Hoe bij hond Gaya missende kiezen grote problemen gaven

Hond Gaya mistte een aantal kiezen wat leidde tot een grote geïnfecteerde holte in de rechter onderkaak. Hier leest u hoe haar dierenartsen dit probleem succesvol hebben opgelost.

Bult in de kaak en onderlip naar buiten...

Gaya is een vrolijke Boxer van 4 jaar. Het was de eigenaar opgevallen dat zij een bult kreeg in haar kaak en haar onderlip naar buiten ging staan. Gaya at normaal en aan niets was te zien dat zij er last van had. Toch moest Gaya van haar eigenaar naar de dierenarts.

De dierenarts bracht Gaya onder narcose om foto’s en biopten te kunnen nemen. Hij vond een grote geïnfecteerde holte in Gaya’s rechter onderkaak, waardoor de tanden van Gaya zelfs al los zaten.

Dat is een beeld wat je niet dagelijks ziet, dus heeft de dierenarts Gaya verwezen naar de tandheelkundig dierenarts.

Ontbreken van een kies

Voor een goed onderzoek moet een hond of kat altijd onder narcose. Op dat moment kun je ook röntgenfoto's nemen. Dan pas kun je echt zien wat er allemaal speelt in de bek.

Bij Gaya viel mij op dat er een heel klein kiesje ontbrak in de tandenrij. En nou net dat kleine dingetje – dat ze op het eerste gezicht niet eens leek te hebben – was de oorzaak van het probleem.

Als er een tand ontbreekt in de mondholte kan het zijn dat de tand niet is aangelegd of dat deze is verloren. Het komt ook voor dat de tanden wel in de kaak zitten, maar niet door zijn gebroken in de mondholte.

Vorming van een cyste

Tanden die niet doorbreken kunnen jarenlang probleemloos aanwezig blijven, maar helaas kunnen ze ook aanleiding geven tot ernstige problemen. Rond de tand kan zich een cyste vormen. Een cyste is een holte met vocht, omgeven door een kapsel.

De cyste blijft groeien en beschadigt alle structuren in de kaak die in zijn weg liggen, zoals kiezen en kaakbot. Dit kan zelfs een kaakbreuk veroorzaken!

De schade in de kaak kan aanzienlijk zijn zonder dat dit aan de hond te merken is en zelfs zonder dat je het in de bek kan zien.

Honden laten echt ontzettend slecht merken dat ze pijn hebben in de bek en ze laten ook nog eens moeilijk in de bek kijken.

De diagnose

Bij Gaya was er sprake van een niet-doorgebroken kies in de rechteronderkaak. Rond deze kies had zich een grote holte gevormd.

De holte breidde zich uit van de snijtanden tot aan de derde kies. Er was een duidelijke bult te zien in de kaak. Maar op de röntgenfoto was nog iets anders te zien, namelijk iets opvallends aan de andere kaak...

Aan de linker onderkaak was op het eerste zicht niets opvallends te zien, behalve dan dat datzelfde kleine kiesje leek te ontbreken. Niet dus.

Op de foto bleek er juist in deze kaak nog een grotere holte aanwezig dan aan de kant waar Gaya eigenlijk voor kwam. Een zeer onaangename verrassing. We hebben een CT gemaakt om in 3D te kunnen beoordelen hoe diep de holtes liepen.

Behandeling en herstel

Gaya had meerdere operaties nodig om de cystes te verwijderen. In totaal zijn zeven kiezen, twee hoektanden en zes snijtanden weggehaald.

Er was uitgebreide kaakchirurgie nodig om de enorme cystes uit haar kaak volledig weg te halen. Voor elke ingreep kwam ze weer dolblij op de dierenarts afgestormd, ondanks dat ze na een dikke knuffel steeds weer een prik in haar billen kreeg.

De wondheling verliep wat traag, maar verder traden er gelukkig geen complicaties op. De kaak is volledig genezen. Gaya mag en kan weer alles doen wat ze voorheen ook deed.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd