Minder zorg voor huisdieren sinds start inflatie; dierenarts waarschuwt voor gezondheid van dier én mens

Amsterdam, 6 april 2023 – Sinds de intrede van de inflatie, gaan mensen minder vaak met hun huisdier naar de dierenarts voor controle of inentingen. Het aantal bezoeken aan dierenartsen was in 2022 ongeveer 10% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in 2023 is het aantal bezoeken nog niet hersteld. Een zorgelijke ontwikkeling volgens dierenartsen van AniCura, want in het uitstellen van controle, behandeling of vaccinaties schuilt een gevaar voor de gezondheid van dier én mens.

Volgens Wim Wellens, dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek beschermen vaccinaties huisdieren tegen ernstige ziektes, zoals de besmettelijke hondenhoest, en gaan ze verdere verspreiding tegen. “Maar ze bieden ook bescherming tegen overdraagbare ziektes van dieren op mensen, zoals de ziekte van Weil (leptospirose). Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen; ook andere reguliere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. Zeker wanneer het gaat om een senior dier (ouder dan 7 jaar).”

Preventie is beter én goedkoper dan genezen

Huisdiereigenaren zien hun dier in veel gevallen als hun kind. Driekwart bespaart liever op iets voor zichzelf dan op de zorg voor zijn geliefde huisdier. Zo blijkt uit recent onderzoek*. Toch beknibbelt 14% van de baasjes die moeten gaan besparen, op de zorg voor zijn of haar dier. Ze slaan de jaarlijkse controle over of laten hun dier niet inenten. Wellens: “Dat is vervelend, maar tegelijkertijd ook zorgelijk. Want voorkomen dat je dier ziek wordt, is vele malen beter én goedkoper dan genezen. Mis je een controle en inenting, is de kans groter dat je dier ongemerkt ziek is en je voor een acuut probleem bij de dierenarts belandt. Juist door een regelmatig bezoek aan de dierenarts kun je je dier zo lang mogelijk gezond en pijnvrij houden. En dat is beter voor het dier en voor de portemonnee.”

Voorkom een (spoed)bezoek aan de dierenarts

Een ongelukje is niet altijd te voorkomen. Toch zien de dierenartsen van AniCura jaarlijks heel veel huisdieren waarvan het bezoek aan de (spoed)arts overbodig zou zijn met de nodige zorg of voorzichtigheid. Zit je krap bij kas of wil je niet dat je geliefde dier iets overkomt, zorg dan dat je onder meer: 

  • de tanden van je hond of kat poetst, dat scheelt een hoop ellende met het gebit veroorzaakt door tandplak;
  • oppast met speeltjes of stokken die in de keel of maag belanden;
  • giftige stoffen en planten uit de buurt van je hond of kat houdt. 

Zie hier een uitgebreid overzicht hoe baasjes kosten kunnen besparen zonder risico’s te nemen voor de gezondheid van het dier. 

Voorbereid zijn op mogelijke zorgkosten

Volgens Wellens is het verstandig om rekening te houden met mogelijke zorgkosten. “Het voordeel van preventieve zorg is dat je deze kunt plannen. Maar acute zorg is een ander verhaal. Mensen kunnen een verzekering voor hun dier afsluiten of zelf een spaarpotje maken voor mogelijke zorgkosten. Verder zijn er ook sommige gemeenten in Nederland die een tegemoetkoming in de zorgkosten mogelijk maken. Spoedzorg is nooit helemaal uit te sluiten. Daarom is het goed om daar zoveel mogelijk op voorbereid te zijn."

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd