Bloed bij de ontlasting van je hond

De ontlasting van je hond hoort stevig en bruin van kleur te zijn. Wanneer je bloed bij de ontlasting ziet van je hond, kan er meer aan de hand zijn. Bloed bij de ontlasting noemen we ook wel hematochezia.

Wanneer is het spoed? 

Bloed in de ontlasting komt vaak voor bij honden en hoeft niet altijd te betekenen dat er een ernstig probleem is. Het is belangrijk om ook op andere symptomen te letten die gepaard gaan met bloed bij de ontlasting: 

Wanneer je hond of pup naast bloed bij de ontlasting ook een of meerdere bovenstaande symptomen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts. 

Let op bij bloed in de ontlasting 

Bloed in de ontlasting kan relatief onschuldig zijn, maar ook een ernstige oorzaak hebben. 

Er zijn bepaalde zaken waar je op kunt letten wanneer je bloed in de poep van je hond vindt. Noteer dit eventueel, met datum en tijd. Dit kan de dierenarts helpen om de onderzoeken en diagnose meer richting te geven. Let in elk geval op: 

  • De hoeveelheid bloed in de poep 
  • Hoe vaak het voorkomt (data/tijden) 
  • De kleur van het bloed  
  • Overige substanties zoals slijmerigheid 

Vraag je dierenarts om advies en volg eventuele instructies op. 

Oorzaken van bloed bij de ontlasting 

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor bloed bij de ontlasting van je hond. Hieronder hebben wij de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet. 

Dikkedarmontsteking 

De meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting is een dikkedarmontsteking door bijvoorbeeld parasieten. Je merkt dat je hond meer moet poepen en blijft persen, zelfs als de darm al leeg is. Naast helder en rood bloed bij de ontlasting, is de poep vaak ook slijmerig. Soms kan jouw hond alleen maar bloederig slijm poepen. 

Wanneer de ontlasting erg stinkt of geel is, kan het zijn dat je hond Giardia heeft.  

Bloedingen in de maag en/of de dunne darm 

Bij honden kan het voorkomen dat er bloedingen ontstaan in de maag en de darmen. Als er een kleine bloeding in de maag of het begin van de darm is, verkleurt de poep niet.  

Bij grotere bloedingen in de maag en/of dunne darm, heeft de poep een zwart-rode kleur en nare geur.  

Vreemde voorwerpen 

Er kunnen vreemde voorwerpen in de darmen zitten, waardoor er bloed bij de ontlasting van je hond te zien is.  

Het kan ook voorkomen dat je hond helemaal geen ontlasting meer heeft. Mocht jouw hond een vreemd voorwerp hebben ingeslikt, moet het mogelijk worden verwijderd. Vooral voorwerpen als vishaken en satéprikkkers kunnen gevaarlijk zijn en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. 

Lees ook: hond heeft vreemd voorwerp opgegeten en verstopping bij honden 

Acuut hemorraghisch diarree syndroom (AHDS) 

AHDS is een maagdarmontsteking waar honden ineens ernstig ziek worden. Het komt vaak doordat ze bedorven voedsel of giftige planten/stoffen hebben gegeten.  

Je hond gaat uit het niets braken en dit braaksel kan bloed bevatten. Enkele uren later krijgt je hond last van waterige en bloederige diarree en hierna wordt je hond snel erg ziek.  

Een behandeling voor een hond met AHDS is zeer intensief en kan daarom alleen gebeuren in een dierenkliniek.  

Anaalzakontstekingen 

De anaalzakken liggen aan beide kanten van de anus en geven geur af aan de poep. Normaal gesproken worden deze anaalzakken geleegd wanneer je hond poept, maar het komt soms voor dat één of beide anaalzakken ontstoken raakt.  

Bij een anaalzakontsteking zie je meestal dat je hond veel onder de staart likt en/of bijt. Het kan ook voorkomen dat je hond sleetje gaat rijden en veel drang heeft om te persen.  

Meer weten? Lees ook: acute of chronische anaalklieren ontsteking bij honden 

Anale furunculose 

Deze diepe ontsteking van de huid rondom de anus zorgt voor kleine wondjes. Het is een chronische en vaak terugkerende aandoening die de meeste honden krijgen als ze vier tot zeven jaar oud zijn. 

Anale furunculose komt vooral voor bij de Duitse Herder, maar kan in principe bij elke hond voorkomen.  

Darmpoliepen of een darmtumor 

Darmpoliepen of een darmtumor komen vooral voor bij oudere dieren. Je hond kan naast bloed bij de ontlasting ook last hebben van diarree. Dit wordt meestal eerst gecontroleerd door middel van een rectaal onderzoek.

Het kan zijn dat de dierenarts een endoscopie uitvoert. Hierbij wordt er met een camera in de darm gekeken en eventueel een stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek. 

Parvovirus 

Het Parvovirus is een zeer besmettelijke heeft vaak een dodelijke afloop. Het komt vooral voor bij puppy’s en jonge honden. 

De symptomen van het virus zijn ernstige vormen van braken en diarree met shock en hartproblemen als gevolg. Honden met het Parvovirus hebben intensieve en medische behandeling nodig.  

Gelukkig kun je je hond tegen het Parvovirus beschermen met een vaccinatie. Meer weten over het Parvovirus en de vaccinatie? Lees ook: Parvo (puppyziekte) bij honden 

Stollingsstoornissen 

Als jouw hond een stollingsstoornis heeft, stolt het bloed niet goed. Een klein wondje kan er al voor zorgen dat er veel bloed wordt verloren.  

Zo kan je hond bijvoorbeeld bloed plassen, uit de neus gaan bloeden of blauwe plekken krijgen. 

Onderzoek naar bloed bij de ontlasting 

Om te achterhalen wat de oorzaak is van bloed bij de ontlasting, ga je naar de dierenarts. Die kan met verschillende technieken achterhalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is. Onderzoek is essentieel, voordat op behandeling wordt overgegaan.  

Hieronder vind je mogelijke onderzoeken die gedaan worden wanneer we bloed in de ontlasting van je hond hebben gevonden. 

  • Lichamelijk onderzoek: ook wel klinisch onderzoek, wordt in alle gevallen gedaan om aanvullende onderzoeken richting te geven. 
  • Anamnese: dit komt neer op het stellen van vragen over de aard van het bloedverlies via de ontlasting. Denk hierbij aan de hoeveelheid bloed in de poep, hoe vaak het voorkomt, de kleur van het bloed en de overige substanties, zoals slijmerigheid. 
  • Bloedonderzoek: ook wel fecale occultbloedtest. Bij een bloedonderzoek wordt in een laboratorium het bloed van je hond onderzocht. 
  • Endoscopie: hiermee kunnen mogelijk de bloedingen in beeld worden gebracht, alsook mogelijke oorzaken zoals zweren, poliepen of tumoren. Lees meer op: endoscopie hond 
  • Beeldvorming: het woord zegt het al, dit vormt een beeld van het probleem. Een CT-scan, MRI en röntgenfotos zijn hier voorbeelden van. 
  • Overige onderzoeken: denk hierbij aan colonografie (met een CT-scan), maar ook een biopsie, waarbij een klein stukje weefsel wordt weggehaald voor onderzoek in het laboratorium. 

Welk van bovenstaande onderzoeken voor jouw hond van toepassing is, is afhankelijk van veel factoren. De dierenarts legt je alles hierover uit. 

Behandeling 

De mogelijke behandelingen lopen erg uiteen wanneer er bloed bij de ontlasting wordt gevonden.  

Kosten van de behandeling 

Over de kosten van de mogelijke behandelingen voor bloed bij de ontlasting van je hond, vind je meer informatie via bovenstaande linkjes. 

Twijfels of vragen? 

Heb je twijfels of aanvullende vragen? Neem dan contact op met jouw dierenarts. 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.