Misschien bent u al langs het asiel geweest of heeft u het internet afgespeurd. Een hond adopteren is een nobele actie, maar vergt nog best wat voorbereiding. Lees hier onze tips en bereid uzelf goed voor. 

Vragen bij hond adopteren

Allereerst zijn er een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden voordat u een hond in huis neemt. Heeft u voldoende tijd en kunt u de hond de aandacht geven die hij nodig heeft. Een hond moet minimaal drie keer per dag uit, bent u daartoe in staat? Ook is het verstandig om u af te vragen of een hond in uw huishouden past. En heeft u de financiële middelen om eventuele dierenartskosten te betalen? Als u hierover heeft nagedacht en alle vragen met een ja kan beantwoorden, is het natuurlijk de vraag welke hond bij u past én waar u op zoek gaat naar een hond.

Kies een hond die bij u past

Wilt u een rashond, een kruising, een pup of mag de hond al wat ouder zijn? Het is juist verstandig om u af te vragen of de hond past binnen het gezin. Een hond kan namelijk tot wel vijftien jaar uw maatje zijn. Welk karakter past het beste bij u of het gezin, dat is de vraag die u moet stellen. Het uiterlijk of ras van een hond zegt namelijk weinig over hoe een hond in elkaar steekt en reageert op anderen. Doe onze Hondenras Wijzer test en wij geven u advies over welke hond bij u en uw levenstijl past.

Mocht u nadenken over een hond uit het asiel dan kunnen de medewerkers u goed informeren. Zij weten vaak veel over het karakter en de behoeftes van de hond. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt onder andere gevraagd naar uw leefomstandigheden, of u wel of niet een tuin heeft, op welke verdieping u woont en of er nog meer huisdieren leven.. Het dierenasiel weet precies wat voor vlees zij in de kuip hebben en beoordeelt of u de juiste match bent. Sommige asiels werken om die reden met een proefperiode. Van beide kanten wilt u namelijk voorkomen dat de hond na een aantal maanden weer in het asiel komt. Dat is voor u niet leuk en kan erg traumatisch zijn voor de hond.

Hond adopteren plekken

Er zijn verschillende mogelijkheden en plekken om een hond te adopteren. De meeste mensen gaan langs een fokker of het asiel. Het is belangrijk om te weten waar u uw hond aanschaft, want vaak bepaalt deze plek ook de gezondheid en het gedrag van de hond.

U kunt uw hond aanschaffen via:

 • Het asiel;
 • Een herplaatsingsorganisatie;
 • Een organisatie die buitenlandse honden naar Nederland haalt;
 • Een kennis;
 • Internet;
 • Een fokker met één nestje;
 • Een fokker die veel pups aanbiedt.

Risico’s van hond uit buitenland adopteren

Een hond uit het buitenland adopteren lijkt een goede daad, maar hier zitten redelijk wat risico’s aan verbonden. Honden die door een stichting worden aangeboden zijn ter plekke gezond verklaard. Vaak wordt een bloedtest gedaan op veelvoorkomende ziekten, maar helaas zijn deze testen regelmatig onbetrouwbaar. Ook lijken de hondjes in eerste instantie lief en dankbaar, maar gedragsproblemen zijn niet ongewoon. Er is tenslotte weinig bekend over het verleden van de honden.

Risico’s van hond via internet adopteren

Bij de aanschaf van een hond via internet moet u op de hoede zijn. Vaak zijn dit broodfokkers die snel geld willen verdienen of hondenbezitters die privé honden fokken en geen verstand hebben van gezondheidszorg. Deze dieren worden vaak niet gevaccineerd en ontwormd. Daarom is het verstandig om een uitgebreide gezondheidscontrole te laten doen bij de dierenarts voordat u een hond in huis haalt die niet via het asiel komt.

Hond adopteren asiel

Een hond in het asiel wordt door de buitenwereld vaak afgedaan als probleemhond. Dat is onzin. Veel honden zoeken juist een nieuw baasje vanwege:

 • Een voormalig baasje dat allergisch is;
 • Ziekte of ouderdom bij baasje;
 • Echtscheiding;
 • Verhuizing (naar bejaardentehuis);
 • Tijdgebrek.

Honden uit het asiel zijn altijd medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Voor een hond uit het asiel betaal je tussen de 100 en 400 euro. Een goede website is www.ikzoekbaas.dierenbescherming.nl, hier verschijnen honden die door de Dierenbescherming worden aangeboden. Ook kun je hier op zoek gaan naar een dierenasiel bij u in de buurt.

De meeste honden zijn in een liefdevolle omgeving opgegroeid, hebben de basiscommando’s meegekregen, zijn gesocialiseerd en hebben een goed karakter. Een asiel doet uitgebreid onderzoek naar het karakter van een hond. Mocht het een ‘gebruiksaanwijzing’ hebben, dan zal het asiel u daar ook van op de hoogte brengen, zodat u weet waar u aan begint.

Maak van de herplaatsing een succes

U heeft de perfecte match gevonden. Een hond die goed past binnen het gezin en uw leefsituatie. Nu moet u de juiste omgeving creëren om de herplaatsing tot een succes te brengen. Dat betekent ook vaak veel geduld hebben, vertrouwen kweken, consequent zijn en zorgen voor een ritme.

Zorg er in ieder geval voor dat u het volgende in huis heeft:

 • Voer;
 • Voer- en drinkbak;
 • Halsband en riem;
 • Mand;
 • Verzorgingsproducten;
 • Speeltjes.

Heeft u nog vragen of loopt u tegen dingen aan? Dan kan u altijd terecht bij een dierenkliniek bij u in de buurt.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd