuren zijn blauw-grijs, zwart, wit, crème, rood, chocolade en lavendel. Het ras is er ook in een tabby-patroon waarbij hij verschillende kleuren heeft. Afhankelijk van de kleur, zijn de ogen lichtbruin, groen of goud.

Vachtverzorging 

De Cornish rex heeft een zijdeachtige, gekrulde en korte vacht zonder harde beschermharen. Op de rug, borst en buik lijkt de vacht te liggen in kleine golven. De vacht van de Cornish rex is erg gemakkelijk te verzorgen en een vuistregel is hoe minder verzorging, hoe beter. De dunne laag maakt het alleen moeilijk voor de kat om warm te blijven, daarom blijft hij het liefst binnen. Controleer regelmatig het haar rond de oren en poten, wat vaak vettig is.

Speciaal voor het ras

De Cornish rex houdt van warmte en is het liefst binnen. Zijn vacht is ook gevoelig, dus wees voorzichtig als hij buiten in de zon ligt. Hij heeft grote sociale behoeften en vrienden nodig. Zorg ervoor dat u aan al zijn sociale behoeften kunt voldoen. Anders zou u kunnen overwegen om er nog een tweede kat te nemen uit hetzelfde nest.

Erfelijke ziekten

Zoals bij alle kattenrassen kunnen deze katten last hebben van verschillende erfelijke ziektes. De rex-kattenrassen hebben het meest last van het gebrek aan vacht en snorharen. De volgende ziektes kunnen bij de Cornish rex voorkomen: 

 • Gedeeltelijke haarloosheid: onder andere de snorharen ontbreken of hebben een afwijkende vorm, waardoor ze minder goed kunnen communiceren en waarnemen met hun snorharen. Dit belemmert het welzijn van de kat aanzienlijk.
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): de meest voorkomende hartziekte bij katten
 • polycysteuze nierziekte : een aandoening die ervoor zorgt dat er veel cysten in de nieren groeien. Dit kan leiden tot vergrote nieren en nierfalen
 • progressieve retina atrofie (PRA): een verslechtering van het oognetvlies, wat uiteindelijk tot blindheid leidt. Het is helaas niet te behandelen, maar er is wel een DNA-test voor om erachter te komen of uw kat dit gen draagt.

Verstandig? 

Denkt u erover na om een Cornish rex te kopen? Houd dan rekening met het grote risico op gezondheidsproblemen en het daarmee vermindere welzijn. Naast het mogelijke ongemak en de pijn bij uw kat, kosten de verzorging en behandelingen u ook veel tijd en geld. Wilt u, ondanks deze gezondheidsproblemen, een Cornish rex aanschaffen en kunt u hem alle nodige zorg bieden? Kies dan voor een erkende fokker die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw kat. 

Voeding

Welke voeding en hoeveelheid u het beste aan uw Cornish rex kunt geven, hangt af van verschillende factoren. Denk aan:

 • grootte
 • leeftijd
 • activiteitenniveau. 

De Cornish rex is een actief ras. Houdt daarom rekening met de voeding die u aan uw kat geeft. Katten zijn carnivoren en hebben een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet nodig. Neem contact op met uw dierenarts voor advies.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd