De symptomen bij artrose

Rozzie is een Duitse herder met veel energie. Ze maakt meerdere lange wandelingen per dag met haar baasje. Toen Rozzie jonger was, was er al een röntgenfoto van haar heupgewricht gemaakt. Bij Duitse herders wordt dat vaak uit voorzorg gedaan.

Bij het onderzoek wordt een beoordeling van A tot E gegeven: A en B betekenen normale heupen en C t/m E geven afwijkingen aan. Rozzie kreeg bij de eerste röntgenfoto de beoordeling: B en C. In het begin had ze dan ook nergens last van. Maar toen ze in de winter tijdens het wandelen weggleed bij een ijzige weg, piepte ze het uit van de pijn.

De behandeling van artrose

Toen Rozzie bij een AniCura kliniek kwam, werden verschillende behandelingen voor de artrose voorgeschreven: rehabilitatietraining, een laserbehandeling en een ontstekingsremmende behandeling die ook voor pijnvermindering moest zorgen. In eerste instantie voelde ze zich beter door de behandeling, maar een paar maanden later, verslechterde het juist. Ze ging weer mank lopen met haar linkerachterpoot.

In het vervolgonderzoek kwamen we erachter dat ze, naast pijn in haar linkerachterheup, ook verminderde mobiliteit had in dat gewricht. Op de röntgenfoto’s waren verschillende veranderingen in het heupgewricht te zien. Naast artrose in het heupgewricht en in de heupkop, was ook verdichting (verhoogde verkalking) van het bot rondom het gewricht te zien.

De artrose zorgde ervoor dat het gewricht zijn normale gelijke structuur verloor en vervormd en hoekig werd. Daardoor schaafde het continu langs de omliggende gebieden, in plaats van dat het soepel gleed. Dat zorgde weer voor een continue irritatie en ontsteking, waardoor chronische pijn ontstond.

De operatie: een heupvervanging

Aangezien Rozzie een energieke en gezonde hond was, maar nu pijn in de heup had en niet reageerde op de behandeling, werd gekozen voor een heupoperatie. Tijdens de operatie werd het versleten heupgewricht vervangen door een nieuw heupgewricht. Hierdoor werd het continue schuren van het oneven, oude heupgewricht, verholpen.

Het nieuwe gewricht (rechts op de foto) - afbeelding vergroten 

In de maanden na de operatie was Rozzie duidelijk levendiger, speelser en vrolijker dan voor de operatie. We zijn nu een jaar verder en Rozzie heeft nog steeds een goed en pijnvrij dagelijks leven, vol met lange wandelingen en spelletjes.

Artrose bij honden

Artrose is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden. De symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Geen zin hebben om te wandelen
  • Niet willen springen
  • Likken en bijten aan de plek van de artrose

Een heupvervanging is een gecompliceerde behandeling die niet mogelijk is bij alle honden. Het is belangrijk om een uitgebreid onderzoek te doen voordat er besloten wordt tot opereren. Er zijn namelijk veel factoren die meegenomen moeten worden.

Ook zijn er veel verschillende behandelingen voor artrose of pijn in de heup.

Een hond met artroseklachten moet in ieder geval altijd naar een dierenarts voor hulp.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd