Fietsen met de hond

Lekker een stukje fietsen met uw hond kan een hele handige manier zijn om hem in een korte tijd veel beweging te geven. Voor uzelf kan een stukje fietsen ook heel ontspannend zijn en door samen met uw hond te fietsen bouwt u een goede band op. Kortom, genoeg redenen om eens te gaan fietsen met de hond.

Uw hond naast de fiets leren lopen

Voordat u samen met uw hond kunt gaan fietsen, moet u uw hond eerst leren wennen aan de fiets. Sommige honden vinden een fiets wat eng en anderen worden er juist té enthousiast van. U wilt natuurlijk dat uw hond straks in een rustig tempo naast u blijft lopen en dat hij het naar zijn zin heeft.   

Hieronder leest u stap voor stap hoe u uw hond aanleert om naast de fiets te lopen. 

  1. Leer eerst uw hond naast u lopen aan de hand, zonder dat hij aan de riem trekt. Later tijdens het fietsen moet de riem namelijk ook slap kunnen hangen.  
  2. Laat uw hond kennis maken met uw fiets. Laat hem eraan ruiken en beweeg wat met de fiets. Beloon uw hond wanneer hij daarbij rustig naast de fiets blijft staan.  
  3. Begin vervolgens met lopen terwijl u de fiets aan de ene kant heeft en uw hond aan de andere kant. Wissel uw fiets en hond vervolgens om.  
  4. Ga een klein stukje fietsen waarbij iemand anders uw hond aangelijnd heeft en naast u loopt. 
    Voer de snelheid iets op waardoor uw hond in een draftempo naast u loopt
  5. Maak uw hond bij voorkeur rechts van uw fiets vast aan de fietsbeugel (zie verderop in het artikel) of neem de riem zelf in uw hand. Begin met korte stukjes fietsen. 

Let op dat de riem altijd slap blijft hangen 

Vanaf welke leeftijd beginnen met fietsen met uw hond?

We raden u aan om pas te starten met naast de fiets lopen vanaf het moment dat uw hond minimaal zes maanden oud is. Volg vanaf deze leeftijd dus de stappen hierboven.   

Wanneer u verder wilt gaan met het opbouwen van conditie bij uw hond, raden wij aan om te wachten tot uw hond volgroeid is. Kleine hondenrassen zijn meestal volgroeid rond de leeftijd van één jaar en grote hondenrassen zijn meestal pas volgroeid tussen de anderhalf en twee jaar. Pas op dat u uw pup voor deze leeftijd niet te veel belast met bewegen.  

Kan mijn hond naast de fiets?

Zoals hierboven is beschreven raden wij af om met hele jonge puppy's te gaan fietsen. Er zijn nog een paar redenen waarom uw hond minder geschikt is om naast de fiets te lopen.  

Denk bijvoorbeeld aan de buldog, de mopshond of de pomeriaan. Zij kunnen door hun korte snuit snel in ademnood komen wanneer zij moeten rennen.  

Ook kleine honden met lange snuiten zijn minder geschikt om naast de fiets mee te laten lopen. Zij moeten met hun korte pootjes namelijk veel harder rennen om u bij te kunnen houden. 

Niet elke hond is geschikt voor lopen naast de fiets

Veilig fietsen

Veiligheid gaat boven alles. Wanneer u met de hond naast de fiets loopt wilt u natuurlijk wel dat alles vlekkeloos verloopt. Hieronder vindt u verschillende tips om de fietstochtjes met uw hond zo veilig mogelijk te maken. 

Conditie

Net zoals wij, moeten ook honden wennen aan hardlopen. Zorg er dus voor dat u niet te snel te grote afstanden gaat fietsen. Wanneer u met uw hond aan het fietsen bent, raden wij dus aan om goed op uw hond te blijven letten. 

Begint uw hond te struikelen of gaat hij zwaar hijgen? Stap dan van de fiets af en loop terug naar huis. Zorg er dus, zeker in het begin, voor dat u niet te ver van huis gaat.  

Daarnaast moeten honden eelt opbouwen op hun voetzolen. De voetzolen kunnen ook beschadigen wanneer een hond ineens meer loopt dan dat hij gewent is. Controleer zowel tijdens als na de fietstocht dus even de voetzolen van uw hond op wondjes. Wanneer uw hond een beschadiging heeft aan een van de voetzolen, geef hem dan rust totdat dit weer genezen is.  

In het verkeer

Een van de belangrijkste onderdelen in het verkeer is dat u en uw hond goed zichtbaar zijn. Zorg er dus voor dat zowel uw fiets als uw hond voorzien zijn van licht. Er zijn verschillende producten te koop waarmee uw hond goed zichtbaar is in het verkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lampjes aan de halsband of het tuig, reflecterende jasjes of een lichtgevende riem.  

Wanneer niet fietsen met de hond?

In de lente en de zomer is het vaak heerlijk weer om lekker naar buiten te gaan. Sommige dagen zijn echter te warm om met uw hond te kunnen gaan fietsen. 

TIP: Als u twijfelt of de weg niet te warm is voor de voeten van uw hond, voel dan even met de rug van uw hand aan het asfalt. Vind u het vervelend om uw hand langer dan vijf seconden op één plek te houden, dan is de weg absoluut te warm voor uw hond. U kunt dan beter niet gaan fietsen. Zorg ook bij het wandelen dat uw hond voornamelijk door het gras loopt.  

Ga ook niet te snel na het eten fietsen. Honden hebben namelijk een grotere kans op een maagtorsie als zij te snel bewegen na het eten. Wanneer uw hond heeft gegeten, kunt u het beste minimaal twee uur wachten voordat u met uw hond gaat fietsen.  

Wanneer u net terug bent van het fietsen, wacht dan nog een half uur voordat u uw hond wat te eten aanbiedt. Water kunt u wel na het fietsen geven, maar let op dat uw hond niet in een keer een hele bak water leegdrinkt. 

Fietsmand of Fietskar

Niet elke hond kan meelopen naast de fiets en daarom is de fietsmand of de fietskar de ideale oplossing voor iedereen die er met de hond en fiets toch graag op uit wil.  

Op het internet vindt u verschillende soorten en maten fietsmanden en fietskarren voor uw hond. Het belangrijkste is dat uw hond goed vast zit en er niet zomaar uit kan springen. Als dat allemaal in orde is, kunt u zorgeloos genieten van de vele leuke fietstochtjes met uw hond! 

Most recent clinic

If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
AniCura Drechtstreek PapendrechtFind another clinic

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.